Sterownik silnika krokowego na usb+ czujniki indukcyjne.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
PLC to wydatek taniej wyjdzie samemu coś zrobić. Problem wlasnie w tym że nie bardzo jak mam pomierzyć cały korpus maszyny jest podnoszony za pomocą korbki połączoną z przekładnią kątową do tego przekładnia pasowa a żeby korpus na dół nie zjechał jest przekładnia slimakowa. I jedynie jaka opcja jest którą wymyśliłem to podłączyć silnik krokowy i krańcówki. Od najniższego położenia do najwyższego żeby avr zapamiętał ilość kroków między 2 krańcówkami następnie podzieliłbym wynik przez daną wysokość i by mi wyszło ile kroków przypada na 1mm. Tylko gorzej jest z wykonaniem. Bo gdybym wiedzial ile to zaprogramował bym tak avrka żeby krótkie zwarcie swicha przesunął sie tylko o 1mm.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam.
przekładnia pasowa - na pasku zębatym ?
bo jak zwykły klinowy to obawiam się że nic z tego nie będzie - poślizgi.
no i bez przesady z kosztami plc .
weź pod uwagę - w zastosowaniu przemysłowym takie wystrugane coś chałupniczo może zrobić ku ku w każdej chwili.
pozdrawiam.
dodając - o np. - http://www.wobit.com.pl/produkty/indeks ... I1.8.8.htm
i jeszcze raz - http://www.wobit.com.pl/produkty/indeksery/SIC184.php
przekładnia pasowa - na pasku zębatym ?
bo jak zwykły klinowy to obawiam się że nic z tego nie będzie - poślizgi.
no i bez przesady z kosztami plc .
weź pod uwagę - w zastosowaniu przemysłowym takie wystrugane coś chałupniczo może zrobić ku ku w każdej chwili.
pozdrawiam.
dodając - o np. - http://www.wobit.com.pl/produkty/indeks ... I1.8.8.htm
i jeszcze raz - http://www.wobit.com.pl/produkty/indeksery/SIC184.php
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Ale jak samemu zrobię to ryzykuje że dostane lepszy stołek:D coś za coś:D nie raz jest tak że jeden produkt idzie przez 2 dni a nieraz 3 razy sie zmienia na szychte. Zawsze jak będzie awaria podnosnika to zostaje przesuwać na pasku:D:D, ale po to też będą testy. To się tylko wydaje takie trudne ale nie jest. Jak już pisałem jeżeli nie będe ingerował w komputer to awaria jednego silnika nie będzie miała wpływu na produkcję. Przy zmianie matryc zmienia się tez wysokość pod dany model filtra. Ten silnik będzie chodził raz moze 3 razy na zmianę max przez 30sec. Dlatego nie widzę potrzeb stosowania PLC różnego rodzaju a im droższe tym firma się nie zgodzi bo chodzi o koszty a trza by było wyposażyć 12linii .Jakby powiedzieć to ma tylko ułatwić prace podczas wymiany matryc. Dlatego chodziło mi oto żeby można bylo go podłączyć pod usb żeby można bylo zliczyć kroki i odpowiednio dostosować ilośc kroków na 1mm, oraz wyskalować wyświetlacz do wysokości.
-
witam.
pasek zębaty - czy klinowy ?
zrozum - jak klinowy to nigdy nie będziesz wiedział jaki poślizg wystąpi .
czy żaden czy jakiś - jaki ?
jak tak to musiałbyś trochę inaczej do sprawy podejść .
w miejscu połączonym mechanicznie - na sztywno - podpiąć enkoder i zliczać ilość impulsów z niego .
weź to pod uwagę - albo nie bierz .
pozdrawiam.
pasek zębaty - czy klinowy ?
zrozum - jak klinowy to nigdy nie będziesz wiedział jaki poślizg wystąpi .
czy żaden czy jakiś - jaki ?
jak tak to musiałbyś trochę inaczej do sprawy podejść .
w miejscu połączonym mechanicznie - na sztywno - podpiąć enkoder i zliczać ilość impulsów z niego .
weź to pod uwagę - albo nie bierz .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
witam.
jeżeli " łańcuch kinematyczny " jest sztywny to wystarczy krokowiec ( o ile nie zgubi kroków ) .
w linku który podałem masz projekt w którym możesz zrobić to co chcesz - ustawić ilość kroków - właściwie dowolnie .
chyba że musisz sam napisać - to co innego.
jestem raczej mechanikiem więc w tym temacie nie pomogę .
ustalić ilość potrzebnych kroków przecież jakoś musisz - w ten czy inny sposób.
pozdrawiam.
jeżeli " łańcuch kinematyczny " jest sztywny to wystarczy krokowiec ( o ile nie zgubi kroków ) .
w linku który podałem masz projekt w którym możesz zrobić to co chcesz - ustawić ilość kroków - właściwie dowolnie .
chyba że musisz sam napisać - to co innego.
jestem raczej mechanikiem więc w tym temacie nie pomogę .
ustalić ilość potrzebnych kroków przecież jakoś musisz - w ten czy inny sposób.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares