Prosze o pomoc

Dyskusje dotyczące programowania G-Code
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 18 paź 2012, 11:00

cypio pisze:[ Dodano: 2012-10-17, 21:13 ]
Ja pierwszy raz mam styczność z CNC, więc słabo pojmuję to o czym do mnie piszesz.

A teraz ?

N1 G54 Z0 X50 S201 M4 F120
N2 G0 X22
N3 X22 Z0
N4 G1 X0 Z2
N5 G0 X20 Z10
N6 Z100
N7 M30

Na prawdę nie za bardzo mam jeszcze o tym pojęcie.
I chodzi o to, być pojęcie złapał, zanim oddasz pracę :)

Tym razem już lepiej, ale dalej źle.

Pierwszą linię już omówił kolega - popraw wedle jego wskazówek. Linii wyjdzie więcej.

W drugiej linii dojechałeś nożem w osi X na średnicę materiału. Czemu od razu nie dojechałeś również do jego krawędzi w osi Z?

W trzeciej linii usiłujesz jechać z punktu X22 do punktu X22 - czyli stoisz w miejscu w osi X, i dobrze jedziesz w osi Z do czoła materiału.

W czwartej linii wykonujesz ruch roboczy po skosie, poczynając od krawędzi czoła materiału, w kierunku punktu odległego od tegoż czoła o dwa milimetry w osi Z, leżącego w osi obrotu materiału. Czyli w rzeczywistości nic nie skrawasz - po skończeniu ruchu roboczego nóż jest o dwa milimetry od materiału, którego nawet nie dotknął.

W piątej linii odjeżdżasz od materiału w obu osiach. Po co jeszcze raz odjeżdżasz w osi Z w następnej?

Narysuj sobie na kartce układ współrzędnych z osiami: poziomą Z i pionową X. Wartości na osi Z rosną w prawo, zero jest w miejscu przecięcia osi. Wartości na osi X rosną w dół, zero również w miejscu przecięcia osi. Materiał masz symetrycznie do osi Z po lewej stronie osi X, czyli jego czoło leży dokłądnie na tej osi. Materiał o średnicy 22 milimetry będzie w rzeczywistości twojego ukłądu zajmował miejsce od 11 do -11 na osi X. Nie znam Pronuma, nie wiem, czy na stałe pracuje w G7, czyli w systemie wartości dla X oznaczającym średnicę, ale tym się możesz na tą chwilę nie przejmować. Po prostu dla tokarki oś X jest skalowana najczęściej dla posługiwania się średnicą, choć komputer operuje promieniem.

Wpisując G0 x22 w rzeczywistości wysyłasz nóż do punktu x11, jeżeli masz maszynę w G7 czyli w systemie średnic, albo do punktu x22 gdy maszyna pracuje w G8 czyli w systemie promieniowym. Ale to ona pamięta, dla ciebie w tej chwili to nieistotne.

Żeby splanować czoło musisz dojechać nożem, gdziekolwiek by wcześniej nie był, na dolną krawędź materiału na twoim rysunku - będzie to punkt o współrzędnych Z0 X22.

Z tego punktu masz się przemieścić nożem poziomo wzdłuż materiału, ale go nie dotykając, na głębokość, o którą chcesz splanować jego czoło, a następnie ruchem roboczym pojechać do punktu X0, zdejmując równą warstwę z czoła materiału.

Jeżeli w jednej linii umieścisz komendy dla obu osi, ruch odbywa się po skosie do punktu, wskazanego komendami. Jeżeli komendy umieścisz w osobnych linijkach dla każdej osi, ruch będzie się odbywał poziomo lub pionowo dla każdej z osi osobno.

Tagi:

GrzegorzQ
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Post napisał: GrzegorzQ » 18 paź 2012, 11:47

Cypio
Może instrukcja programowania trochę wyjaśni ci temat.
Spróbuj znaleźć w niej odpowiedzi na zagadnienia których nie rozumiesz.
Pozdrawiam
Załączniki
Instrukcja Programowania.pdf
(1.82 MiB) Pobrany 4103 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”