BŁAGAM O POMOC W ZWIĄZKU Z OBSŁUGĄ MACH3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
wioletaaa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

BŁAGAM O POMOC W ZWIĄZKU Z OBSŁUGĄ MACH3

Post napisał: wioletaaa » 28 sie 2012, 21:25

Witam serdecznie.

Zaczęłam czytać wasze posty i widzę że tutaj mnóstwo z Was ma mega wielkie pojęcie na temat oprogramowania mach3 .

Ja poprzednio miałam zwykłe proto- w którym można było za pomocą 3 kliknięć już wysłać plik do obróbki , a niestety w Mach 3 - jestem załamana.

Dodam że pliki przerabiam na G-cody w LazyCam.

W związku z tym mam mam do Was parę pytań - i baaardzo baaardzo proszę o pomoc a w akcie desperacji mogę nawet zapłacić. A więc:

1. Jak dodaję plik - to nie wgrywa mi się do macha cały - wgrywa tylko część - np wgrywam ramkę prostokątną, w niej kółko i krzyżyk, a maszyna robi tylko jedeną ścianę prostokątu i nawet nie wgrywa do macha całości pliku, który wcześniej przerobie w LazyCam. Jak temu zapobiec?

2. Jak ustawić punkt zerowy (startu frezu) maszyny ? Ustawiam maszynę w jednym miejscu - wszystkie osie zeruje -potem naciskam ten podłużny przycisk z boku- a ona odjeżdza 20 cm w bok i zaczyna pracę.

3. Jak naprzykład- już uda mi się wszystko wygrawerować - to jak wyrzucić środek aby wycięło samą ramkę? naprzykład - bo chodzi mi również o wycięcie zdjęcia (portretu) w kole.

4. Jak uzyskać, aby maszyna np. w prostokącie robiła tylko raz linię, ponieważ ona jedzie w tą i spowrotem - czyli 2 razy w tym samym miejscu.

Poprosiłabym również - o jak najbardziej dokładną instrukcję obsługi tej maszyny- coś typu- jak postępować krok po kroku.
Jeśli znalazłby się ktoś chętny aby stworzyć obszerną instrukcję obsługi - jestem w stanie zapłacić :)

Niechciałabym wyjść na typową blondynkę, bo jak pisałam wyżej, miałam już do czynienia z innym programem- lecz ten jest strasznie skomplikowany i nie jestem w stanie sobie z nim poradzic.

JEŚLI KTOŚ JEST W STANIE MI POMÓC- TO LICZĘ NA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ , PONIEWAŻ STARSZNIE ZALEŻY MI NA CZASIE. NAJLEPIEJ JAKBYM MIAŁA TO JUŻ JUTRO OKOŁO 15 :)

POZDRAWIAM SERDECZNIE.

Tagi:

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: niko65 » 28 sie 2012, 22:13

ad.1 Masz wersję demo i mach wczytuje ograniczoną ilość linijek.
ad.2 Rysunek nie jest rozpoczęty w punkcie 0,0 tylko gdzieś 20cm dalej.
ad.3 Najlepiej na warstwach dla każdego narzędzia, pierwszą grawerujesz, drugą wycinasz obrys.
ad.4 Zwiększyć zagłębienie? nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

:mrgreen:

galon

Post napisał: galon » 30 sie 2012, 20:34

Witam podepnę się pod temat bo też potrzebuję pomocy
Miałem trochę czasu i podłączyłem sobie THC test działa fajnie schody zaczynają się gdy puszczam program maszyna rusza i idzie ok do czasu kiedy dostaje polecenie włączenia palnika wtedy palnik się włącza ale program staje i dzieje się tak nawet przy wyłączonym źródle naciskam F5 aby wyłączyć palnik program rusza dalej nie ma problemu jeśli nacisnę THC of wie ktoś co jest grane z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 07 paź 2012, 18:47

demo ma ograniczenie i thc nie działa
tak jak profil tokarki ograniczony jest do 50 linijek

jestes zainteresowany pełną wersją? ;)
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”