Modernizacja frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Zbych07 » 03 sie 2012, 13:22

251mz pisze:
Gdy ta maszynka spełni już swoje zadanie edukacyjne możesz j odsprzedać z pewną "stratą",
A ja myślę ,że jeśli kolega by robił na niej sobie płaskorzeźby albo np zainstalował głowicę do rylcowania to by dała radę.
Można przecież dużo rzeczy robić na takiej maszynce.

Grawerowanie pcb, rylcowanie szkła , płaskorzeźby ,tabliczki znamionowe itp.
Prawie na pewno można na tej delikatnej maszynce sporo zrobić, tyle że w aluminium to raczej będzie ciężko.

Na pewno jednak można się na takiej maszynce dużo nauczyć
Po przeczytaniu jej opisu doszedłem do wniosku, że jednak warto ją odrobinkę zmodernizować.
Maszynka ma sterownik czteroosiowy. Gdyby przerobić ją jak żeby to co jest wykorzystywało sterowanie w trzech osiach,
to do czwartego sterownika warto by dorobić do celów edukacyjnych prostą czwartą oś.
Dałoby to możliwość nauki programowania w czterech osiach co istotnie zwiększyłoby jej wartość edukacyjną.

Tagi:

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ursus_arctos » 03 sie 2012, 15:07

Mnie najbardziej zastanawia, że do takiej maszyny nie dali grubszych wałków - jakby dać fi20 na XY to by całkiem fajnie mogło działać. "To białe" jest pewnie sztywniejsze, niż MDF, z którego maszynki święcą triumfy.

Autor tematu
utopia.
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8

Post napisał: utopia. » 03 sie 2012, 23:45

ursus_arctos pisze:Mnie najbardziej zastanawia, że do takiej maszyny nie dali grubszych wałków - jakby dać fi20 na XY to by całkiem fajnie mogło działać. "To białe" jest pewnie sztywniejsze, niż MDF, z którego maszynki święcą triumfy.
To białe to jest teflon super sztywny mdf chowa sie

dziś ciełem blache aluminium pa12 3mm na 3 razy dało rade :)

może jeszcze coś z tego bedzię :)

pavell
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pavell » 04 sie 2012, 00:13

maszynka ta jest wzorowana na projekcie lumenlab-u.. (samopowielający się ploter)
strona i forum już nie istnieją.. ale miałem okazję przyjrzeć się temu projektowi i widziałem filmy jak maszyna frezuje stal... no może była trochę solidniejsza .. (a to "białe" to polietylen)

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 04 sie 2012, 09:29

pavell pisze:maszynka ta jest wzorowana na projekcie lumenlab-u.. (samopowielający się ploter)
:neutral: czyli gdyby Kol. Utopia znalazł odpowiedni g-kod mógłby sklonować swoją maszynkę. :grin:

Fotki - może dostarczą inspiracji.

Można powiedzieć że maszynka Utopi jest markowa. :grin:

Autor tematu
utopia.

Post napisał: utopia. » 04 sie 2012, 11:25

http://allegro.pl/prowadnica-walek-z-po ... 06893.html

co sądzicie o tych wałkach bym je wymienił?
jest jakiś sens czy robic nową maszynkę ?

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 04 sie 2012, 12:44

utopia. pisze:http://allegro.pl/prowadnica-walek-z-po ... 06893.html

Myślisz o takiej zmianie ?

To

Obrazek

zamienić na To:

Obrazek Obrazek

W mojej ocenie to dobry pomysł na bezinwazyjne i tanie usztywnienie tego co masz.
Słupki podpierające wałki masz wysokie dlatego właściwie to nic tym nie obcinał ( czyli pozostawił istniejące prowadnice )
tylko poniżej istniejących dołożył te o których myślisz + obudowa z łożyskiem - tak jak na fotce powyżej.
Przykrócenie podpartej prowadnicy dodatkowo usztywni nieco podstawę .

Autor tematu
utopia.

Post napisał: utopia. » 04 sie 2012, 13:00

Zbych07 pisze:
utopia. pisze:http://allegro.pl/prowadnica-walek-z-po ... 06893.html

Myślisz o takiej zmianie ?

To

zamienić na To:

Dokladnie tylko chcialbym dac wrzeciono kresa

W mojej ocenie to dobry pomysł na bezinwazyjne i tanie usztywnienie tego co masz.
Słupki podpierające wałki masz wysokie dlatego właściwie to nic tym nie obcinał ( czyli pozostawił istniejące prowadnice )
tylko poniżej istniejących dołożył te o których myślisz + obudowa z łożyskiem - tak jak na fotce powyżej.
Przykrócenie podpartej prowadnicy dodatkowo usztywni nieco podstawę .

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 04 sie 2012, 13:20

Kupując obudowę łożyska rozważyłbym zastosowanie obudowy przedłużanej mieszczącej dwa łożyska. Nieco mniejsze pole pracy ale będzie wyższa sztywność. Dodatkowo usztywniłbym oś X przez dołożenie jednej ( trzeciej ) prowadnicy ( też ewentualnie podpartej ).

Po dokładniejszym przypatrzeniu się tej maszynce muszę przyznać, że to ciekawy pomysł na maszynkę edukacyjną.

Modernizując maszynkę rozważ użycie prowadnic liniowych. Najtańsze nowe lub nawet takie z demobilu wypadają o kilka klas wyżej niż te otwarte w wersji dostępnej na naszym rynku.

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Skrzydlaty » 05 sie 2012, 21:25

Zbych07 pisze: Najtańsze nowe lub nawet takie z demobilu wypadają o kilka klas wyżej niż te otwarte w wersji dostępnej na naszym rynku.
Bez przesady, tutaj zbyt wysoka klasa rodzaju prowadnicy do dokładności.
W dodatki nie ma do czego przykręcić. Prowadnica liniowa z założenia musi być przykręcona, bez solidnego korpusu niestety podparty wałek wypada lepiej. O ile? Z grubsza o tyle, ile razy większe pole przekroju wałka z podporą. Prowadnica 20 w stosunku do wałka 20.ki a nawet 16.tki w tym przypadku da to samo. W razie co później może zastosować to co zainwestował w innej, nowej maszynce własnej konstrukcji, tylko żeby lepiej nie modyfikować tego co jest.
Ile mają odległości między wewnętrznymi stronami tych białych bloczków z tworzywa?
Jeśli strona od drugiej (tam gdzie nie ma silników) nie wymaga bloczków z tworzywa w przypadku prowadnic podpartych to można zamienić na wałki podparte, nie docinane.

Samopowielające się konstrukcje moim zdaniem mają sens tylko w przypadku drukarek 3D.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”