Masywna frezarka 350x400x150

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Masywna frezarka 350x400x150

Post napisał: m.j. » 09 sie 2012, 12:56

Witam!
Zachęcony projektami gmaro i jego osławionym pancernikiem oraz pomarańczakiem gaspara postanowiłem i rozpocząłem budowę własnej frezarki CNC. Moje pomysły ewaluowały poprzez frezarkę ze stałą bramą do konstrukcji typu "żuraw" aby znowu powrócić do konstrukcji frezarki ze stałą bramą.
Główne założenia konstrukcji to:
- pole pracy około 350x400x150 (to wyjdzie jeszcze w praniu)
- ma dawać radę w aluminium, a nawet ma w miarę dobrze śmigać w alu, ponieważ będzie to główny materiał obrabiany na frezarce
- dokładność obróbki w okolicach 0.1mm, choć nie ukrywam, że im dokładniej tym lepiej
- w miarę ekonomiczna i sztywna konstrukcja: tutaj na podstawę zastosowałem profile 50x50x4 oraz jako dodatkowe usztywnienie 50x30x3. Na stole leżał będzie blat 1000x700x10 (chciałem deczko mniejszy ale taki się trafił i akurat mieści mi się jeszcze w wygospodarowanym na frezarkę miejscu). Do nóg dospawane są nakrętki M33 wraz z wkecanymi śrubami aby można było wszystko ładnie wypoziomować. Masa tejże podstawy to już ponad 110kg
- prowadnice na wałkach ø=20mm podpartych na całej długości (niestety prowadnice Hiwina lub nawet tańsze nie mieściły się już w założonym budżecie (szacuję go na około 5.000zł).
- Jako baza pod oś Y zastosuję zakupiony już w okazyjnej cenie żeliwną płytę traserską. Dlaczego? Żeliwo dobrze tłumi drgania a masa stołu (około 60kg) dobrze wpłynie na stabilność całości. Dodatkowo mam już dobrze przygotowaną powierzchnię bazową pod oś Y. Co prawda wałki z podporami będą trochę wystawały, ale obmyśliłem juz sposób na zabezpieczenie ich podparcia. Płyta traserska będzie przykręcona do stalowego blatu podstawy i tam za pomocą poziomicy ramowej wypoziomowana z dokładnością 0.05mm/1m (tak przynajmniej napisano na poziomicy. W sumie poziomowanie można by było sobie darować jednakże przy montażu bramy może być to bardzo pomocne do wstępnego ustawienia geometrii maszyny.
- brama osi X oraz Z wykonana będzie z profilu 160x80x5. Nogi bramy będą miały splanowane powierzchnie bazowe i będą przykręcone najprawdopodobniej śrubami M10 do płyty traserskiej. Belka osi X będzie miała naspawane płaskowniki 80x20 od czoła i jeden pod spodem. Te powierzchnie też chcę splanować i dokręcić ową belkę do nóg. Da mi to możliwość kompensacji niedokładności geometrycznych podkładkami. Długość belki X-ksa to 500mm. Dlaczego nie chc aby wystawała poza obrys 500mm? Przeszkadzało by to w skręcaniu całości i niewiele zwiększyło by pole pracy. Czyjnik wysokości narzędziwa w razie czego umieszczę na stole... Szacowana masa podstawy, stołu z bramą bez prowadnic Z-ki to już około 210kg. Mam nadzieję całość zamknąć w 300kg
- formatka na podstawę stołu 300x400x50 z aluminium PA11 już w drodze. Masa coś koło 17kg. Na górną część stołu zastosuję aluminium PA6 lub nawet PA9 jako o wiele twardszy stop niż PA11. Wyfrezuję weń rowki teowe. Zamierzam zastosować formatkę 300x400x20. Ta grubość powinna wystarczyć. Także z masą stołu powinienem się zmieścić w 25kg i kosztem nie większym niż 500-600zł przy własnej obróbce. Teoretyczna mas wzrosła więc z 210kg do około 235kg.
- zastosuję śruby trapezowe 16x4 z kasowaniem luzu, z dwóch powodów: są tańsze niż kulowe i mam gwintownik trapezowy 16x4 co koszty nakrętek zawęża do zakupu brązu (który defacto też do tanich nie należy :evil: ). Dwie nakrętki już zrobiłem i mają bardzo mały, a wręcz niewyczuwalny luz, ale mimo wszystko zrobię kasowanie luzu na dwie nakrętki
- silniki krokowe minimum 3Nm, a że nie zależy mi bardzo na prędkości to może dam nawet przełożenie 1:2 lub nawet 1:3 aby nie gubiło kroków
- sterowniki jakieś lepsze 1/128 4A lub może i coś mocniejszego, ale to na samym końcu jak mechanicznie będzie już wszystko zrobione i "na korbie" będzie działało bez zarzutu.
- wrzeciono nawet już kupiłem ze stożkiem MK3 ale wymagałoby silnika i jest ciężkie więc zastosuje je do czego innego, a zakupię pewnie jakiegoś Kressa lub jak zaszaleję to jakąś Eltę lub nawet mokrego chińczyka jednak obawiam się, że budżet nie pozwoli na coś większego niż Kress 1.1KW
Poniżej trochę zdjęć z początków prac. Będę sukcesywnie zamieszczał fotorelacje z następnych etapów budowy maszynki.
BLAT
Obrazek
PODSTAWA
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: IMPULS3 » 09 sie 2012, 20:53

m.j. pisze:- zastosuję śruby trapezowe 16x4 z kasowaniem luzu, z dwóch powodów: są tańsze niż kulowe i mam gwintownik trapezowy 16x4 co koszty nakrętek zawęża do zakupu brązu (który defacto też do tanich nie należy :evil: ). Dwie nakrętki już zrobiłem i mają bardzo mały, a wręcz niewyczuwalny luz, ale mimo wszystko zrobię kasowanie luzu na dwie nakrętki
To jest największy bląd, Wyjaśnię, jakikolwiek luz między nakrętką a śrubą przeklada się w pracy na luz wzdlużny np. calego stolu i jakie byś nie zastosowal prowadnice to ten stól w kierunku osi śruby będzie mial zawsze luz i tendencje do wpadania w drgania. O frezowaniu wspólbieżnym nawet nie wspomne. Zawsze bedzie to rzutowalo na krótszą żywotność frezów.

