Jestem na nowy, witam wszystkich

Przechodząc do treści - trafiłem na wasze forum ponieważ skanowałem sieć w celu znalezienia interesujących mnie informacji i przeczytałem parę pozytywnych opinii. Otóż dłuższego czasu interesowałem się komputerami ( tak, to może powiedzieć każdy "specjalista" od excela ), ale było to dla mnie hobby, przy okazji nauka w tej dziedzinie idzie mi najlepiej. Uczyłem się conieco C++ ( jakieś kursy na internecie, itp. ), potem na potrzeby zarobienia odrobiny pieniędzy ogarnąłem conieco "AutoIT" ( co zabawne, w jeden wieczór poczytałem intro do tego "środowiska" natomiast w następny dzień, oczywiście z pomocą dokumentacji i internetu stworzyłem bota do Diablo3 ( niewykrywalny, zarobił dla mnie trochę kaski ). Poza tym automatyzowałem pewne rzeczy na komputerze, itp. Bardzo mnie to zainteresowało ( w maju piszę maturę, wybieram matmę -> by dostać się na automatykę/robotykę lub informatykę na politechnice śląskiej ). Jako ,że nie jestem jako taką larwą, która nie stara się, tylko oczekuje ,że wszystko poda się jej na tacy, przeszukiwałem internet, i trafiłem na Arduino ( chyba warto na tym zacząć przygodę ? ), no i na siłowniki elektryczne, których "sercem" są silniki krokowe. Otóż - moimi pytaniami są : czy istnieje jakaś możliwość połączenia siłownika elektrycznego ( lub czegokolwiek podobnego, działającego niczym siłownik pneumatyczny/hydrauliczny ), niewielkiego, bo do pół metra długości ( po całkowitym "złożeniu" ), mającego dość duży zapas mocy ( 100kg uciągu ) no i przede wszystkim, by był sterowany czymś, co mógłbym programować w C++, umożliwiałby ekspansję ( więcej siłowników ) - dlatego pomyślałem o Arduino.
Prosiłbym o odpowiedzi, czy jest to w ogóle możliwe, jakiego wkładu pieniężnego wymaga no i wszelkie informacji typu : stronki, informatory, kursy, literatura ( ale na tyle popularna, bym dostał ją w miejskiej bibliotece ). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam !