MODERNIZACJA 3 OSIOWEJ FREZARKI CNC MACH vs LINUXCNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
kolego hecza,
widzę że nie bardzo jesteś zorientowany w sprawie CSMIO/IP A, S lub M + MACH.
Jest to sterownik który łączy się z PC (WIN+MACH) przez kabelek RJ45 a nie po LPT. Po drugie wszystko czym sterujemy podłączamy bezpośrednio do tego sterownika a nie do PC po ja-kimkolwiek złączu, dlatego nie rozważamy w tym przypadku możliwości podpięcia enkodera po LPT.
Ogólnie dla wyjaśnienia jeśli jeszcze ktoś nie wie to w skrócie wyjaśniam, są 3 wersje tego sterownika:
1. CSMIO/IP-S - sterownik 6 osiowy sterujący driverami w trybie step/dir
2. CSMIO/IP-M - sterownik 4 osiowy sterujący driverami w trybie step/dir
3. CSMIO/IP-A - sterownik 6 osiowy sterujący driverami analogowo ± 10V ze sprzężeniem zwrotnym z enkoderów.
link do sterownika:
http://www.cs-lab.eu/galeria-dzial--3,- ... I_CNC.html
Wiem że Bartek z pod Krakowa(nie znam jego ksywki na forum) ma zamontowany na podobnej maszynie jak moja sterownik CSMIO/IP-A i sobie chwali.
Ma tam silniki DC z tacho i liniały na osiach (czyli tak jak u mnie).
Dlatego pytanie do kolegów linuksiarzy, co musiał bym kupić do LINUXCNC żeby sterować taką frezarką jak moja, silniki X,Y mają 1,5 kW a w Z 2,5 kW z hamulcem.
prosiłbym o listę elementów z cenami.
Jest to sterownik który łączy się z PC (WIN+MACH) przez kabelek RJ45 a nie po LPT. Po drugie wszystko czym sterujemy podłączamy bezpośrednio do tego sterownika a nie do PC po ja-kimkolwiek złączu, dlatego nie rozważamy w tym przypadku możliwości podpięcia enkodera po LPT.
Ogólnie dla wyjaśnienia jeśli jeszcze ktoś nie wie to w skrócie wyjaśniam, są 3 wersje tego sterownika:
1. CSMIO/IP-S - sterownik 6 osiowy sterujący driverami w trybie step/dir
2. CSMIO/IP-M - sterownik 4 osiowy sterujący driverami w trybie step/dir
3. CSMIO/IP-A - sterownik 6 osiowy sterujący driverami analogowo ± 10V ze sprzężeniem zwrotnym z enkoderów.
link do sterownika:
http://www.cs-lab.eu/galeria-dzial--3,- ... I_CNC.html
Wiem że Bartek z pod Krakowa(nie znam jego ksywki na forum) ma zamontowany na podobnej maszynie jak moja sterownik CSMIO/IP-A i sobie chwali.
Ma tam silniki DC z tacho i liniały na osiach (czyli tak jak u mnie).
Dlatego pytanie do kolegów linuksiarzy, co musiał bym kupić do LINUXCNC żeby sterować taką frezarką jak moja, silniki X,Y mają 1,5 kW a w Z 2,5 kW z hamulcem.
prosiłbym o listę elementów z cenami.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
tak na minutę
testowałem gwintowanie, 2 kanały a i b + index wszystko ładnie latało do około 80 obrotów potem już emc2 nie czytał enkodera z resztą mach tak samo jak bawiłem się tym enkoderem jako mpg
więc zdaje mi się że to wina portu lpt z resztą kiedyś czytałem na tym forum że niemożna szaleć z ilością impulsów na wrzecionie bo linux cnc nie zliczy czy to prawda nie wiem
KILLER_PL
zdaje mi się że ten temat to trochę stracona pozycja dla linuxacnc <bez obrazy dla zwolenników> bo na dzisiejszy dzień nie widzę dla ciebie rozwiązania innego niż właśnie lpt pod linuxacnc , gdyby było coś w rodzaju cs-mio/a pod linuxa to tak
ale jak sam widzisz po tych wypowiedziach że musiałbyś się dobrze znać na linuxie aby to odpalić a macha już znasz
wybór należy do ciebie
testowałem gwintowanie, 2 kanały a i b + index wszystko ładnie latało do około 80 obrotów potem już emc2 nie czytał enkodera z resztą mach tak samo jak bawiłem się tym enkoderem jako mpg
więc zdaje mi się że to wina portu lpt z resztą kiedyś czytałem na tym forum że niemożna szaleć z ilością impulsów na wrzecionie bo linux cnc nie zliczy czy to prawda nie wiem
KILLER_PL
zdaje mi się że ten temat to trochę stracona pozycja dla linuxacnc <bez obrazy dla zwolenników> bo na dzisiejszy dzień nie widzę dla ciebie rozwiązania innego niż właśnie lpt pod linuxacnc , gdyby było coś w rodzaju cs-mio/a pod linuxa to tak
ale jak sam widzisz po tych wypowiedziach że musiałbyś się dobrze znać na linuxie aby to odpalić a macha już znasz
wybór należy do ciebie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
mesa (cała rodzina rozwiązań) + wiele innych...dziabi3 pisze:nie widzę ... rozwiązania innego niż właśnie lpt pod linuxacnc
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Mesa_Cards
http://www.mesanet.com/
nawet jest do tego kreator konfiguracji:
http://linuxcnc.org/docs/html/config/pncconf.html
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Nie jestem elektronikiem, komputerowcem ani programistą - bardziej mechanikiem, ślusarzem itp. - ale myślę, że podstawowe rzeczy pojmuję.Mowa była o Linuxcnc, a nie o Machu.
