Ociupinkę zaśmiecę temat koledze JACK70, ale zaciekawiła mnie odpowiedź kol. holender007
holender007 napisał/a:
cięcia płyty winylowej
Kolego, tniesz laserem PCW? Jeżeli nie szkoda Ci życia (wydzielający się bardzo aktywny chlor), to może maszynę trzeba w krótkim czasie wykończyć.
szkoda
Tak tnę i do tego zrobiłem specjalny stół żeby dym szybko został zbierany, płyta umieszczona jest w powietrzu a pod nią jest zasysane powietrze a nie na tylnej ściance czyli dym jest automatycznie zasysany i nie " lata " mi co laserze.
Bardziej niż dla zdrowia ( tego nie brałem pod uwagę) zrobiłem to żeby nie było potrzeby czyszczenia płyt po wycięciu z czym miałem duży problem dym i osad przyklejał się w tych wszystkich szczelinkach w płycie przy standardowym cięciu, i zawsze przy otworzeniu klapy lasera coś się wydostawało na zewnątrz czy na operatora lasera co nie było przyjemne.
A że jest to szkodliwe dla zdrowia hmm o tym nie pomyślałem ale będę miał to na uwadze dzięki za uświadomienie podczas cięcia zwiększę jeszcze bardziej moc wentylatora bo mam taką możliwość.
Wiem tylko że nie wszystkie filce ładnie się tną i filc filcowi nie równy. Im nieńcszy tym lepiej się tnie. Zapewne są specjalnego przeznaczenia do cięcia laserem.
Sam z tym nie walczyłem bo żółtki zabili tym już nasz rynek więc po co się szarpać
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA http://lasertrotec.blogspot.com