Wycinarka czy ploter do modelarstwa.

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
zinq
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12

Post napisał: zinq » 17 paź 2012, 08:25

Wychodzi na to że zakupię ploter z aukcji, ma duże pole robocze oraz wszystkie akcesoria.

Zakup zrobię na koniec miesiąca ponieważ mam jeszcze trochę na głowie + mała wycieczka.

Dziękuje za rady.

diodas1
Boję się tych kalibracji ustawiania lasera ponieważ nie znam się ani trochę, ale poradzę sobie człowiek uczy się całe życie. Zdrowie oczu jest bardzo ważne i nie będę zaglądał w soczewkę lasera ale przez tą szybkę chyba widać jak pracuje laser i nie jest to szkodliwe ?.
Dziękuje tobie za rady trochę się na początku zniechęciłem a na droższe urządzenia szkoda pieniędzy bo i tak na siebie nie zarobi.
Co do wyciągu dymu to mam nadzieje że nie będzie tego dużo :).

Gdy zakupię maszynę ( pod koniec miesiąca ) reaktywuje temat wraz ze zdjęciami.

Pozdrawiam i dziękuje za cenne rady

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: diodas1 » 17 paź 2012, 12:20

Mam nadzieję że to nie moja wypowiedź zasiała w Tobie wątpliwości. Jeżeli stać Ciebie na zrobienie sobie prezentu który z założenia nie musi na siebie zarobić to nie ma co debatować. Ludzie większe kwoty przepuszczają na swoje różne hobby. W końcu po to się pracuje i zarabia żeby od czasu do czasu zaszaleć i zrobić sobie przyjemność. Deser jest ważną częścią krzątaniny. Nie ma poza tym pewności czy mimo tego co przewidujesz, ten ploter tak naprawdę nie przysporzy Ci korzyści materialnych. Z nowym narzędziem, po jego opanowaniu przybędzie nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Nie mogłem jakoś dokopać się do pliku zawierającego ustawianie optyki ale domyślam się że dostaniesz jakąś instrukcję obsługi. Jeżeli boisz się zbyt głębokiej ingerencji w sprzęt to nie musisz od razu tego robić. Stara maksyma radzi żeby nie naprawiać rzeczy dobrych bo skutek może być inny od zamierzonego. Urządzenie jest przeznaczone do użytku dla zwykłych ludzi, jak telewizor czy maszyna do szycia. W razie wystąpienia kłopotów, są tu na forum użytkownicy ploterów laserowych z dużym doświadczeniem . Zawsze coś mogą podpowiedzieć. Bywa że mówią ludzkim głosem i zrozumiałym dla laika językiem. Skoro decyzja o zakupie już zapadła to wertuj w wolnym czasie wątki o laserach na tym forum. To kopalnia wiedzy.

Autor tematu
zinq

Post napisał: zinq » 17 paź 2012, 15:47

Raczej nie będę zaglądał bez konieczności do środka :), tak sobie pomyślałem że ploter mógł by znaleźć inne rozwiązania ale trzeba przestudiować to i owo.
Na pewno poczytam forum by nie obudzić się z ręką w nocniku, jest to najtańszy ploter laserowy i obawiałem się że może nie być dobry ale przecież są droższe z podobną mocą lasera i efekty ich pracy są super a ja nie potrzebuje ogromnego polo roboczego 30x20 mnie w zupełności zadowoli. Dżiękuje jeszcze raz pod koniec miesiąca zamówię sprzęt wtedy zobaczymy co to będzie a jak na razie postudiuje jak przygotować dokument do plotera.

Pozdrawiam :)

konrad14
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: konrad14 » 17 paź 2012, 16:14

Zanim wybierzesz dostawcę zajrzyj na ebay , może kupisz taniej , może trochę wiekszy ;)

http://www.ebay.com/itm/40-Watt-C02-Las ... 43b47adc77

http://www.ebay.com/itm/40W-CO2-LASER-E ... 2ec20b59aa

macmark
Posty w temacie: 3

Post napisał: macmark » 17 paź 2012, 16:34

Podoba mi się jakość wykonania takich ploterków. Blaszka z szafki na ubrania, plexi zamontowana pod katem 19,5st. bo inaczej nie bangla, guziki z kolejki dla dzieci, prowadnice z miksera, profile z tablicy suchościeralnej, blaszki gięte na kolanie, soczewka z okularów babci Jeta Li. Czy tam może być mowa o jakiejkolwiek dokładności??

