jak wykonac cos takiego

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

janale
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: janale » 18 wrz 2012, 13:33

Witam,

Skoro kryterium ekonomiczne nie jest do określenia to jeszcze kilka słów do wykonania tego rowka. Jak wspomniałem w poprzednim poście, rowek służy do podcięcia wykorzystywanego przy szlifowaniu. Jego kształt, widoczny na zdjęciu, uzyskuje się po toczeniu w przyrządzie specjalnym, będącym substytutem uchwytu o podobnym wymiarze co uchwyt, dla którego szczęki są przygotowywane. Zarys noża, który skrawa rowek, zależy od doboru narzędzia przez technologa i miejsca wykonania tego rowka. Może to być proste wejście pod skosem na zwykłej tokarce lub zrobienie znormalizowanego podcięcia na tokarce CNC.
Pozdrawiam

Technologia CNC od 1979r.
Programowanie technologiczne
SINUMERIK Operate

Tagi:

Psikus
Posty w temacie: 1

Post napisał: Psikus » 18 wrz 2012, 17:53

Witam

Tak jak kolega Skoczek napisał wcześniej to najszybsze rozwiązanie.

pozdr

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoczek » 18 wrz 2012, 20:26

Witam serdecznie.
Zgodzę się z tym że nie ma co się doktoryzować nad kształtem tego rowka, ale nie zgodzę się z tym że ma on tylko zastosowanie technologiczne jako podcięcie do szlifu. Druga funkcja to zmieszczenie gradu surowego detalu po cięciu na innej maszynie, zmieszczenie różnych syfów i paprochów oraz zapobieżenie przed niewłaściwym uchwyceniem sztuki, gdyby jakiś syf podszedł pod krawędź sztuki która nie ma fazy tylko jest na ostro. Dzięki temu rowkowi sztuka bazuje się na płaszczyźnie czołowej i powierzchni bocznej szczęki a nie na rancie, co jest dla wszystkich oczywiste.

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

janale

Post napisał: janale » 18 wrz 2012, 20:52

Witam,
skoczek pisze:Zgodzę się z tym że nie ma co się doktoryzować nad kształtem tego rowka
Zgadzam się z Kolegą, ta dyskusja zmierza chyba w niewłaściwą drogę. Zabierając w niej głos miałem nadzieję, że wniosę do niej coś nowego. Ponieważ pracowałem długo w fabryce, która robi te wyroby, mam już pewien "paradygmat" w głowie tego tematu i być może myślę zbyt jednostronnie.
skoczek pisze:nie zgodzę się z tym że ma on tylko zastosowanie technologiczne jako podcięcie do szlifu
Tu też się zgadzam z Kolegą, musi być "wyjście" na ostrą krawędź mocowanego wyrobu, wszystko zależy od "pojemności" rowka, aby mógł zmieścić różnego rodzaju pozostałości, ale do pewnych granic i to musi być brane pod uwagę. Z tego co pisałem, nie negowałem chyba jego istnienia? Trzeba tylko pamiętać, że rowek spełnia jeszcze jedną, tym razem negatywną rolę, mianowicie działa jak karb w szczękach twardych (bo są hartowane), a konsekwencje tego są wiadome. Rowki te są też wykonywane jako znormalizowane podcięcia do szlifowania i wystarczająco spełniają rolę "ujścia" na wszystkie ...pozostałości.
Pozdrawiam
SINUMERIK Operate

pytla
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: pytla » 18 wrz 2012, 20:54

załóż to na stół obrotowy
tak jak daleko odsuniesz od środka stołu, taki duży promień będziesz miał

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoczek » 18 wrz 2012, 21:09

Witam serdecznie.
janale pisze:Ponieważ pracowałem długo w fabryce, która robi te wyroby, mam już pewien "paradygmat" w głowie tego tematu i być może myślę zbyt jednostronnie.
Dobrze wiedzieć że mamy na forum kogoś kto zjadł zęby na takiej robocie. Cieszy mnie to gdyż czasem nachodzą mnie pytania typu "jak wygląda optymalny proces technologiczny danej części" i nie raz już zadawałem pytania tu na forum by dowiedzieć się jak coś robią profesjonaliści. Jakby co to będę wiedział u kogo pytać.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

janale

Post napisał: janale » 18 wrz 2012, 21:32

Witam ponownie,
skoczek pisze:czasem nachodzą mnie pytania typu "jak wygląda optymalny proces technologiczny danej części" i nie raz już zadawałem pytania tu na forum by dowiedzieć się jak coś robią profesjonaliści
No cóż, trochę czasu już minęło i nie byłem specjalistą od szczęk, ale w zależności od możliwości odpowiedzi na dane pytanie jestem do usług. Aby zakończyć tę dyskusję z mojej strony chciałbym dodać kilka słów. Trochę zdziwiło mnie to, że kolega kropek1980 chce robić szczękę twardą (z miękką też byłyby kłopoty, jak sądzę). Bez urazy, ale jest to jeden z trudniejszych elementów do wykonania (w mojej ocenie) i nie rowek jest tu elementem krytycznym. Trzeba pamiętać, że szczęka współpracuje (mówimy o szczęce z foto) z uchwytem, poprzez prowadnice, i tarczę z naciętą spiralą poprzez rowki z drugiej strony i to jest baza do wszystkiego, co się dalej ze szczęką dzieje. Operacje tokarskie są robione w przyrządach specjalnych (w tym też omawiany rowek, który już pozostaje), natomiast później następuje szereg operacji szlifierskich (oczywiście po hartowaniu), dzięki którym jest wyprowadzany błąd bicia czołowy i walcowy na szczękach. Kupa specjalizowanej roboty praktycznie nie do zrobienia w normalnych warunkach, stąd też propozycja zakupu części handlowej. Szczęki z katalogu Bison-Bial można znaleźć pod tym linkiem http://www.bison-bial.pl/Index.aspx?ESI ... 42|375|382
Pozdrawiam
SINUMERIK Operate

gbonzo
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: gbonzo » 20 wrz 2012, 13:42

kropek1980 pisze:nie mnie oceniac czy oplaca sie robic czy nie mam do wykonania szczeki z bardzo podobnym rowkiem a ze nie jestesm alfa i omega po prostu prosze o porade innych ;) a czy nie lepiej byloby kupic gotowe szczeki to juz trzeba sie zapytac klienta :P jak dla mnie bylo by lepiej bo nie mialbym problemu :)
Jeśli byłby to mój klient to wolałbym aby zamawiał u mnie :)

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 20 wrz 2012, 14:01

gbonzo pisze:Jeśli byłby to mój klient to wolałbym aby zamawiał u mnie
Niestety nie zawsze.
Zdarzają się zlecenia, które w trakcie okazują się bagnem a nie ma jak się wycofać. Ich cechą jest to, że na początku tego nie da się przewidzieć...Każdy pewnie miał coś takiego przynajmniej raz :twisted: Wtedy człowiek przeklina dzień kiedy przyjął taką robotę.
Gdyby życie było tak różowe, to nie byłoby setek firm, które upadły przez takie zlecenia- patrz choćby budowa autostrad. Czasem jest mniej tragicznie- wyjdzie się na zero, lub straci tyle, że można to jakoś łyknąc.

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: marchru » 20 wrz 2012, 18:41

to zrobiłeś ten rowek czy nie?
Od bólu złap to w imadle pod kątem i frezuj po tym promieniu.
Albo złap w imadle przy krawędzi i frezuj tarczką - ktoś już o tym pisał.
W miękkich szczękach wystarczy dojechać płytką v i z ręki coś zachaczyć. Przy odlewach się sprawdzało.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”