Zakup suwmiarki

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 16 paź 2012, 22:56

Miałem suwmiarkę typu biedronkowego i bardzo ładnie mierzyła. Kolega w tym czasie kupił na pewno w Biedronce i tak samo mierzył na płytkach wzorcowych i było idealnie. Podobnie u mnie: pomiary tą suwmiarką i mikrometrem potrafiły się pokrywać. Przyszedł jednak na nią czas i przestała pokazywać cokolwiek. Wymiana baterii nie pomogła.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Tagi:

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pasierbo » 16 paź 2012, 23:23

m.j pisze:Przy elektronicznych dokładność 0.01 to pic na wodę. To tylko elektroniczny wyświetlacz. Równie dobrze mogli by dać wyświetlacz o odczycie 0.001mm i nic by to nie zmieniło.
przykladam do plytek wzorcowych i zawsze pokazuje to co na plytce. Jak to wytumaczysz? Mam suwmiarke orion a dobrze wiedziec ze te biedronkowe sa niezłe. Moze ktos mial doczynienia z taka z lidla?. ostatnio widzialem.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, 18:30 przez pasierbo, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
seelman
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: seelman » 16 paź 2012, 23:24

O firmie Limit znalazłem na innym forum niepochlebne opinie, więc wolę nie ryzykować. Podobno badziewie tylko w nieco ładniejszej oprawie niż suwmiarki za 30-40zł.
Zastanawiam się nad firmą Coval, bo jeśli chodzi o inne narzędzia to generalnie ludzie chwalą.
Dzieki za wszystkie opinie!
Pzdr.

m.j.
Posty w temacie: 2

Post napisał: m.j. » 17 paź 2012, 09:01

pasierbo pisze:
m.j pisze:Przy elektronicznych dokładność 0.01 to pic na wodę. To tylko elektroniczny wyświetlacz. Równie dobrze mogli by dać wyświetlacz o odczycie 0.001mm i nic by to nie zmieniło.
przykladam do plytek wzorcowych i zawsze okazuje to co na plytce. Jak to wytumaczysz? Mam suwmiarke orion a dobrze wiedziec ze te biedronkowe sa niezłe. Moze ktos mial doczynienia z taka z lidla?. ostatnio widzialem.
Widać mi się badziew trafił
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 17 paź 2012, 09:41

Ja ogólnie polecam suwmiarki TESA lub tak, jak koledzy wyżej wspomnieli Mitutoyo. Zegarowa TESA wytrzymuje pomiary produkcyjne (kilkadziesiąt dziennie) i dalej mierzy z tą samą dokładnością; tokarz sprawdza ją raz dziennie na wzornikach.
I chociaż cena suwmiarek TESA jest na poziomie średniej lub wyżej, to ogólnie godne polecenia.

Pozdrawiam

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 17 paź 2012, 16:42

m.j. pisze:[przykladam do plytek wzorcowych i zawsze okazuje to co na plytce. Jak to wytumaczysz?
To może ja to wytłumaczę. Wadą wszystkich tanich chińskich suwmiarek nie jest układ pomiarowy, ale ich dokładność wykonania. Jeśli szczęki są zesunięte, szczeliny nie ma, możesz ustawić zero. Później szczęki rozsuwasz, opierasz na szerokiej płytce, gdzie płaszczyzny płytki ustawiają równoległość szczęk (dociskasz, szczeliny pomiędzy szczęką i płytką nie ma) i dlatego wyświetla ci się prawidłowy wymiar.

Spróbuj inaczej. Weź kawałek drutu, może być mały kołeczek i zmierz jego średnicę, ale tak, żeby raz ten kołek znalazł się na końcu szczęk, tam gdzie szczęki są ścięte, a raz blisko prowadnicy. No właśnie, z jaką siłą teraz docisnąć szczęki? Przy płytce wzorcowej, która ustalała równoległość problemu nie było. Mocniej, słabiej, wymiar był, a jak to jest, jeśli mierzysz z różnym dociskiem kołeczek?

No właśnie, a Mitutoyo tak nie ma i tam wymiar będzie powtarzalny, bo dokładność prowadzenie szczęki ruchomej po prowadnicy powinna być zdecydowanie większa, niż jest to w suwmiarkach z Chin.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 17 paź 2012, 17:03

jasiu... pisze:
m.j. pisze:
To może ja to wytłumaczę. Wadą wszystkich tanich chińskich suwmiarek nie jest układ pomiarowy, ale ich dokładność wykonania. Jeśli szczęki są zesunięte, szczeliny nie ma, możesz ustawić zero. Później szczęki rozsuwasz, opierasz na szerokiej płytce, gdzie płaszczyzny płytki ustawiają równoległość szczęk (dociskasz, szczeliny pomiędzy szczęką i płytką nie ma) i dlatego wyświetla ci się prawidłowy wymiar.
Tyle że ten sam problem miewają też zwykłe mechaniczne suwmiarki. Bywa nawet gorzej - mam egzemplarz w którym "0" jest przesunięte o około 0.1mm (i nie da się tego skompensować przesówając noniusz) - nie dziwiłbym się gdyby to była badziewna wytłoczka z blachy za 3 złote - ale ta wyglądała dość solidnie.
Natomiast najtańsze suwmiarki elektroniczne potrafią bardzo szybko "zjeść" baterie - mam w jedną przyzwoitą (firmy nie pamiętam, wiem tylko że ma IP65 - cena w okolicy 150zł) i jedna gatunku "najtańszą poproszę" (cena około 40zł, na początku były trzy ale dwie padły...). Baterie schodzą w proporcji 1:3 (biorąc pod uwagę cenę dobrych baterii - ta przyzwoita już się zwróciła :) )

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 17 paź 2012, 18:29

grg12 pisze:mam egzemplarz w którym "0" jest przesunięte o około 0.1mm (i nie da się tego skompensować przesówając noniusz) - nie dziwiłbym się gdyby to była badziewna wytłoczka z blachy za 3 złote - ale ta wyglądała dość solidnie.
Czyżby miała jeszcze napis LIMIT :grin: ?

To jak z chińskimi felgami, w momencie zakupu mają fantastyczny lakier, który schodzi najwcześniej na drugi dzień po założeniu tychże na samochód.

Wybacz, ale w narzędziówce nie ma niespodziewanych okazji. Solidne jest to, co markowe, w starych VIS-ach taki numer nigdy nie miałby miejsca.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 paź 2012, 20:38

Nie wszystko koledzy co chińskie musi być badziewne. Pewnie zdziwilibyśmy się sięgając sedna wyrobów niektórych markowych firm. Ale jakość ich wyrobów zależy od tego czego życzy sobie ich odbiorca (dystrybutor, nie klient), a to przekłada się na cenę. :wink:
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 17 paź 2012, 23:15

Dokładnie, jeśli chcesz ilość, to dostaniesz towar kiepskiej jakości, ale za to w dużej serii, jeśli chcesz jakość, to dostaniesz towar 1-szej jakości, ale za to w serii jednostkowej - kraj producenta nie ma tu znaczenia (czy to Chiny, czy Polska, czy W. Brytania). I jak wiadomo za jakość się płaci trochę więcej, niż standardowo.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”