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 17 paź 2012, 17:14

A jaka dokładność jest zadowalająca w amatorskim modelarstwie? Za nieduże pieniądze trudno zbyt wiele oczekiwać. I tak będzie to lepsze niż wszelkie dremelki i pilniczki. Jeżeli powierzchnia robocza ma być większa to na przykład to http://www.ebay.com/itm/1-Value-USB-Las ... 19d5f9106e W końcu i tak na polskim rynku duża część ploterów pochodzi z tych samych chińskich garaży. Różnica w cenie nie świadczy o jakości tylko głównie o żarłoczności pośredników. Fakt że sprowadzanie urządzenia wprost od wytwórcy to trochę rosyjska ruletka bo nigdy do końca nie wiadomo jakie dodatkowe koszty (cło, VAT, przesyłka) wykwitną . Dzisiaj otrzymałem ładowarkę do akumulatorów z polskiego sklepu. Włączam- cisza, ani sapnie. Dobrze że coś tam wiem więc bez sięgania po gwarancji otworzyłem obudowę , wziąłem lutownicę i przylutowałem przewód o którym producent w pośpiechu zapomniał :mrgreen: Ładowarka była tania, koszt naprawy niemal zerowy. Kupując cokolwiek w kraju niby można oddać sprzęt do naprawy gwarancyjnej ale nigdy nie ma pewności kto weźmie to w łapki . Jakoś nie dowierzam z natury t.zw. fachowcom. Zbyt wiele dzieł ich szaleńczej pomysłowości miałem okazję reanimować. Poznałem także takiego naprawiacza telewizorów który przyznał się skąd u niego taka rzesza stałych klientów. Otóż naprawiał skutecznie, stroił i pieścił do bólu ale przed oddaniem telewizora klientowi stawiał w sobie znanym miejscu na płycie z elektroniką kropelkę kwasu. Wiedział że klient będzie dzisiaj zadowolony ale po czasie kwas zrobi swoje więc na pewno wróci z nową usterką. W ówczesnych rosyjskich telewizorach nie było w tym nic dziwnego bo sami producenci używali tak agresywnych topników do lutowania że strach.

[ Dodano: 2012-10-17, 17:18 ]
No tak... znowu posiałem niepokój i zinq, w końcu pozostanie przy swoich pilniczkach a przecież nie o taką pomoc mu chodziło :mrgreen:

Autor tematu
zinq

Post napisał: zinq » 17 paź 2012, 18:35

Obejrzałem i faktycznie cena jest o wiele mniejsza a różnica to 3 diodki.
Problem w tym że nie dostaję gwarancji, kupuję w ciemno i bez pewności że podczas transportu się nie uszkodzi ( ubezpieczenie ponad 100$ ).
Po ploter pewnie pojadę samochodem, sprawdzę czy działa i dowiem się co i jak na dodatek dostanę gwarancję rok czasu a od ceny odliczę sobie podatek tak więc będzie mnie kosztować o tysiąc mniej.
Więc czy warto kombinować dla paru złotych ?

PS. Mam nadzieje że będzie lepszy od pilniczka i skalpelka ;)

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 18 paź 2012, 01:55

Nie wiem czy lepszy, na pewno szybszy. Rowerem i samochodem dojedziesz do określonego celu. W rowerze mniej rzeczy może się zepsuć, jest tańszy w eksploatacji ale samochodem wygodniej i szybciej dowieziesz siebie razem z całym potrzebnym majdanem. Krótko mówiąc kup to co wybierzesz i pochwal się, niech inni się ślinią :mrgreen:

Awatar użytkownika

guardian_angel
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 18 paź 2012, 11:59

Krótko i na temat.
Laser do modelarstwa ma zbyt małe zastosowanie tylko materiały miękkie i niemetalowe (balsa sklejka, i NIE wszystkie plastiki raczej plastiki na bazie akrylu)

Mała frezarka - wytniesz wszystko nawet cieńkie blaszki aluminiowe, PPP, PPE, Teflon, akryl ABS - wszystko
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 18 paź 2012, 12:55

Dobrze prawisz ale zinq, na początku napisał że interesuje go między innymi wycinanie otworów kwadratowych o boku 1mm. Życzę zdrowia przy wykonaniu tego na frezarce do 5000 zł :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”