Frezarka 580x500x200

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

mr-zgr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: mr-zgr » 02 kwie 2012, 20:26

Szczerze to sądziłem że więcej to kosztuje ;)

[ Dodano: 2012-04-17, 20:15 ]
Kilka pytań w kwestiach dotyczących spawania:

Profile spawać po całości na łączeniach czy tylko w pionach? Tak samo płaskowniki pod wałki podparte - po całej długości z obu stron czy tylko punktowo na zasadzie 5cm spawu 5 cm przerwy i znowu spaw?

Kolejna spawa tyczy się miejsca połączenia bramy z podstawą. Jedno z drugim będzie skręcane czterema śrubami M10 lub M12 z przodu i z tyłu z każdej strony i nie wiem czy robić wiercenia wstępne lub nawet na gotowo w płaskownikach przed spawaniem i wyżarzaniem czy robić to dopiero później?

Tagi:

Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 27

Post napisał: Skrzydlaty » 23 cze 2012, 17:53

Pod długich poszukiwaniach, jak już w jakimś temacie wspominałem, udało mi się zdobyć taki oto "kloc" (dla lepszego ukazania "cieżkości" sprawy telefonik dla porównania):

Obrazek Obrazek

Mam pewne wachania co do obróbki tego a mianowicie z jaką dokładnością powinna być obrobiona powierzchnia pod nakrętkę (zaznaczona na pierwszym i drugim rysunku) w stosunku do powierzchni pod wózki (zaznaczone na trzecim rysunku)?

Wykonanie na zwykłej, konwencjonalnej frezarce wystarczy?
Teoretycznie dokładności na zwykłej frezarce są rzędu dychy, jak frezer się postara to mniej, no ale jakby prostopadłość udała się w granicach 0,05 to czy to wystarczy? Co by mi nie chodziło ciężko albo wręcz nie blokowało śruby napędowej. Skok w tej osi to ok. 800mm.

Od razu napisze ze "kieszeń" na nakrętkę oczywiście będzie miała inny kształt albo poprostu będzie "przelotowo" frezowana.

Powierzchnia pod nakrętke:
Obrazek
Obrazek

Powierzchnie pod wózki:
Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 cze 2012, 22:25

Skrzydlaty pisze: Wykonanie na zwykłej, konwencjonalnej frezarce wystarczy?
Wystarczy. Tu mniej chodzi o dokładność a bardziej o ustawienie po przekręceniu. Jak będziesz obrabiał powierzchnie pod wózki to zabiel chociaż jeden bok w tym mocowaniu i do niego, na czujnik, ustawisz po obrocie.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jacek-1210 » 25 cze 2012, 00:00

A ja tak z ciekawości: na projekcie są wózki mocowane "od dołu" - czy Kolega sprawdzał jak wygląda dostępność, cena i solidność takiego mocowania ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kak » 25 cze 2012, 00:14

Jak będzie z dostępem do smarowania wózków i nakrętek?

Autor tematu
Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 25 cze 2012, 09:56

Dzięki kamar, czułem że jest sprawa z tym ustawianiem ale nie doceniałem tematu. Zwrócę uwagę frezerowi żeby było jak najlepiej.
jacek-1210 pisze:A ja tak z ciekawości: na projekcie są wózki mocowane "od dołu" - czy Kolega sprawdzał jak wygląda dostępność, cena i solidność takiego mocowania ?
Oczywiście że sprawdzałem. Nie wiem co znaczy pojęcie "solidność" ale kojarzy mi się z czymś na oko.
HGW20CC: Cdyn=17750 C0=37840 i wszystko jasne.
Liczyłem to i owo czyli rożne przypadki obciążenia i wyszło że powinno spokojnie wytrzymać.
Dla jednego wózka jedna śruba o rdzeniu 1,5mm, a są dwa wózki na szynę po 4 śruby.
Wózek jest na śrubę M6, od dołu wchodzi mniejsza czyli chyba M5 powinno wejść (powinno?) Gdzieś czytałem że spokojnie można gwint w wózkach rozwiercić jak coś. Tylko po co skoro takie same wózki mocowane od góry mają taki gwint mniejszy o rozmiar od tych mocowanych od dołu.
Do tego nie będę używał śrub z OBI które nie wiem czy są nawet tej klasy 5.6 (pewnie są bo muszą) ale będę się starał jak najlepsze dać (u sponsora można kupić klasy 12.9). Gwint też jak najdłuższy.
Cena - wózki są kupione - od tych mocowanych od góry różnią się cenowo groszami.
kak pisze:Jak będzie z dostępem do smarowania wózków i nakrętek?
Hu***o. To będę rozbierał i smarował:P A tak na poważnie to wózki zamontuje tak, aby było wygodnie smarować, nakrętki - mam wielka nadzieje że też nie będzie problemów z dostępem do smarowniczek. A jak będzie to trudno - to moja pierwsza maszyna.
Jak czesto trzeba takie elementy smarować? Wiem że na pewno nie będę robił na tym non-stop.

Autor tematu
Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 27 cze 2012, 00:01

Z cyklu "kolejny błąd" :razz:
Bałem się o frezowane powierzchnie, a mówili "nie wygłupiaj się, wal na przyczepkę jak popadnie". I dobrze że robiłem po swojemu. No ale i tak pojawiła się mała ryska, chociaż to już pewnie w fabryce (pow. miedzy stopkami nosi ślady kontaktu zanim sam ustawiałem więc tam musieli to widlakiem ustawiać (chociaż na ich miejscu też bym dla zasady ustawił jedno na drugim "żeby przymierzyć jak wygląda")). Ale jest na tyle mała że nie powinna w żądny sposób (tak myślę) wpłynąć na geometrie (nie powinna?) Chociaż na zdjęciach i tak nic nie widać.
Druga sprawa, czego nie przewidziałem - jazda z tym na deszczu. Deszcz zrobił swoje, ale dla spokoju doprowadziłem szybciutko do takiego stanu jak trzeba i z powrotem naoliwiłem.

Pytanie - jak wywiercić otwory pod śruby mocujące prowadnice? Jak wywiercić na tyle precyzyjnie żeby przypadkiem gwint nie zahaczył o prowadnice. Rowki są zrobione z tolerancją do +0,2, z tego co wyczuwam - jest mniej. Szyna ma ledwie wyczuwalną możliwość ruchu.

Druga sprawa - otwory w blokach to fi6,6, ja mam wiercone na fi5. Czy powinienem dać na fi4,2 żeby gwintować na M5? Na co już za późno. Czy ma być jak jest - na M6? Zagalopowałem się przy tym całym rysowaniu pod konkretne firmy i jakoś tak się zasugerowałem....chyba że nie robi różnicy czy będzie gwintowane czy przelotowo mocowany blok za pomocą nakrętki od dołu? (gdyby tak jakimś cudem brakło obrotu do ustawiania ze śrubą i nakrętką)

Parę fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dagome
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dagome » 27 cze 2012, 08:49

Te wielkie puste przestrzenie wprost kuszą by je czymś wypełnić(suchy piach, beton). :wink:
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 27 cze 2012, 09:50

Tylko nie ubijać bo profile się rozpęczą i będą jak beczki. I tak się to wszystko ubije od drgań. Teraz to przypomina pudło rezonansowe. Można najwyżej włożyć wytłaczanki od jajek bo wszystko inne może doprowadzić do zniekształcenia konstrukcji.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2012, 23:55 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Dudi1203 » 27 cze 2012, 09:55

2 pytania
1) ile kosztowala taka obróbka
2) sprawdzałeś uzyskaną prostopadlość powierzchni bazowych?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”