A jaka dokładność jest zadowalająca w amatorskim modelarstwie? Za nieduże pieniądze trudno zbyt wiele oczekiwać. I tak będzie to lepsze niż wszelkie dremelki i pilniczki. Jeżeli powierzchnia robocza ma być większa to na przykład to
http://www.ebay.com/itm/1-Value-USB-Las ... 19d5f9106e W końcu i tak na polskim rynku duża część ploterów pochodzi z tych samych chińskich garaży. Różnica w cenie nie świadczy o jakości tylko głównie o żarłoczności pośredników. Fakt że sprowadzanie urządzenia wprost od wytwórcy to trochę rosyjska ruletka bo nigdy do końca nie wiadomo jakie dodatkowe koszty (cło, VAT, przesyłka) wykwitną . Dzisiaj otrzymałem ładowarkę do akumulatorów z polskiego sklepu. Włączam- cisza, ani sapnie. Dobrze że coś tam wiem więc bez sięgania po gwarancji otworzyłem obudowę , wziąłem lutownicę i przylutowałem przewód o którym producent w pośpiechu zapomniał

Ładowarka była tania, koszt naprawy niemal zerowy. Kupując cokolwiek w kraju niby można oddać sprzęt do naprawy gwarancyjnej ale nigdy nie ma pewności kto weźmie to w łapki . Jakoś nie dowierzam z natury t.zw. fachowcom. Zbyt wiele dzieł ich szaleńczej pomysłowości miałem okazję reanimować. Poznałem także takiego naprawiacza telewizorów który przyznał się skąd u niego taka rzesza stałych klientów. Otóż naprawiał skutecznie, stroił i pieścił do bólu ale przed oddaniem telewizora klientowi stawiał w sobie znanym miejscu na płycie z elektroniką kropelkę kwasu. Wiedział że klient będzie dzisiaj zadowolony ale po czasie kwas zrobi swoje więc na pewno wróci z nową usterką. W ówczesnych rosyjskich telewizorach nie było w tym nic dziwnego bo sami producenci używali tak agresywnych topników do lutowania że strach.
[ Dodano: 2012-10-17, 17:18 ]
No tak... znowu posiałem niepokój i
zinq, w końcu pozostanie przy swoich pilniczkach a przecież nie o taką pomoc mu chodziło