Uchwyt tokarski fi 80 ???????????????
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Uchwyt tokarski fi 80 ???????????????
Witam
Mam pytanie czy wszystkie uchwyty tokarskie fi 80 są takie same – czy można bez problemu przekładać szczęki , czy rozmieszczenie otworów do mocowania do wrzeciona jest to samo ?
Kupiłem OUS ale nie mam lewych szczęk czy można je dokupić od jakiegokolwiek uchwytu fi 80 ?
Mam pytanie czy wszystkie uchwyty tokarskie fi 80 są takie same – czy można bez problemu przekładać szczęki , czy rozmieszczenie otworów do mocowania do wrzeciona jest to samo ?
Kupiłem OUS ale nie mam lewych szczęk czy można je dokupić od jakiegokolwiek uchwytu fi 80 ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
akurat szukałem uchwytu fi 80. Co prawda pomysł wymiany upadł ale żaden tj zarówno Bison jak i jakieś chińskie jakie widziałem na allegro nie pasowały do tego kołnierza co mam w tokareczce. Jeden ze sprzedawców sam stwierdził, że jego uchwyty nie sa odpowiednikiem Bisona a zwłaszcza otwory mocujace i doradzał przeróbke-wykonanie nowych. Pewnie dałoby sie dorobić coś, coś przerobić, przetoczyć itp.edzio pisze:Dzięki. Pewnie z otworami do mocowania też jest różnie
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Producenci tokarek stosują różnego rodzaju końcówki wrzecion (patrz zał.)
Aby we właściwy sposób zamocować uchwyt tokarski we wrzecionie należy połączyć go za pomocą handlowych tarcz zabierakowych (patrz zał.)
W nietypowych sytuacjach dorabia się taki zabierak we własnym zakresie biorąc wymiary z uchwytu i wrzeciona tokarki.
Jeśli chodzi o szczęki , to jak wyżej kolega napisał - zwrócić uwagę na szerokość szczęki i rozstaw zębów.
Pozdrawiam.
Producenci tokarek stosują różnego rodzaju końcówki wrzecion (patrz zał.)
Aby we właściwy sposób zamocować uchwyt tokarski we wrzecionie należy połączyć go za pomocą handlowych tarcz zabierakowych (patrz zał.)
W nietypowych sytuacjach dorabia się taki zabierak we własnym zakresie biorąc wymiary z uchwytu i wrzeciona tokarki.
Jeśli chodzi o szczęki , to jak wyżej kolega napisał - zwrócić uwagę na szerokość szczęki i rozstaw zębów.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam
Aż na takim dalekim wschodzie nie mieszkam
Uchwyt dobry fi80 (ale raczej nie rosyjski) w przeciętnej, przyzwoitej cenie widziałem w jednym ze sklepów w Lublinie. To było w czasach jak ta dyskusja była. Być może jeszcze jest. Sklep ten sprzedaje takie leżaki w przyzwoitej cenie.
Dlaczego uchwyt ma być rosyjski?
Proponuję koledze rozmowę na GG lub przez PW.
Aż na takim dalekim wschodzie nie mieszkam

Uchwyt dobry fi80 (ale raczej nie rosyjski) w przeciętnej, przyzwoitej cenie widziałem w jednym ze sklepów w Lublinie. To było w czasach jak ta dyskusja była. Być może jeszcze jest. Sklep ten sprzedaje takie leżaki w przyzwoitej cenie.
Dlaczego uchwyt ma być rosyjski?
Proponuję koledze rozmowę na GG lub przez PW.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej