Pytanie o obróbkę cieplną

Spawalnictwo i obróbka cieplna

radek781
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: radek781 » 25 cze 2012, 18:39

A ja mam pytanie, które chyba mieści się w tym temacie. Czy mieliście kiedyś do czynienia z pastami do ochrony przed nawęglaniem np. CG-74. Czy warto stosować te preparaty czy lepiej nawęglić cały detal a później przed hartowaniem stoczyć część materiału?

Tagi:

amnon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: amnon » 27 cze 2012, 14:46

Witam,

Są to pasty ochronne stosowane przy nawęglaniu, aby nie nawęglić danej powierzchni. Nie wnikam w to że koniecznie musisz stosować materiał do naweglania, ale jaki jest sens nawęglania a póżniej ztoczenia tej warstwy?. Po to nawęglasz aby móć zahartować.

Pozdrawiam

radek781
Posty w temacie: 2

Post napisał: radek781 » 15 lip 2012, 08:42

Witam,
miałem na myśli sytuację w której chemy, żeby tylko część detalu uzyskała wysoką twardość. Na przykład gdybym najpierw frezował uzębienie jakiegoś koła zębatego albo gwint na jakimś wale to po nawęglaniu i hartowaniu ten gwint albo zęby byłyby zahartowane na wskroś to raczej nie jest korzystne. I tu pojawił się mój pomysł, że można nawęglić cały materiał, żeby nie bawić się już z pastami a następnie toczyć w tych miejscach o których wspomniałem(gwint, zęby). A tak oprócz tego to byłem ciekawy opinii o tych pastach.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”