Solomon do lutowania grubszych rzeczy jest troszkę słaby. Tak samo jak masz solidne połaczenie z polygonem miedzie na płytce. Miałem SL20CMC (w zasadzie dalej mam - w szafie) i zamieniłem na LF1600 Xytronica. Niebo a ziemia. Zapłaciłem zdaje się ~400zł w sklepie we Wrocławiu.
Generalnie Weller/PACE/Hakko/JBC/ERSA żeby miała te 80-100W (zwłaszcza jak ktoś się bawi w RoHS) to nie są małe pieniadze. Zdaje się z 800zł to minimum absolutne, predzej >1k. z Hakko jeszcze trzeba uważać na nagminne chińskie podróby (od chamskich typu Quakko, Huakko, Kuakko etc do tzw. Ghost Shift Product, który wygląda identyko jak oryginał, tylko ma szajsowatą regulację analogową zamiast cyfrowej)
Moim zdaniem dobrym wyborem jest Xytronic. Cena rozsądna, jakość też rozsądna do amatorskich i niespacjalnie wymagających profesjonalnych zastosowań. Grotów róznych dużo, cześci zamienne dostępne. W sumie nawet nie jest to chińszczyzna tylko Tajwan

. Jest dystrybutor w Polsce (Biall). Niby handluje tym też NDN ale oni robią dziwne patenty np. z zamienianiem kolb na takie, tkóre im zostały w magazynie.
PS.
Solidnego hot-aira (w odróznieniu od taniej chińszczyzny) za mniej jak 1.5-2k nie kupisz. Z drugiej strony ja mam taka chińszczyznę za 250zł i daje radę nawet. Ważne żeby to kupować osobiście, a nie wysyłkowo i sprawdzić egzemplarz. poza tym jak cos się zwali to idziesz i wymieniasz, a nie slesz przez miesiąc paczki