frez piłkowy
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
frez piłkowy
Jak obliczyć parametry skrawania dla frezu piłkowego HSS?
Muszę przeciąć stal 34GS lub lepszą. I nie radzę sobie z obliczeniem. Co wziąć pod uwagę: średnicę, obroty, grubość freza, ilość zębów? Jak wyliczyć obroty wrzeciona i posuw materiału? Opierając się na danych jakie znam, wychodzą mi bzdury i tylko frez szlag trafił.
Materiał nie jest jednolitej grubości.
Muszę przeciąć stal 34GS lub lepszą. I nie radzę sobie z obliczeniem. Co wziąć pod uwagę: średnicę, obroty, grubość freza, ilość zębów? Jak wyliczyć obroty wrzeciona i posuw materiału? Opierając się na danych jakie znam, wychodzą mi bzdury i tylko frez szlag trafił.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: frez piłkowy
najlepiej zapytaj u producenta tego freza o wszystkie dane, i zobacz tutaj:tomcat65 pisze:Jak obliczyć parametry skrawania dla frezu piłkowego HSS? Materiał nie jest jednolitej grubości.
http://www.cim.pw.edu.pl/zoios_oceny/ob ... owania.pdf
http://www.forumnarzedziowe.pl/ako/ako2 ... Item-6.pdf
może coś znajdziesz dla siebie.
Pozdro

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: frez piłkowy
Jaki frez? Jaka grubość, jaka średnica, ile zębów, jakie zęby (czy odpowiednie do materiału), jakie mocowanie freza? Jakie mocowanie materiału, przekrój do przecięcia? Napisz co miałeś i co Ci wyszło.tomcat65 pisze:Jak obliczyć parametry skrawania dla frezu piłkowego HSS?
-
Zakładam, że wysięg jakiś minimalny. Bez katalogów przyjąłbym obroty 150-200 (zazwyczaj nie mam czasu obsadzać tarczki bez bicia, dlatego raczej sam tnę na 150 - nie mam cięcia z tolerowanymi wymiarami - tylko przecięcie piłkami fi80 i fi100), posuw z ręki - nie sadzę, żeby był większy niż 20-30mm/min. Jak potrzebujesz ciąć dużo, to sobie ustaw posuw mniejszy maszynowy i stopniowo go zwiększaj słuchając co narzędzie/przedmiot/maszyna na to. Niewiele jest katalogowych porad dla frezów piłkowych - te dla frezów zwykłych przeliczniki trochę się nie sprawdzają, bo typ narzędzia inny. Może ktoś ma inne doświadczenia. Materiał to chyba jakaś zbrojeniówka - nie podejrzewam, żeby to było coś więcej wytrzymałościowo niż 18G2A czy C45.tomcat65 pisze:Frez ( Globus ) fi100, 128zębów, grubość 1mm, mocowany w oprawce do nich i we wrzecionie. Materiał mocowany do suportu, wałek fi 20. Doszło do połowy grubości. Później frez przestał brać materiał i się zakleszczył. Był chłodzony.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
CFA pisze:tomcat65 napisał/a:
Frez ( Globus ) fi100, 128zębów, grubość 1mm, mocowany w oprawce do nich i we wrzecionie. Materiał mocowany do suportu, wałek fi 20. Doszło do połowy grubości. Później frez przestał brać materiał i się zakleszczył. Był chłodzony.
Zakładam, że wysięg jakiś minimalny. Bez katalogów przyjąłbym obroty 150-200
Nie wiem czy nie za duże, ja sklanialbym się poniżej 100, a jak by się nie tępil to wtedy można zwiększyć.
-
Możliwe, że za duże, ale nie tnę "przemysłowo", więc tak bardzo nie patrzę na zużycie narzędzia. A jak daję obroty 100 na swojej frezarce, to nie ma momentu na elektrowrzecionie i palcami można zatrzymać piłkę, więc i posuw musiałby być bardzo dyskretny.IMPULS3 pisze:Nie wiem czy nie za duże, ja sklanialbym się poniżej 100, a jak by się nie tępil to wtedy można zwiększyć.CFA pisze:
Bez katalogów przyjąłbym obroty 150-200
Na konwencjonalnej faktycznie ciąłem 100 i mniej, ale to było dawno i zapomniałem.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2012, 20:34 przez CFA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Dzieki koledzy, właśnie większość danych jest dla narzędzi z widią. Obroty miałem w granicach 200, a posuw znacznie mniejszy, 5mm/min. Stal to zbrojeniówka faktycznie, klasa AIII-N. Dokładnie co, to nie mam pojęcia. Nie tnę przemysłowo, ale jak trzeba, to wolę wiedzieć jak i nie niszczyć narzędzi.
Niestety muszę kupić nowy frez, dopiero wtedy podziałam.
Niestety muszę kupić nowy frez, dopiero wtedy podziałam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jeżeli cięty jest pręt fi20 to zdecydowanie za wiele zębów. ja bym tu dał odmianę B i 80 zębów. Tak pyzatym prędkość skrawania około 20-25 m/min natomiast posuw trzeba doświadczalnie już dobierać. (w starych poradnikach frezera bywały takie mądrości ).
PS. temat już cokolwiek nieaktualny ale może komuś "z potomnych " się przyda
PS. temat już cokolwiek nieaktualny ale może komuś "z potomnych " się przyda