Hej!
Mam pytanie, bardziej docelowo przyszłościowo myślę o obrabiarkach CNC miałem na dana chwile już mały kontakt z paroma maszynami CNC.
Moje pytanie natomiast dotyczy starych maszyn konwencjonalnych, tj frezarek. Czy wg Was taka praca na starych frezarkach moze przynieść mi jakąś korzyść w kontekście CNC lepszego zrozumienia tematu , frezowania ????
Starsze maszyny
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli pytasz jako pracownik- operator CNC i masz na myśli swoją atrakcyjność na rynku pracy, to takie doświadczenie może być przydatne w narzędziowniach, działach utrzymania ruchu itd. W dużej firmie produkcyjnej raczej każdy zajmuje się swoją wąską działką.
Jeżeli jesteś technologiem (ew. pracujesz na swoim), to musisz mieć pojęcie co kiedy jest efektywniejsze. Dla przykładu proste splanowanie wałka na tokarce czy szybkie przefrezowanie jakiegoś boku prawie zawsze sumarycznie szybciej ci wyjdzie na konwencjonalnych obrabiarkach przy pojedyńczych detalach, przy krótkiej serii kilku sztuk pewnie czas będzie porównywalny, ale na CNC będzie dużo drożej z racji amortyzacji maszyny (cena roboczogodziny).
Moim zdaniem warto przynajmniej trochę liznąć ten temat, przy okazji nabiera się trochę szacunku dla starszych pracowników i obrabiarek CNC - stare obrabiarki niestety często są w kiepskim stanie, luzy i inne drobne usterki są upierdliwe, a prace na nich wykonywane muszą być w zadanej tolerancji
Jeżeli jesteś technologiem (ew. pracujesz na swoim), to musisz mieć pojęcie co kiedy jest efektywniejsze. Dla przykładu proste splanowanie wałka na tokarce czy szybkie przefrezowanie jakiegoś boku prawie zawsze sumarycznie szybciej ci wyjdzie na konwencjonalnych obrabiarkach przy pojedyńczych detalach, przy krótkiej serii kilku sztuk pewnie czas będzie porównywalny, ale na CNC będzie dużo drożej z racji amortyzacji maszyny (cena roboczogodziny).
Moim zdaniem warto przynajmniej trochę liznąć ten temat, przy okazji nabiera się trochę szacunku dla starszych pracowników i obrabiarek CNC - stare obrabiarki niestety często są w kiepskim stanie, luzy i inne drobne usterki są upierdliwe, a prace na nich wykonywane muszą być w zadanej tolerancji

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Tzn. ja miałem jedynie trochę praktyk na kilku maszynach CNC. Teraz mam okazje trochę się poduczyć na starszych ale nie wiem czy to coś da jak pisałem docelowo stawiam na CNC.
Generalnie ciężko znaleźć w Polsce pracę jako operator CNC. Ja jestem po kursie. Większość firm o ile szuka chce kogoś kto będzie potrafił zrobić wszystko od programowania do prostych napraw.
Z drugiej strony zawsze dodatkowe umiejętności mogą sie przydać.
Generalnie ciężko znaleźć w Polsce pracę jako operator CNC. Ja jestem po kursie. Większość firm o ile szuka chce kogoś kto będzie potrafił zrobić wszystko od programowania do prostych napraw.
Z drugiej strony zawsze dodatkowe umiejętności mogą sie przydać.

hej hej hej