Plazma a szkodliwość dla zdrowia

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoczek » 16 paź 2011, 19:08

Witam serdecznie.
Dziękuję Kolegom Numerek, Jacek-1210 oraz Kamar. Bardzo mi to pomogło. Rozjaśniło mi to w znacznym stopniu sprawę. Byłbym wdzięczny założycielowi tematu gdyby w moim imieniu mógł przyznać tym Kolegom po punkciku.
Pozdrawiam, skoczek

Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Tagi:

aepcnc
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: aepcnc » 11 lis 2011, 10:08

thcim pisze: nie wiem jak to jest w przypadku AEP z filmów na stronie wydaje się że raczej nie jest to stół sekcyjny, j.
Ciekawe jak ty to zdefiniowałeś. Już się zdążyłem przyzwyczaić do tych wypowiedzi.
Skoro, jak sam piszesz nie wiesz to po co sugerujesz swoją niewiedzą.
Oczywiście stół jest sekcyjny.

[ Dodano: 2011-11-11, 10:13 ]
thcim pisze:Wniosek z tego tematu jest taki, że cięcie plazmowe jest szkodliwe:)

Ajan steruje klapami mechanicznie, tzn tam gdzie znajduje się portal tam otwiera się sekcja (taki popychacz klap, gdzie otwarcie wymuszane jest przesunięciem portalu) - rozwiązanie wymyślone 20 lat temu i trochę już nie aktualne choć wg. ich handlowców dobre. Miałem kiedyś VW Jette z 88r i też była dobra, ale jednak wolę Mercedesa.
.
Boże co za stek bzdur, ciekawe czy twój szef kupił tobie mercedesa ?
To jest urządzenie które ma pracowac i być nieawaryjne , a nie jakiś gadżet, którym mogę się pochwalić w barze przy piwie.
Najważniejsza jest wydajność i skuteczność systemu. Reszta jest drugorzędna. Jak tego nie rozumiesz to twój problem, ale porównanie maszyn do samochodów jest więcej niż głupia.

[ Dodano: 2011-11-11, 10:14 ]
acha
Mercedes = Mocher , gdzieś ten wątek już się przewiną :mrgreen:

P.S. NO OFFENCE - tak mi na myśl przyszło

Rogalla
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Re: Plazma a szkodliwość dla zdrowia

Post napisał: Rogalla » 15 wrz 2012, 20:36

gmaster pisze:Witam

Chodzi mi o szkodliwe opary, które występują podczas cięcia plazmą, czyli tlenki i azotki metali. Jak to badziewie ma wpływ na zdrowie? Jakie są objawi i następstwa wdychania tych gazów? Czy wentylacja całkowicie eliminuje ich wpływ na zdrowie?
Właśnie mam podobny problem. Pracuje na wypalarce plazmowej. Ostatnie badania wykazały, że normy odnośnie zapylenia są przekroczone. Zaleceniem BHP-owca zakładowego, jest praca w maskach. Chciałbym się dowiedzieć czy przysługuje mi dodatek za prace w warunkach szkodliwych? Poza tym wentylacja, to czysta kpina. Brak wyciągu, tylko dolny, który działa tak, że większość oparów i pyłu leci na operatora. Poza tym, nie dano nam żadnych dokumentów świadczących o tym, że pracujemy w warunkach szkodliwych. Przy ostrym wypalaniu, hala robi się wręcz zamglona-rozwiązanie, otwarcie okien i poczekanie aż się wywietrzy:(. Arkusze blach o wymiarach 3000mm x 1500mm, o wagach od 120 kg do 250kg, ładowane są czymś co można śmiało określić imitacją dźwigu. Następnie tak pocięty najczęściej na 4 części materiał, należy samemu zdjąć, więc jest co dźwigać, najczęściej około 3 ton dziennie. Może się mylę, ale jak nic są to warunki szkodliwe.

chrisz1796
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: chrisz1796 » 15 wrz 2012, 23:34

Witam,

co by dużo nie pisać odpad z cięcia plazmowego nie jest specjalnie szkodliwy, tak ba prawdę to przetopione kawałki stali. Nie ma w tym nic nadzwyczjnego, chyba że do cięcia używacie np. stopu uranu :)

Co do norm to na pewno warto stosować środki osłony słuchu i oczu. Jeśli chodzi o maski to o tym decyduje pomiar. Nawiązując do tematu zatrudnijcie dobrego BHPowca a on załatwi wam pomiary i powie wszystko.

i wtedy nie będziecie myśleć i przypuszczać czy Wam coś przysługuje :) Dobry BHPowiec to podstawa, ona ma (powinien) mieć wiedzę i uprawnienia żeby zadziałać.

Ja mam dobrego BHPowca i jedymy konkretnym zaleceniem jest dodatkowa ochrona słuchu. Oczywiście temat zadymienia to osobna sprawa, u nas jest ok ale mamy za***iste wyciąigi :) i wówczas zadymienie na hali jesta malutkie czyli niegroźna dla zdrowia

ale każdy musi dopasować to do swoich potrzeb

pozdro4all

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Plazma a szkodliwość dla zdrowia

Post napisał: pitsa » 16 wrz 2012, 10:14

Rogalla pisze: Chciałbym się dowiedzieć czy przysługuje mi dodatek za prace w warunkach szkodliwych?
Teraz nie praktykuje się dodatków tylko działania eliminujące warunki szkodliwe.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

berdysz

Post napisał: berdysz » 17 wrz 2012, 22:29

Rogalla pij dużo mleka! Poważnie. Mleko wytrąca metale ciężkie po czym wydalasz je po prostu z organizmu. Pomaga.