Chciałem tylko się coś dowiedzieć o systemie-Windows i programie-Mach,którego nie znam, jak się zachowa, gdy mu podepniemy enkoder pod port lpt.
Kolega pewnie miał konfigurację: sytemem-Linux > program-emc2(obecna nazwa linuxcnc) > port lpt.kiedyś podpoiłem pod emc2 na lpt enkoder 1000 impulsów, tylko kanałami A i B i powyżej 80 obrotów emc2 nie miał szans przeliczyć impulsów
Takie porównanie (system-Windows > program-Mach > port lpt) było by sprawiedliwe.
Jeżeli jednak bierzemy pod uwagę osiągi ze sprzętem zewnętrznym ( pod Windowsa CSMIO/IP-A ) to do Linuxcnc istnieje też odpowiedni sprzęt do którego linki są dostępne na stronie domowej projektu.
Ja używam kart motenc-lite (są też inne) i podłączone enkodery pracują prawidłowo.
Nikt nie wymagał bicia rekordów, ale enkoder 1000 impulsów - 6 kanałów - 1000 obr/minutę pracował OK.
Też jestem, jeżeli nie ma poważnych powodów, zwolennikiem jednolitego oprogramowania i najlepiej wolnego - oczywiście w sensie licencji.
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
To że ktoś coś podpiął i nie działało to niekoniecznie żle świadczy o programiehecza pisze:Kolega pewnie miał konfigurację: sytemem-Linux > program-emc2(obecna nazwa linuxcnc) > port lpt..kiedyś podpoiłem pod emc2 na lpt enkoder 1000 impulsów, tylko kanałami A i B i powyżej 80 obrotów emc2 nie miał szans przeliczyć impulsów

U mnie przy max obrotach tokarki (ok.1400) jakoś przelicza i gwintuje po lpt.
Kolega hecza, jak sam pisze, nie zna Macha ale z jego filmików widać że wie z czym się je LinuxCNC i NGCGUI a ustrojstwa na maszynie podobne. Raczej bym się starał umówić z nim na prezentację. 130 km to nie kosmos.KILLER_PL pisze:kolego hecza,
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
linuxcnc i mach3 były na lpthecza pisze:Kolega pewnie miał konfigurację: sytemem-Linux > program-emc2(obecna nazwa linuxcnc) > port lpt.
Takie porównanie (system-Windows > program-Mach > port lpt) było by sprawiedliwe.
powiedz mi kolego uczciwie ile tam masz impulsów na tym wrzecionie? i czy urzywasz 1 kanału czy 2 ? bo wiadomo index musi byćkamar pisze:To że ktoś coś podpiął i nie działało to niekoniecznie żle świadczy o programie
U mnie przy max obrotach tokarki (ok.1400) jakoś przelicza i gwintuje po lpt.
wiem że w linuxcnc da się konfigurować ilość impulsów wiec można wyciąć sobie nawet 10 a wtedy napewno linuxcnc przy 1400obr przeliczy
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Uczciwie to było wszystko pokazanedziabi3 pisze: powiedz mi kolego uczciwie

-
- Posty w temacie: 7
Nic nie wiesz, nic nie rozumiesz i masz tylko jeden cel - udowodnić że Linux jest do du**.dziabi3 pisze:wiem że w linuxcnc da się konfigurować ilość impulsów wiec można wyciąć sobie nawet 10 a wtedy napewno linuxcnc przy 1400obr przeliczy
Jakakolwiek dyskusja z Tobą jest niemożliwa.
80 obr/min przy enkoderze 1000 imp/obr to jest raptem około tysiąca trzystu herców.
Ponieważ uzyskałeś identyczny wynik na Machu i Linuxcnc, to należy podejrzewać że poległeś na niedopasowaniu elektrycznym, czyli mówiąc prostym językiem utopiłeś sygnał w szumach.
Ten twój enkoder nie ma przypadkiem wyjścia z otwartym kolektorem ?
.