Cięcie kartonu

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

macmark
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: macmark » 11 paź 2012, 15:16

holender007 pisze:Górę i dół mam czystą tylko boki nadal brudzi
Trzeba z tym żyć ;)

Tagi:

Max Sidorowicz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Max Sidorowicz » 26 paź 2012, 09:00

Jako, że do tej pory byłem pasywnym elementem forum, to się przywitam w moim 1. poście:
Dzień dobry :).

OK. A teraz, co mi się wydaje:
Jeśli masz możliwość - czysto eksperymentalnie - zamiast przedmuchu powietrzem podpiąć azot (lub argon). Nie musi być duże ciśnienie, wystarczy, że "wygoni" tlen z okolicy punktu obróbki.

BTW: Jakie masz parametry ukł. optycznego (ogniskowa i średnica soczewki, średnica wiązki z lasera)?

Autor tematu
holender007
Posty w temacie: 5

Post napisał: holender007 » 26 paź 2012, 09:49

Niestety nie mam azotu więc nie spróbuje czy to działa. Ogólnie temat sobie odpuściłem i karton zamieniłem na sklejkę.

kfaz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kfaz » 26 paź 2012, 21:28

Na początek wolałbym upewnić się o jaki materiał idzie. Karton - tektura falista tnie się idealnie - krawędź nie ma śladów palenia. Karton lity już trochę gorzej ale można uzyskać w białym krawędź w kolorze capucino.

Z tego co kolega pisze wnioskuję, że jakaś porządniejsza maszyna. Podaje orientacyjne parametry jakie stosowaliśmy na Mazaku 1kW (niestety nie mam już dostępu do zapisanych parametrów). Można też ciąć na "chińczyku", ale ze względu na format głównie cięliśmy na większej maszynie.

Focus na maksa w dół, moc na 100-200W, wysoka prędkość, gaz powietrze (nie pamiętam ciśnienia), dysza standardowa 1.5mm. Żadnych kombinacji z częstotliwością i wypełnieniem - 100%. Aby uniknąć zabrudzeń i wgnieceń od rusztu podkładaliśmy odpadową tekturę na spód. Warto poświęcić czas (i pieniądze) na ustawienie parametrów, bo da się uzyskać przyzwoite efekty. Ogólnie karton tnie się jak MDF. Grubości 3-8mm nie brudzą przy cięciu powietrzem. Najważniejsze aby ciąć na granicy mocy - odrobinę więcej powyżej tego kiedy przestaje ciąć na wylot. Nie próbowaliśmy z Azotem, może da radę lepiej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”