Sterowanie magazynem narzędzi w tokarce uruchomione.
Pozdrawiam
CSMIO/IP-S CS-Lab i modernizacja starej tokarki > recenzj
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
witam serdecznie kolegów , długo mnie nie było
chciałem się pochwalić że tokarka którą tu przedstawiałem jest 1 z 2 które pracują na sterownio CSMIO/IP-S CS-Lab
wczoraj do późnych godzin pracowaliśmy nad gwintowaniem z pozycjonowaniem z enkodera
I sukces mach3 z sterownikiem CSMIO/IP-S CS-Lab w pełni działa pod enkoderem
Narzędzie zawsze się wstrzeliwuje w gwint i nawet w przypadku wyłączenia wrzeciona czy też zmiany kierunku obrotu wrzeciona narzędzie ciągle podażą właściwą nitką.
Panowie z CS-Lab stanęli na wysokości zadania
W poniedziałek podrzucę filmik z pracy tokarki podczas gwintowania bo wczoraj radość nie pozwoliła na nagrania
Dodam że do gwintowania z enkodera służy dodatkowy moduł podłączany szyną danych do sterownika CSMIO/IP-S
Niedługo prawdopodobnie pojawi się gwintowanie na sztywno
chciałem się pochwalić że tokarka którą tu przedstawiałem jest 1 z 2 które pracują na sterownio CSMIO/IP-S CS-Lab
wczoraj do późnych godzin pracowaliśmy nad gwintowaniem z pozycjonowaniem z enkodera
I sukces mach3 z sterownikiem CSMIO/IP-S CS-Lab w pełni działa pod enkoderem
Narzędzie zawsze się wstrzeliwuje w gwint i nawet w przypadku wyłączenia wrzeciona czy też zmiany kierunku obrotu wrzeciona narzędzie ciągle podażą właściwą nitką.
Panowie z CS-Lab stanęli na wysokości zadania
W poniedziałek podrzucę filmik z pracy tokarki podczas gwintowania bo wczoraj radość nie pozwoliła na nagrania
Dodam że do gwintowania z enkodera służy dodatkowy moduł podłączany szyną danych do sterownika CSMIO/IP-S
Niedługo prawdopodobnie pojawi się gwintowanie na sztywno
-
witam panowie i z radości że wreszcie mam gwintowanie chciałem się nim pochwalić
filmiki z gwintowania z wykorzystaniem enkodera , otóż efekt jest taki że narzędzie jest jak przyklejone do gwintu , nawet jak włączymy lewe obroty czy całkowicie wyłączymy wrzeciono to i tak narzędzie będzie podążało w bruździe
możemy nawet ręcznie kręcić wrzecionem i zarazem gwintować
Gwintowanie M16 1000 obrotów >>> proces trwa 21 sekund
[youtube] [/youtube]
Gwintowanie M16 800 obrotów
[youtube][/youtube]

Świeżo po uruchomieniu w fazie testów
[youtube][/youtube]
takie tam toczenie wieszaka do tłumika do punto gt
[youtube][/youtube]
Przetaczanie oprawek fryszerskich bt35 na iso 30 dxf zaczerpnięty z strony bisona pasuje idealnie
[youtube][/youtube]
Oś rolki maszyny rolniczej

filmiki z gwintowania z wykorzystaniem enkodera , otóż efekt jest taki że narzędzie jest jak przyklejone do gwintu , nawet jak włączymy lewe obroty czy całkowicie wyłączymy wrzeciono to i tak narzędzie będzie podążało w bruździe
możemy nawet ręcznie kręcić wrzecionem i zarazem gwintować
Gwintowanie M16 1000 obrotów >>> proces trwa 21 sekund
[youtube] [/youtube]
Gwintowanie M16 800 obrotów
[youtube][/youtube]

Świeżo po uruchomieniu w fazie testów
[youtube][/youtube]
takie tam toczenie wieszaka do tłumika do punto gt
[youtube][/youtube]
Przetaczanie oprawek fryszerskich bt35 na iso 30 dxf zaczerpnięty z strony bisona pasuje idealnie
[youtube][/youtube]
Oś rolki maszyny rolniczej

Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 17:18 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie ma strachu te wióry są jak popiół , stygnąc kruszą się na mięciutki puch i nawet nie da się tym poparzyć
A dziś strugałem sobie takie coś

Filmik z toczenia następnego elementu trochę zagwizdało
ale to dlatego że na sucha aby to móc jak kol wiek nagrać bez utopienia telefonu
[youtube][/youtube]
a tu gwintowanko tego samego elementu co wyżej na 2 maszynie na której mamy uruchomione gwintowanie
[youtube][/youtube]
Ta tokarka jest szybsza bo ma lepsze serwa niż ta druga i pracuje na parametrach
X - 3000mm/min
Z - 6000mm/min
akceleracja 400
A dziś strugałem sobie takie coś

Filmik z toczenia następnego elementu trochę zagwizdało

[youtube][/youtube]
a tu gwintowanko tego samego elementu co wyżej na 2 maszynie na której mamy uruchomione gwintowanie
[youtube][/youtube]
Ta tokarka jest szybsza bo ma lepsze serwa niż ta druga i pracuje na parametrach
X - 3000mm/min
Z - 6000mm/min
akceleracja 400
Ostatnio zmieniony 22 lip 2012, 01:05 przez dziabi3, łącznie zmieniany 8 razy.
-
w ciągu paru ostatnich dni strugałem sobie takie detale

[youtube][/youtube]
toczyłem małymi naddatkami i dość dużymi obrotami z racji strasznie paciowatego materiału , jak widać bez chłodziwa narzedzie <kilku krotnie już napraawiane > zaraz grało jak tamburyn
A tak wyglada szafa sterownicza tylko trzeba sobie obrucić fotki bo nie pomyślałem o tym fakcie

[youtube][/youtube]
toczyłem małymi naddatkami i dość dużymi obrotami z racji strasznie paciowatego materiału , jak widać bez chłodziwa narzedzie <kilku krotnie już napraawiane > zaraz grało jak tamburyn
A tak wyglada szafa sterownicza tylko trzeba sobie obrucić fotki bo nie pomyślałem o tym fakcie