TB6560AHQ bipolar motor driver

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Kaz_Kaz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Kaz_Kaz » 27 cze 2012, 13:55

Silniki i sterowniki jak na razie działają. Napięcie zasilania 34V DC, Prąd 2.33A. Silniki w stanie bezczynności mają 50-60*C (są mocno gorące). Prąd spoczynku ustawiony na 50%. Moje pytania do Kolegów.
1. Czy jego ustawienie na 25% zmniejszy temperaturę silników?
2. O co chodzi z tymi poziomami tłumienia oscylacji silnika?
3. Jak wpływa ilość kroków na pracę silników (ich dynamikę i moment)?

Kaz_Kaz

Tagi:

poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12

Post napisał: poorchava » 29 cze 2012, 15:34

Nie wiem co masz za płytkę, zale zależy jak ten prąd spoczynkowy jest zrobiony. Generalnie samo ustawienie TQ1 i TQ2 w TB6560 na wartość inna niż 100% powoduje obciącie momentu zawsze, nie tylko na spoczynku.

Chińskie sterowniki mają jakiś prymitywny układzik, który przełącza stan wejść TQx jeżeli przez ileśtam czasu nie zaobserwuje impulsu STEP.

Current decay troche trudno wytłumaczyć, ale w uproszczeniu to jest tak: kiedy napięcie na cewce narasta gwałtownie, to prad narasta stopniowo. aż do wartości wyznaczonej prawem ohma z rezystancji szeregowej cewki. Mówi się wtedy, że cewka jest nasycona. Kiedy cewka jest nasycona, a napięcie nagle spadnie, to na cewce generuje sie napięcie takie, aby prąd dalej był ten sam - aż do wytracenia energii pola znagazynowanej w cewce. Powoduje to w praktyce wygenerowanie gwałtownego skoku napięcia. Żeby zapobiec temu efektowi mostek-H w TB6560 rozładowuje cewkę stopniowo. Ustawienie current decay na slow powoduje że prąd spada powoli, natomiast na 100% spada szybko. Szybki spadek przy małej prądkości powoduje zakłócenia, natomiast wolny spadek przy dużej prądkości moze powodować wibracje.

Generalnie do małych prędkości lepszy jest niski decay, do duzych prędkości lepszy jest szybki.

ilość kroków wpływa na dynamikę tak, że na dany kąt obrotu masz np 2x więcej impulsów, więc musisz podawać step z większą częstotliwoscią. Może się okazac, że przy jakimśtam podziale kroku np optoizolatory między PC a maszyną staną sie wąskim gardłem i nie osiągniesz takiej prędkości jak przy mniejszym podziale.

Przy duzym obciążeniu silnika i duzym podziale kroku masz mniejszą szanse na zgubienie kroku.

Oxford CNC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Re: TB6560AHQ bipolar motor driver

Post napisał: Oxford CNC » 22 sie 2012, 21:30

Aterowmik 5 osi
TB6560 Microstepping Bipolar Chopper Stepper Motor Driver
A few specs for the device:

2.5 amps per phase
24V operation
no load speed in excess of 2,500 RPM
microstepping modes
low total parts count per driver
reliable optical isolation
Obrazek

http://www.toshiba-components.com/motor ... 080407.pdf
Oxford CNC

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 04 wrz 2012, 08:28

witam, czy ma ktoś może pomysł w jaki sposób w tym układzie "płynnie" regulować mikroprocesorem prąd silnika, przy innych układach jest najczęściej Vref, na które można podać np PWM+filtr dolnoprzepustowy.

poorchava

Post napisał: poorchava » 04 wrz 2012, 09:56

Ja nie widzę możliwości.

Prąd jest ustawiany przy pomocy rezystora który znajduje się po niskiej stronie mostka 'H'. Napiecie odniesienia jest wewnętrzne i wynosi 500 mV. To napiecie referencyjne jest mnożone przez DAC, który jest sterowany z wewnętrznej tabeli sinusa. Czyli napięcie referencyjne pojedynczej fazy ma w uproszczeniu przebieg jak |500mV*sin(x)|. Zewnętrzny rezystor ustawiający prąd maksymalny jest podłaczony do komparatora, który go porównuje z tym własnie sinusoidalnie zmiennym napięciem referencyjnym.

Jedyny sposób, który mi przychodzi do głowy, to modulacja rezystancji przy pomocy JFETA, ale pierniczenia się z tym byłoby co nie miara.

EDIT: aha, nie mozna podać arbitralnego napięcia na wejscie komparatora, ponieważ jest ono jednocześnie wyjsciem nieskiej strony mostka i płynie przez nie pełny prąd danej fazy.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: blue_17 » 08 wrz 2012, 00:54

Nie wiem czy to by było zadowalające ale można sterować momentem silnika w % z tego co wiem jest to powiązane z prądem ;)

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

poorchava

Post napisał: poorchava » 08 wrz 2012, 02:25

Mozna ale tylko 100, 75, 50 i 25%. Wartosci posrednich nie da się uzyskac tym sposobem.

kasztan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kasztan » 26 wrz 2012, 09:53

prokopcio pisze:witam, czy ma ktoś może pomysł w jaki sposób w tym układzie "płynnie" regulować mikroprocesorem prąd silnika, przy innych układach jest najczęściej Vref, na które można podać np PWM+filtr dolnoprzepustowy.
Może koledze coś to pomoże.
Ostatnio przeglądając noty katalogowe THB6064AH zauważyłem, że ten układ posiada już wyprowadzenie Vref.
THB6064AH jest niestety dwa razy droższy, ale ma też i wyższy prąd;>

luzak
Kontakt:

Post napisał: luzak » 16 kwie 2013, 22:03

Witam, zastanawialem sie nad samodzielnym zrobieniem sterownika opartego na ukladzie TB6560AHQ.
Z noty katalogowej nie wyczytalem, ze konieczne sa diody? W jednych projektach te Diody sa dodawane, w innych nie. To w koncu uklad ma wbudowane diody, czy trzeba je dokladac?
Drugie pytanie, czy te diody musza byc na plytce sterownika? Czy mozna (nie lepiej) byloby je montowac przy samym silniku?
Fakt, ze wtedy przy kazdym silniku trzebaby umieszczac diody, ale przeciez nie czesto sie tego samego sterownika uzywa w roznych ukladach. Dodatkowo umieszczenie diod bezposrednio na wyprowadzeniach silnika upraszcza projektowanie plytki z ukladem.
zapraszam na blog

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 16 kwie 2013, 22:36

Długo mnie męczyło podobne pytanie.... przewałkowałem dokumentację kilku nowszych kości toshiby i w końcu zrozumiałem :) a przynajmniej tak mi się wydaje.... diody w sterowniku są ale w sumie to nie są używane, podobnie jak nie będą używane diody jak dodasz z zewnątrz. W układach tych sterowanie jest tak zrobione, że wszystko jest "tracone" w tranzystorach. Diody są używane tylko w przypadku zdjęcia sygnału enable - gdzie wszystkie tranzystory się gwałtownie wyłączają i wówczas wyindukowane napięcie w uzwojeniach jest przez te diody odprowadzone do źródła zasilania. Do takiego zabiegu zewnętrzne diody nie są w żadnym wypadku potrzebne....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”