budowa frezarki z drewna

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kazikowski
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

budowa frezarki z drewna

Post napisał: kazikowski » 30 wrz 2012, 22:08

Na stare lata zachciało mi się zabawy .Chciałbym zrobić frezarkę o konstrukcji drewnianej do nauki.Przeglądając FORUM nigdzie nie znalazłem czegoś takiego co mógłby zrobić taki zielony jak ja.Kilka lat wstecz zachciało mi się zrobić model samolotu.na forum modelarskim znalazłem dokładne plany jak zrobić taki model .Wszystko dokładnie opisane co i jak robić,po kolei,jakie materiały ,dokładne rysunki z wymiarami,rodzaj silniczka ,sterowanie,serwa czyli wszystko od A do do Z Robiłem wszystko zgodnie z opisem i udało mi się zrobić samolot który bardzo ładnie latał.Teraz szukam na tym forum czegoś takiego co by pomogło mi zrobić moją pierwszą maszynkę. Bo jak na razie to kupiłem kilka wymiarów prowadnic ,parę gwintów i nakrętek i dalej nic bo coraz to coś nowego przeczytam i zmienia mi się koncepcja. Chciał bym rozpocząć budowę dopiero wtedy ,gdy będę miał wszystko skompletowane od najmniejszej śrubki do kompletnego sterowania.Z elektroniki to jestem całkiem "zielony" a z Resztą chyba sobie poradzę

Tagi:

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 30 wrz 2012, 22:19

Nie znajdziesz gotowych planów maszynki amatorskiej na forum
tak aby była pełna dokumentacja techniczna i montażowa krok po kroku.
Każdy co buduje swoją maszynkę projektuje coś co uważa ze słuszne i wrzuca temat do oceny
wtedy ktoś może Ci powiedzieć co i jak.
Musisz założyć post w dziale o konstrukcjach drewnianych i pokazać co chcesz i co masz zrobione a co jest dla Ciebie zagadką i czekać na podpowiedzi.
Możesz też jeśli nie masz czasu na zabawę na własny projekt kupić gotowe plany
i składać tak jak swój pierwszy samolot :wink:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 30 wrz 2012, 22:31

Z takimi planami od A do Z to może być u nas ciężko , bo amatorskie CNC to nie samoloty.
Model samolotu zrobisz wg. planu i są dwie opcje : albo będzie nielot (gdzieś był błąd) albo pięknie poleci ,polatasz trochę i odstawisz z satysfakcją na regał ( no albo jakieś spokojne miejsce)
Natomiast z frezarką nawet jak od szlagu poskładasz , zadziała ,pofrezujesz trochę i stwierdzasz że jednak może bym to zmienił , a tamto wzmocnił ,itd , itp... taki trochę worek bez dna.

Kiedyś trafiłem na plany chyba na obcojęzycznym forum i to chyba rosyjskie , ale czy to było od A do Z to nie pamiętam.
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 30 wrz 2012, 23:48

No to mogło być od A do Я. :mrgreen:
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 01 paź 2012, 08:51

BYDGOST pisze:No to mogło być od A do Я. :mrgreen:
zapewne i tak , nie znam się na ichniejszym alfabecie :razz: oglądałem tylko obrazki :mrgreen:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Autor tematu
kazikowski

Post napisał: kazikowski » 30 lis 2012, 10:53

Maszynkę zrobiłem na gotowo z silnikami i sterowaniem ,niestety nie wiem jak j a uruchomić aby zobaczyć czy działa.
Przydało by się jakieś demo czy coś takiego.szukam na forum i nic nie mogę znaleźć.Najlepiej w j. polskim
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam witek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”