Głowica szlifierska obrotowa rotacyjna z szczotkami - budowa

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 lip 2012, 22:25

mitek pisze:
o jakiej rolce myślisz?

.
Pas z napędu do zewnętrznego koła prawdopodobnie zaczepi o środkowe.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: mitek » 15 lip 2012, 22:37

Z tym chyba nie będzie problemu bo sam silnik mogę przesunąć dowolnie na górze obudowy tak by się wszystko minęło.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 15 lip 2012, 23:29

Pasek zębaty dwustronny jest fajny ale mam pewne wątpliwości. Trzeba by policzyć siły rozciągające, które wystąpią na nim podczas pracy urządzenia. Wystarczy zmierzyć moment obrotowy dla pojedyńczej tarczy. Może okazać się, że niezbędne będą dodatkowe rolki zwiększające kąt opasania kół napędzanych, które też muszą być zębate. Należy jeszcze rozważyć możliwość kolizji z niewymiarowym przedmiotem, który zatrzyma głowice i może zerwać pas. Jakieś sprzęgło cierne, regulowane będzie wskazane ewentualnie można eksperymentować w tym kierunku z prądem maksymalnym silnika na falowniku.

Myślę, że można użyć pasa jednostronnie zębatego. Wystarczy dołożyć dwie, gładkie rolki prowadzące w pobliżu koła tarczy nr 2 wg. rysunku kolegi mitek.

Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie zajrzenie do wnętrza takiej maszyny. Może ktoś miał styczność? Nie ma sensu wymyślać koła od nowa :roll:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 lip 2012, 06:32

Przy pasku jednostronnym wszystkie duże koła będą sie obracać w tym samym kierunku a to chyba nie wskazane. Ale faktycznie, lepiej coś podpatrzyć.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 lip 2012, 10:58

Tak naprawdę niema znaczenia w którą stronę kręcą się wielkie koła bo ważniejsze są te satelity. W schemacie który podesłałem wziąłem pod uwagę najprostszą metodę opasania no i rzeczywiście wszystkie koła kręcą się w jedną stronę oprócz jednego... może rzeczywiście wystarczyło by dodać dwie rolki w pobliżu koła drugiego i byłby pasek jednostronny a do tego wszystko w jedną stronę by się obracało. Jedynym pulsem obracania się kół głównych w jedną strunę jest niwelacja ewentualnych odrzutów.

Sprzęgłem niema sobie co głowy zawracać. elementy dociskane są do pasa transmisyjnego szczotkami nie pozwalając im się unieść i dodatkowo przesuwać na boki poza tym szczotki są bardzo miękkie papier ścierny podparty jest czymś w rodzaju szczotki do zamiatania...

Niestety nie mam styczności z tego typu maszyną podhaczyłbym więcej :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsa » 16 lip 2012, 11:29

Znalazłem po wyszukiwaniu: planetary brushing head deburring nieco inny układ:
http://www.salidatek.com/?f=RotationBrushMachine - szczotki walcowe obracane poziomo, przesuwane względem siebie oraz w osi pionowej.
Tutaj są filmy jak to pracuje: http://www.salidatek.com/?f=Machine-Video
[youtube][/youtube]
Jest też listwa ze szczotkami w rzędzie poruszana .
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pukury » 16 lip 2012, 11:56

witam.
generalnie chodzi o uzyskanie jak najbardziej " zawiłego " i niepowtarzalnego ruchu tego co skrawa .
trochę podobnie jak w honownicy .
rozwiązań tego " zadania inżynierskiego " może być wiele .
trzeba tylko dostosować się do możliwości wykonawczych i finansowych .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 lip 2012, 18:03

Dokładnie tak :)
W samym urządzeniu są jeszcze dwie szczotki jedna przemieszczająca się od krawędzi do krawędzi oraz jedna obrotowa. Brakuje jeszcze tego co teraz chciałbym zrobić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”