budowa plotera do plazmy

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 251mz » 23 cze 2012, 08:00

kamar pisze:pneumatyczny zderzak załatwia sprawę
Dobry pomysł , muszę podebrać:)

Tagi:

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 26 cze 2012, 11:32

linuxcnc wcale nie ma mało funkcji :] jest praktycznie nieograniczenie funkcjonalny.
Surowość interfejsu ma swoje zalety, nie przytłacza a na panelu dodajesz samemu to co chcesz, a nie to co sobie wymyślił programista.
Przykładowych konfiguracji też jest multum.
Pozdrawiam; Jarek

Autor tematu
przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 64

Post napisał: przemyslaw2ar » 26 cze 2012, 12:45

Ze względu na cenę postawiłem na razie na Linux CNC ale potrzebował będę pomocy przy kalibracji. Na chwilę obecna reklamowałem jeden z silników albowiem ewidentnie było z nim coś nie halo, tzn wpadał w duży... rezonans podczas startu jaki i podczas zatrzymywania nie wspominając już o tym ze przy niskich prędkościach w ogóle nie startował, a podmiana wejść nic nie pomagała (drugi identyczny silnik pracuje stabilnie w każdym zakresie obrotów).
Co do interfejsu LinuxCNC to mi odpowiada aczkolwiek dopiero ucze się Linuxa i dostosowanie interfejsu programu dla własnych wymagań jeszcze przerasta moje możliwości/umiejętności :smile:
Przez podstawową konfiguracje jakoś przebrnąłem metodą prób :mrgreen: ale wiem że to nie jest to, albowiem program nie chce się załączyć (wyskakuje jakiś problem z RTAI) czyli rozumiem że coś mam źle ustawione :sad: Pytanie tylko co?

"Przykładowych konfiguracji też jest multum" hmmm... ale gdzie?
Kopię w internecie już kilka dni a robota stoi, więc czas zacząć zarabiać a maszynkę zostawić sobie na nocki :wink:

Jest jeszcze Step2CNC ale tu silniki zachowują się jakoś dziwnie pomimo "czyściutkiego" Windowsa Prof. SP3. Silniki gubią kroki, charczą innym razem piszczą i takie tam, co zupełnie mnie przerosło.

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 06 sie 2012, 21:17

Długo nic tu nie pisałem a bo i nie było o czym ;)
Wczoraj pierwsze próbne uruchomienie i zonk! Trochę chciałem zaoszczędzić bo to "tylko plazma" i się zemściło. Mianowicie zamiast prowadnic do CNC użyłem aluminiowych do systemu przesuwu drzwi :smile: , niby lekko się przesuwa i ogólnie git ale dałem du** jeszcze w przeniesieniu napędu, mianowicie napęd przeniesiony jest na listwę zębatą M 1,5 tylko z jednej strony bramy. Efekt jest taki że jak testowałem oś i wpisałem przesunięcie o 5mm to na drugiej stronie było już 5cm, skończyło się na tym że dziś rozebrałem wszystko w drobny mak i muszę jakoś inaczej rozwiązać. Problem jednak w tym że już brakuje funduszy i muszę to jakoś tanim kosztem rozwiązać, może jakiś system linek?

Awatar użytkownika

jarenio
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 06 sie 2012, 22:41

przemyslaw2ar, linki są do d, lepiej łańcuch
Pozdrawiam; Jarek

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 06 sie 2012, 23:57

łańcuch? Jeżeli nie robisz sobie żartów to pewnie masz na myśli łańcuch maszynowy, rowerowy etc. ale koszt takiego łańcucha (8m) + zębatki (4szt) to tak jakbym zainwestował w listwę zębatą i przeniesienie napędu.
Dlaczego linki są do d.?
Myślałem (oczywiście po poprawieniu ułożyskowania prowadnicy i jej przerobieniu) oraz o tych linkach Obrazek Nie chcę już więcej inwestować w mechanikę bo używał będę tego rzadko i może się okazać że było by taniej wozić na laser, a pamiętajmy ze jeszcze elektronika do ogarnięcia (tzn. muszę podpiąć układ od prokopcia i szczerze mówiąc nie wiem co będę musiał do niego dokupić, jakieś czujniki cuś? )
Swoją drogą jak oswoić linuxCNC z układem THC?

Awatar użytkownika

jarenio
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 07 sie 2012, 13:22

w takim układzie może będzie ok, ja się bawiłem linkami u siebie i się naciągały po pewnym czasie powodując luzy. Kupiłem w miarę tanio łańcuch (nie pytaj mnie teraz gdzie, bo to już hoho temu było) i działa.
BTW, aktualnie plazme bym zrobił dużo lżejszą na listwach zębatych
Co do THC, to właśnie kolega kamar pisze HALa i nic nie będzie trzeba dorabiać
Pozdrawiam; Jarek

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 07 sie 2012, 13:44

8 metrów łańcucha - max 100 zł w sklepie rolniczym, koła łańcuchowe ( nie zębatki ) po 15 zł też w rolniczym. Ostatnio kupowałem.

Listwa zębata to jest własnie zębatka.

Dwie wsie ode mnie stoi ploter właśnie na łańcuchach chyba 6x4 metry, jak zobaczyłem maszynę to jak od kowala, ale wycięte elementy palnikiem super powtarzalne.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 251mz » 07 sie 2012, 14:56

jarenio pisze:8 metrów łańcucha - max 100 zł w sklepie rolniczym, koła łańcuchowe ( nie zębatki ) po 15 zł też w rolniczym. Ostatnio kupowałem.
Dokładność - żadna :mrgreen:

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 07 sie 2012, 15:32

Mariuszczs pisze:Listwa zębata to jest własnie zębatka.
Listwa zębata to listwa zębata a koło zębate to koło zębate i nie piszmy od nowa słownika.
8mb łańcucha 100zł to co to za łańcuch? to musiałby być drobny i dokładny inaczej wprowadzałby dodatkowe wibracje/skoki.

Na razie pozostanę przy linkach , za 20zł kupiłem 10mb linki 3mm (6x7) dwa napinacze i dwie rolki, więc żaden pieniądz nawet jak się nie sprawdzi to płakał nie będę że wywaliłem kasę w błoto. Jak się uda to jutro już będę wiedział czy warto było...

@jarenio - co to ten HAL ? :oops:
LinuxCNC to fajna rzecz ale niewiem gdzie co i jak poustawiać aby współgrał z plazmą :neutral:
i jeszcze jedno pytanie czy jeżeli mam przeniesienie napędu bezpośrednio z silnika poprzez koło zębate (12 zębów) na listwę m 1,5 to jaki skok muszę wpisać na 1 obr. z mojego wynika że 56,5mm ale nie wiem czy to jest dokładne
Pzdr Przemo

[ Dodano: 2012-08-07, 23:30 ]
Dziś udało mi się w domowych warunkach zakończyć prace nad IIwersją (poprawioną lecz nie bezbłędną) osi Y jurto zamierzam zakończyć też X i wstawię fotki z moich wypocin.
Tylko mi się nie śmiać z mojej partyzantki ;)

Dopiero teraz po zj**... jednej maszynki nabrałem pokory do tej pracy, przy budowaniu tak dużej maszyny (pole pracy 2050x1250) i ograniczonym budżecie naprawdę łatwo nie jest.
Dziś już wiem że lepiej było zbudować porządnego "drewniaka" i z jego pomocą budować tę większą

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”