Frezarka CNC ze sklejki

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: ursus_arctos » 09 sie 2012, 20:19

Może zrób ze sklejki - sztywniejsza od MDF. A jeżeli koniecznie MDF, to ze 30mm albo i 40.
Zetkę koniecznie z czegoś lepszego, no i musi to być bardzo przemyślana konstrukcja - to, co się da zrobić z aluminium, niekoniecznie będzie działało ze sklejki, a to, co zadziała zrobione ze sklejki nie musi zadziałać zrobione z MDFu.
Łożyska z brązu - lepiej kup tuleje ślizgowe z POM lub PTFE (przesledź linki ze strony sponsora). Tuleje takie można kupić za grosze (4zł od sztuki). Na pewno będą się lepiej ślizgać niż brąz.
Jeżeli ma być obróbka drewna i PCB, to zastanów się nad napędem pasowym - jest ciut droższy od śrub, ale ma wyższą sprawność, nie ma luzu, można łatwo uzyskać szybkie posuwy i drobna nieosiowość układu nie powoduje wzrostu oporów (przy śrubie trapezowej wszystko musi być BARDZO dokładnie ustawione, inaczej opory po skasowaniu luzu są ogromne).

Tagi:

filip.jaskolski
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 09 sie 2012, 20:38

Hej, podziękowania za odpowiedź!

Być może za mocno zasugerowałem się spostrzeżeniami Johna z MicroCarve. Przebrnąłem przez wszystkie 130 stron tematu na cnczone, na których MDF był niemalże wielbiony :). Czy ze względu na mniejszą gęstość sklejka nie wypada gorzej, jeżeli chodzi o tłumienie wibracji wrzeciona?

Napęd pasowy zdecydowanie przerasta mój budżet, już aktualny kosztorys przyprawia o ból głowy. Przestudiowałem dokładnie ofertę z eBay i wychodzi na to, że wspomniany wcześniej kit nie jest opłacalny (gdyby nie koszty wysyłki...).

Przy okazji: w jaki sposób montuje się śrubę napędową Zetki (na czym spoczywa ciężar wrzeciona i uchwytu)? Czy zwykłe łożysko toczone znosi tego typu nacisk?

Miałem nadzieję zaoszczędzić chociaż na wałkach - wygrzebałem z drukarek kilka o fi 12mm - czy nadadzą się chociaż na wózek X (z materiałem)? Tak, wiem, 12mm można podłubać w zębach, ale planowany obszar roboczy jest niewielki i obrabiane materiały lekkie :wink: .

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 09 sie 2012, 21:01

przecież na paskach jest taniej jak na śrubach.
ja całkiem niedawno spłodzilem maszyne ze sklejki, tak dla zabawy, nie przypuszczałem ze zarobi dla mnie na obróbce, napisałem ebooka jak to zrobić w polskich warunkach przeznaczony dla zielonych groszków, na cnczone jest dużo tego, ale większość nie posiada jakichkolwiek proporcji a ludziki sie cieszą że to w ogole działa .
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: poorchava » 09 sie 2012, 22:45

Ja bym za to 600+ zł nie zapłacił (na moje oko gość oferuje tanio i dorabia kosztem przesyłki). Sterownik ma ogólnie nienajlepszą sławę, ale za 150zł (tyle mniej wiecej kosztują) można kupić. Zasilacz zrobisz se sam za 50-80zł (mostek+kondensator + trafo 24V AC z demontażu).

Silniki są ok, ale taka kwota to przepłacanie.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 09 sie 2012, 23:51

@bartuss1: na paskach taniej? Niby jak? Do śruby trapezowej to można na chama przykręcić silnik sprzęgłem (od biedy zrobionym z węża zbrojonego). Do napędu pasowego jednak przekładnia się przydaje - jest w zasadzie niezbędna....

filip.jaskolski
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 10 sie 2012, 01:41

@poorchava - Podziękowania!

@ursus_arctos - Tak myślałem - napęd pasowy to przekładnie, odpowiednie mocowanie silnika, pasy... Koszta rosną szybciej niż przy śrubowym.

Ponawiam pytanie o właściwości mechaniczne sklejki - czy ze względu na większą gęstość MDF nie jest lepszy pod względem tłumienia drgań? I jak to jest z mocowaniem napędu Z-tki? :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 sie 2012, 07:49

trapezowa luzowa, pasek bezluzowy
np htd 5M15mm szerokosci kosztuje 38zł
para kółek zeabtych 40 zł
łozyska w obudowie zeliwnej jakies
kawałek wałka, może i rzeczywiście taniej wychodzi śruba trapezowa, ale nie wyobrażam jej sobie w maszynce o długości np 1,5m w osi podłużnej, nawet jesli będą dwie.
I tu jest róznica, bo gdzie jest powiedziane ze amator budujący drewnianą maszynkę musi ją zbudować takiej wielkości, żeby ją schować za firanką ?
ale koszta nie są wielkie, nie ma co na siłę oszczędzać, bo to potem się zemści podczas pracy. Mam w końcu tych maszyn trochę na koncie, więc wybieram optymalne rozwiązanie a nie silenie się na odpierduchy.
Mocowanie silnika na wężyk było modne w 2004 roku kiedy nie było jeszcze sprzęgieł kłowych na rynku, teraz sa, kosztują 35 zł czy coś koło tego.

poorchava
Posty w temacie: 6

Post napisał: poorchava » 10 sie 2012, 10:09

Sprzęgła z węża dalej są przydatne, bo wybaczają większe niedokładności konstrukcyjne niż te kłowe a przy sztywności maszynek z pojedynczej sklejki są zupełnie wystarczające.

Co do sklejki vs MDF, to wydaje mi się, że sklejka jest mniej podatna na zginanie (tak w porównania 10mm desek tej samej szerokości). Poza tym MDF strasznie syfi podczas obrabiania go. Dodatkowo, wydaje mi się że będzie się szybciej wyrabiał podczas wkrecania/wykręcania wkrętów.

Na plus MDFu przemawia to, że jest sporo cięższy od sklejki, łatwo dostępny w grubszych płytach (chyba w Leroyu widziałem kiedyś >30mm).No i jest tańszy niż taka sama formatka ze sklejki

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 sie 2012, 10:24

lepsze jest coś co posiada włokna niż coś co jest kupka kurzu sklejoną do formatu, wytrzymałośc mechaniczna jest wyższa przy sklejce. mdf nadaje sie na stacjonarne elementy - meble chociazby, kolumny głosników itd. , nie wiem kto wpadł na ten pomysł zeby robic z tego elementy konstrukcyjne pracujące przy dynamicznym obciążeniu.
widział ktoś samolot z mdfu ? bo ze sklejki to widziałem. W maszynach powinno być podobnie.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 10 sie 2012, 11:52

Ano. U mnie boki bramy są z podwójnej sklejki (w sumie razem 35mm) - taka sama sztywność z MDF to chyba wymagałaby 50mm - byłoby to niepraktycznie ciężkie (masa zaczynałaby wpływać na dynamikę pracy maszyny).
Wadą sklejki jest to, że czasem nie jest płaska - trzeba koniecznie budować konstrukcje skrzynkowe, aby tę wadę usunąć.
Z grubego MDFu można ew. zrobić podstawę maszyny - tutaj ciężar jest wskazany, a obciążenia nie są wielkie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”