No i ten tytul MASYWNA to troche kolega dal na wyrost..... :roll:

Pneumokok
Posty w temacie: 3

Post napisał: Pneumokok » 09 sie 2012, 21:01

Witam

Uzbierałby Kolega raczej na mokrego chińczyka bo od tego Kressa to Koledze uszy zwiędną i odpadną :)

Pozdrawiam i zyczę powodzenia i wytrwałości :)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 10 sie 2012, 07:53

Dziękuję za rady i w kolejności postaram się do nich ustosunkować. Co do śrub to faktycznie ma kolega rację i mimo kasowania luzów zawsze pewnie jakiś będzie. W każdym razie jeśli trafię na jaką tanią kulową 16x5 to na pewno ją wezmę. Jeśli ktoś ma do sprzedania w rozsądnej cenie to na pewno rozważę propozycję jej zastosowania w osi X i Y. Natomiast co do Z-ki to wolałbym mimo wszystko trapezówkę ze względu na to, że jest samohamowna a jakoś nie chce mi się stosować przeciwwag, siłowników itp. Może i tutaj jestem w błędzie ale póki co w Z-ce upierałbym się na trapezówkę.

Co do sformułowania MASYWNA w tytule wątku to chyba takie bardzo na wyrost nie jest, ponieważ mówię tu o masywności we frezarce hobbystycznej, garażowej , a nie stricte przemysłowej. Oczywiście moja mała manualna frezarka ma coś koło 500kg i to nie jest zbyt dużo. Kolega ma frezarkę ważącą prawie 3 tony i też nie jest to potwór. Jednakże tego typu konstrukcje kolegów wcale więcej nie ważą, a czasem i mniej, więc w porównaniu do nich będzie ona "masywna" choć wiem, że wzbudzam tym słowem uśmiech politowania na twarzach posiadaczy naprawdę masywnych frezarek przemysłowych :smile:

Co do mokrego chińczyka to faktycznie się nad nim zastanawiam. Ile takie cudo no dajmy na to 1KW może kosztować? Nie mam akurat orientacji w cenach i nie znam firm, które tym sprzętem handlują.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Pneumokok

Post napisał: Pneumokok » 10 sie 2012, 09:51

Witam

O tu proszę przykładowe z ebaya 1,5kW:

http://www.ebay.com/itm/1-5KW-WATER-COO ... 2eb9e26059

a tu 2,2kW

http://www.ebay.com/itm/WATER-COOLED-SP ... 1e69630030

oba razem z falownikami. Oczywiście trzeba jeszcze doliczyć cenę przesyłki oraz ewentualne cło. Albo można znaleźć jeszcze oferty droższe gdzie jest dostawa jest za darmo [ 'free shipping' ]
Niech Kolega przegrzebie tematy [bodajże w dziale Elektrowrzeciono] bo tematy odnośnie tych elektrowrzecion i tych falowników już były poruszane wielokrotnie :).

albo ewentualnie na allegro poszukać

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... owrzeciono

Pozdrawiam

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 10 sie 2012, 10:06

no, no ... ta cena na ebayu faktycznie znośna. 162 dolce to wychodzi trochę ponad 500zł. Z przesyłką niech będzie nawet 1000zł i mamy faktycznie fajne wrzecionko z falownikiem. Na allegro już sporo drożej i bez falownika.
Na ebayu piszą, że wysyłają też z UK więc powinno obyć się bez cła. Jakby ktoś robił taki zakup to proszę dać znać, ponieważ ja nie mam konta na paypalu i pewnie byłyby problemy z normalną zapłatą przez polski bank?

Pneumokok

Post napisał: Pneumokok » 10 sie 2012, 11:12

Witam

Z tego co się orientuję na jedynie PayPal wchodzi w grę przy zapłacie. Poza tym jest to najlepszy sposób ponieważ w razie gdyby sprzedawca okazał się oszustem i po wpłacie pieniędzy nie przesłał towaru to PayPal zwraca pieniędze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

AOLEK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: AOLEK » 10 sie 2012, 14:42

m.j. pisze: W każdym razie jeśli trafię na jaką tanią kulową 16x5 to na pewno ją wezmę
może rozważ tanie nakrętki kulowe 20x5 przypadkiem dwie nieużywane mi zostały :) 10cm gwintu donich na aledrogo kosztuje 12zł.
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 10 sie 2012, 15:14

http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-1-5KW ... 2ebf7a5fcf

Można kupić i taniej, tylko trzeba zwrócić uwagę na to na jaką ER-kę jest - te tańsze 1.5KW zwykle na ER11.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ursus_arctos » 10 sie 2012, 15:14

Poltech sprzedaje gwint kulowy 16/5 po 50zł za 0.5m i 20/5 po 60zł za 0.5m.
Niestety, za nakrętki biorą sporawo - 240zł najtańsze sensowne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”