Co do dodatków za szkodliwe warunki pracy to pomarzyć warto ale jest coś takiego jak:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 27 kwietnia 2000 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy pracach spawalniczych.
(Dz. U. Nr 40, poz. 470)

Cytat:
"Rozdzial 2
§ 8. 1. Pomieszczenia spawalni powinny być wyposażone w wentylację zapewniającą skuteczne usuwanie zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia.
2. Wymagania dotyczące parametrów powietrza w pomieszczeniach spawalni określają odrębne przepisy i Polskie Normy.

§ 9. Stałe stanowisko spawalnicze, na którym istnieje możliwość emisji szkodliwych pyłów i gazów, pracodawca powinien wyposażyć w instalację wentylacji stanowiskowej. "

chrisz1796 pisze:Witam,
co by dużo nie pisać odpad z cięcia plazmowego nie jest specjalnie szkodliwy[...]
No, wiesz. Jak raz mi siadła wentylacja to po dniu pracy czułem się jakby mi Tyranozaur usiadł na piersi a na głowę założono stalową obręcz. Wdychanie pyłów jest stanowczo szkodliwe.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoczek » 17 wrz 2012, 22:56

Witam serdecznie.
chrisz1796 pisze:Nawiązując do tematu zatrudnijcie dobrego BHPowca a on załatwi wam pomiary i powie wszystko.
To niestety ale tylko piękna teoria. Właścicielowi zakładu lub kierownikowi nie jest na rękę by BHPowiec był skuteczny w zwalczaniu i eliminowaniu szkodliwych warunków. Taki zbyt skuteczny BHPowiec po prostu generuje zbyt wysokie koszty utrzymania zakładu. Prawda jest taka że co najmniej 50% BHPowców siedzi w kieszeni właścicieli zakładów i przychodzi podpisać się parę razy w miesiącu, przymykając oczy na różne nadużycia. Co najwyżej powiedzą pracownikowi przy maszynie że powinien postępować "tak, a tak i nie inaczej" na wypadek ewentualnego wypadku - wtedy jest czysty - bo przestrzegał przed niebezpieczeństwami.

Jak BHPowiec idzie po hali i nie widzi tego że jest sino jak w porannej mgle a właściciel nic z tym nie robi przez dłuższy czas to znaczy że właściciel ma z nim dobry układ... Obojgu się to opłaca, właścicielowi z wiadomego powodu, BHPowcowi bo ma etat, a jak będzie za bardzo szalał to go straci lub nie zobaczy gratisu w postaci premii za bycie lojalnym. Traci jedynie pracownik, ale kto by się przejmował "delikatną" mgiełką na hali i zasyfionymi płucami...
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Aswiety

Post napisał: Aswiety » 23 lis 2012, 14:04

No cóż, tylko pogratulować podejściu szefa. Natomiast są inne środki dotyczące poprawy wentylacji w miejscu pracy. Popełniłem swego czasu pracę inżynierską na temat oceny ryzyka dla operatora przecinarki plazmowej. Nie od dziś wiadomo, że mała inwestycja w sprawną wentylację daje większe korzyści, niż jak l4 pracownika. L4 pracownika to nie jest tylko koszt jego wynagrodzenia, należy szefowi pokazać, jakie koszta się wiążą z tym, czyli: drugi operator, szkolenie dla niego, czas, który ucieka z w związku z tym przestój produkcyjny, ewentualne błędy w cięciu i dużo złomu, nie mówiąc już o częstej rotacji pracowników. Jak sobie szef uświadomi, że przy lepszej wentylacji ma spokój na lata i pewność z pracownikami to wtedy na pewno zainwestuje odpowiednie środki.
Jak coś to służę pomocą.

chrisz1796

Post napisał: chrisz1796 » 24 lis 2012, 23:45

Witam,

kolego Berdysz, jak nie działa instalacja odciągowa to jest straszna lipa. Ja się odnosiłem do wydajnej i sprawnej instalacji odciągowej. Wówczas to już nie ma takiej tragedii. Ale prawdą jest, że nieskuteczny odciąg to duży kłopot. Wystarczy, że operator włączy najpierw palnik a potem odciąg i wchodząc na halę od razu to czuć.

Co do mleka kiedyś stosowaliśmy tę metodę, ale potem słyszałem (nie sprawdziłem) że to powoduje gorszy skutek.

pozdro4all

Awatar użytkownika

berdysz

Post napisał: berdysz » 26 lis 2012, 16:42

Kumam.
Słuchaj miałem ostatnio okazję pociąć trochę kwasiaka.
Grubości: 20,25,35,40 mm
360 A. Odjazd! Ale to wychodzi, coś pięknego.
Podchodziłem do tego z odrobiną niepewności ale jak zobaczyłem co potrafi Hifocus 360i no to pomyślałem sobie szacun i że cięcie czarnucha jest stanowczo mniej wdzięczne (nie ten efekt).
Pozdrowienia
:mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”