5 razy bardziej się zmęczy od tego kręcenia zamiast sprawę załatwić jednym strzałem siekiery .BYDGOST pisze:a to coś dla lubiących kręcenie:
Świder do łuparki stożkowej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Jeszcze jeden sposób wykonania stożka z gwintem poprzez wykonanie gitary i sprzężenie nią ruchu wzdłużnego z poprzecznym:
http://www.chipmaker.ru/topic/89224/pag ... try1352153
Poprzez zmianę kół uzyska się różne nachylenie stożka. Gwint ustawia się tradycyjnie.

http://www.chipmaker.ru/topic/89224/pag ... try1352153
Poprzez zmianę kół uzyska się różne nachylenie stożka. Gwint ustawia się tradycyjnie.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Sprzedam świder stożkowy do łuparki.cena od 200zł.info 796405552
Kol pinol99 troche przerost formy nad treścią też zaczynałem z C45 ale zmieniłem na 40 H i wtedy odpadają te wymienne końcówki a roboty z tym w trzy du**
Nie mam zamiaru robić ci jakiejś konkurencji ja to robię tylko dla znajomych i znajomych znajomych
No jest róznica w czasie obróbki np wykonanie częsci roboczej świdra z C45 f80 i długości roboczej 190 mm to jakieś 8 min bez podparcia z 40 H 2 min dłużej przy skoku 6 mm,
Kol pinol99 troche przerost formy nad treścią też zaczynałem z C45 ale zmieniłem na 40 H i wtedy odpadają te wymienne końcówki a roboty z tym w trzy du**

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Żeby było ciekawiej to ten co to wykonał nie myślał wcale o jakiejś dużej serii do wykonania tylko tak po prostu zrobił, trochę z ciekawości. Dłużej liczył niż wykonywał.pukury pisze:mieć dużo tokarzy robiących takie świdry na takich maszynach !
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Witam
Zobaczcie co udało mi się zrobić.

Stożek gwint 6 mm, nie za piękny wyszedł, ale działa, nóż nie był dobrze zaostrzony, czubek poprawiłem szlifierką z cienką tarczą.
Stal od teścia kawałek wałka średnica fi 70 mm, nie wiem jaka to stal i ile wytrzyma.
Toczyłem na TR45, poprzeczny posów ręczny na oko, tak aby wiór był odpowiedni, można to łatwo wyczuć, obroty najmniejsze.
Trzeba dorobić jeszcze kawałek blatu żeby było na czym położyć pieniek, próby robiłem na suchym jesionie który stawiałem na ziemi, szło bez problemu.
A teraz powiedzcie co zrobiłem źle i jak to powinno być zrobione fachowo, a mianowicie całość łapałem za rurę między stożkiem (wtedy jeszcze walcem) a częścią przykręcaną do szajby, potem jak wytoczyłem stożek i nagwintowałem odwróciłem stożkiem do uchwytu i planowałem przyspawany krążek z blachy.
Szajbę też splanowałem żeby było równo i dobrze przylegało.
Wiem, że to niefachowo, ale czubek stożka lata tylko 2-3 mm i działa w sumie dobrze
Pozdrawiam
Jacek
Zobaczcie co udało mi się zrobić.

Stożek gwint 6 mm, nie za piękny wyszedł, ale działa, nóż nie był dobrze zaostrzony, czubek poprawiłem szlifierką z cienką tarczą.
Stal od teścia kawałek wałka średnica fi 70 mm, nie wiem jaka to stal i ile wytrzyma.
Toczyłem na TR45, poprzeczny posów ręczny na oko, tak aby wiór był odpowiedni, można to łatwo wyczuć, obroty najmniejsze.
Trzeba dorobić jeszcze kawałek blatu żeby było na czym położyć pieniek, próby robiłem na suchym jesionie który stawiałem na ziemi, szło bez problemu.
A teraz powiedzcie co zrobiłem źle i jak to powinno być zrobione fachowo, a mianowicie całość łapałem za rurę między stożkiem (wtedy jeszcze walcem) a częścią przykręcaną do szajby, potem jak wytoczyłem stożek i nagwintowałem odwróciłem stożkiem do uchwytu i planowałem przyspawany krążek z blachy.
Szajbę też splanowałem żeby było równo i dobrze przylegało.
Wiem, że to niefachowo, ale czubek stożka lata tylko 2-3 mm i działa w sumie dobrze

Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 
Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.

Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.