Pomoc z rysunkiem- ściągacz śrubowy

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
talatala
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Pomoc z rysunkiem- ściągacz śrubowy

Post napisał: talatala » 05 wrz 2012, 19:35

Witam wszystkich:) mam dosyć duży problem z rysunkiem technicznym ściągacza śrubowego;/ Mianowicie obliczenia i rysunki są już wykonane i były raz oddane, niestety dostałam zwrot rysunków i zmagam się z tym już trochę czasu i nie mam pojęcia co może być źle. Jest to jeden rysunek złożeniowy i 3 wykonawcze z czego jeden wykonawczy jest ok. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś był stanie pomóc mi z tymi rysunkami.

Już tłumacze rysunki. Wszystko co jest w czerwonych kółkach jest źle:/
Pierwszy jest rysunek złożeniowy, nastepne zdjęcia po nim to ten sam rysunek ale w częściach, żeby wszystko bylo dobrze widać (zdjęcia musiałam robic aparatem z tel)
kolejny rysunek to nakrętka, i ostatni to śruba.

Jeśli ktoś będzie mi w stanie pomóc będę bardzo ale to bardzo wdzięczna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

sdb
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sdb » 05 wrz 2012, 20:50

Napisz na prv, to postaram się pomóc.
sdb

smieszek88
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: smieszek88 » 05 wrz 2012, 22:23

Obrazek

1 - rozwiązanie niemożliwe do wykonania (przynajmniej w rozsądny sposób) poszukaj sobie jak takie coś się robi, polecam spacer do sklepu typu castorama i obejrzenie imadła z bliska.
2 - brak wyjścia gwintu lub odpowiednio dużego podcięcia
3 - faza na 6-cio kącie będzie nieco inaczej wyglądała
4 - nie mam pojęcia co chciałaś tam narysować
5 - czemu na wyrwaniu nie kroisz wszystkich części? to by sporo rozjaśniło sprawę

Nakrętka
niby faza a rysowana na prosto
a co z boku się dzieje to z tego jednego rzutu nie wynika jak ø to powinno być domalowane przy 60 i wtedy czubek po wiertle byłby niby ok ale nie sądzę aby wiele firm korzystało z wierteł ø60 chyba że przy produkcji seryjnej normalnie takie coś by się wytoczyło i wtedy dno na pewno tak nie wyjdzie. jeżeli to nie jest øto takie dno zupełnie nie ma sensu.

Śruba
Za wymiar 79 tokarz by cię zbluźnił nie lepiej podać długość gwintu (wartość którą bez problemów można zmierzyć mając śrubę zamocowaną w uchwycie
Dziwi mnie że się nie przyczepił do wybiegu gwintu/podcięcia
28x5 a jaki gwint? trapezowy symetryczny, niesymetryczny a może jakiś inny

Oczywiście mogę się mylić (zwłaszcza o tej godzinie :wink: ).

Autor tematu
talatala

Post napisał: talatala » 06 wrz 2012, 11:59

Dzięki wielkie za odpowiedz:) Doceniam że ktoś poświęcił swój czas. Z drugiej strony jeśli mam być szczera, nie dużo rozumiem z tego co napisałeś :D Jestem na zarządzaniu i niestety kazali nam zrobić taki projekt i jak wiekszość osob z mojej grupy płacą oni za zrobienie projektu lub poprostu przerysowują od ludzi z zeszlego roku. Jeśli mam być szczera to zrobiłam podobnie. Narysowałam podobnie jak miała koleżanka, oczywiście wiem co jest co i naniosłam wymiary takie jakie mi powychodziły, ale szcerze mówiąc na rysowaniu tego kompletnie sie nie znam :( A nasz profesor niczego nas w tym kierunku nie nauczyl. Tak wiec jesli mogłbyś napisać mi to bardziej jasno, np co powinnam tam dorysować albo eventualnie zmazac byłabym wdzięczna. Co do gwintu to trapezowy symetryczny. Jeszcze raz dzieki.

[ Dodano: 2012-09-06, 12:06 ]
jeśli chciałbyś zobaczyć dokładniej do wrzucam rysunek wedlug którego rysowałam projekt z tym ze moj jest duramienny a ten 3ramienny
Załączniki
zlozenieA0.pdf
(34 KiB) Pobrany 384 razy

smieszek88

Post napisał: smieszek88 » 06 wrz 2012, 18:28

Tak na szybko narysował­em ale nie sugeruj się zbyt mocno:
1 Takiego rozwiązania pokrętła nikt się nie powinien czepiać.
2 Podcięcie pod wybieg gwintu. Taka sama średnica gwintu i części walcowej nie każdemu się podoba.
3 Po lepszej analizie (a przynajmniej jak na mnie o normalniejszej porze) faza jaką namalowałaś byłaby ok gdyby nie fakt że na rysunku samej nakrętki w tym miejscu jest kołnierz.
4. Dalej nie wiem co to miało być
5. Wystarczyło przekroić trochę dalej żeby pokazać gdzie się kończy śruba.

Jeżeli w otworach bocznych nakrętki mają być gwinty to powinno to wyglądać mniej więcej tak jak narysowałem, ale takie coś nie będzie działać.
Załączniki
zlozenie.pdf
(112.2 KiB) Pobrany 539 razy

Autor tematu
talatala

Post napisał: talatala » 06 wrz 2012, 19:06

jejku dziekuje Ci naprawde bardzo bardzo:* to jeszcze jedno pytanie, tam przy tym rysunku zlozeniowym do konca sruby jest narysowany ten otwor na kulke i profesor mi zaznaczyl tam : otwór na kulkę = zabezpieczenie przed wypadnięciem. Czy to znaczy ze mam to zupelnie zmazac i narysowac tak jak narysowales czy cos tam ma byc dorysowane?

[ Dodano: 2012-09-06, 19:07 ]
Obrazek

[ Dodano: 2012-09-06, 19:33 ]
aha no i o co może chodzic z tym znakiem zapytania na nakrętce?
Obrazek

smieszek88

Post napisał: smieszek88 » 06 wrz 2012, 21:41

Tak jak pisałem nie sugeruj się zbyt mocno moją konstrukcją bo część rzeczy pominąłem.

Otwór pod kulkę - tak jak napisał na rys. śruby powinien być zwyczajny spod wiertła, ale na tyle płytki żeby kulka nie poszła zbyt daleko.
Zabezpieczenie przed wypadnięciem - jak będzie dobry wcisk to nie wypadnie, sił wyciągających nie będzie praktycznie żadnych.

Skoro się prosisz to wyznam że ta konstrukcja jest generalnie o kant tyłka potłuc delikatnie mówiąc :wink:
Nie mam pojęcia czemu nakrętka jest 6-cio kątna, prowadzący pewnie też i stąd ten znak zapytania (w rozwiązaniu z 3 ramionami było to oczywiste), czy kwadrat nie wyglądałby lepiej a na pewno łatwiej obrobić, albo walec spłaszczony od strony ramion?
Pomysł na przykręcane belki też nie jest zbyt dobry (nikłe szanse że belka po przykręceniu będzie dobrze ustawiona kątowo), przy produkcji seryjnej aż się prosi o odlewik, a przy jednostkowej spawanko no chyba że pracujesz w fabryce wiórów to może być z 1 kawałka frezowane.
Tak na marginesie czemu ta nakrętka jest taka strasznie długa?

Przykład tego samego o prostackiej budowie, wystarczyłoby dodać pokrętło i co by sobie ubzdurał prowadzący.
http://allegro.pl/sciagacz-dwuramienny- ... 17620.html

Autor tematu
talatala

Post napisał: talatala » 08 wrz 2012, 13:05

Wiem ze ta konstrukcja nie jest najlepsza jaka można zrobić może i o kant du** ale nikt nie kazał mi być profesjonalista. Chodzilo głownie o to żeby zobaczyć jak sie projektuje takie rzeczy. Skoro nie cofnął mi całego projektu tzn że nie jest aż tak źle. Nakrętka jest taka wysoka bo tak mi wyszło z obliczeń i proszę mi uwierzyć że liczyłam to z 6 razy ( w sensie wszystkie obliczenia). dane do projektu to: 64kN/240/200 no i tak mi wyszlo

[ Dodano: 2012-09-08, 13:11 ]
po obejrzeniu wielu konstrucki ściagacza, rozumiem o co chodzi z sześciokątna nakrętka i faktycznie nie potrzebnie taki rodzaj, wiec to zmienie. z ta kulka dalej nie do konca rozumiem, poprostu ją wymaże. Jeszcze mam statnie pytanie. Jak może wyglądać schemat kinematyczny tego urządzenia?. tzn jakis tam znalazlam ale nie jestem pewna czy to to. :)

[ Dodano: 2012-09-08, 15:25 ]
juz wiem jak narysowac ta kulke z zabezpieczeniem:)

smieszek88

Post napisał: smieszek88 » 09 wrz 2012, 20:38

talatala pisze:Chodzilo głownie o to żeby zobaczyć jak sie projektuje takie rzeczy. Skoro nie cofnął mi całego projektu tzn że nie jest aż tak źle.
Dlatego na początku za mocno się nie czepiałem. Jak patrze na moje projekty sprzed 2-3 lat to się wstydzę jakie głupoty rysowałem (czasami tylko dlatego że prowadzący sobie tak zażyczył chociaż się z nim nie zgadzałem). Szczegół że prowadzący nie zawsze mają kontakt z przemysłem i na zajęciach wałkują te same głupoty od wielu lat :wink:
talatala pisze:Nakrętka jest taka wysoka bo tak mi wyszło z obliczeń i proszę mi uwierzyć że liczyłam to z 6 razy ( w sensie wszystkie obliczenia). dane do projektu to: 64kN/240/200 no i tak mi wyszlo
Ok nie stresuj się bo złość urodzie szkodzi. Skoro sprawdzałaś obliczenia i się zgadza to widocznie tak musi być.
talatala pisze:Jak może wyglądać schemat kinematyczny tego urządzenia?. tzn jakis tam znalazlam ale nie jestem pewna czy to to. :)
Pochwal się co masz to się oceni bo jakoś nie chce mi się rysować tych patyków.

Autor tematu
talatala

Post napisał: talatala » 10 wrz 2012, 18:51

Mam coś takiego
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”