Nie Chodziło mi o napęd wrzeciona, ale o wrzeciono samotne.. Czy jest możliwe zrobić wrzeciono ze stokiem iso 30? Dostęp do rożnych maszyn mam. Widziałem tu gdzieś na forum plany na wrzeciono. Jak jest to trudne do zrobienia?
Jeżeli y tymi silnikami jest tak jak mówicie to w końcu zdecydowałem się, że dołożę jeszcze jakiś pieniądz, użyję śruby kulowe i poszukam jakichś tanich prowadnic liniowych.
Jeżeli mam zamiast serw dać na tę maszynę krokówce to wolę coś lepszego niż 6.9n.m, więc wybrałem te poniżej.
Czy będą lepsze jakieś inne?
Nema 34
Interesowałoby mnie, dlaczego na tą maszynę wystarczą krokówce kiedy prawie wszędzie na innych maszynach na tym forum mówią że serwa lepsze.
Dalsze pytanie będzie dotyczyło obróbki kolumny. Do kolumny będzie przyspawana płyta stalowa (30-40mm gruba) i to całe będzie przykręcone do płyty obrobionej która będzie z polimerobetonu.
Plan jest taki:
Płyta będzie szlifowana przed spawaniem. Po spawaniu dam całą kolumnę na stół frezarki i ustawię tak żeby plyta była prostopadła do osi Z maszyny na której będę obrabiał ją. Potem prze frezuję kolumnę i powinno byc OK? Chyba chodzi głownie o to aby nie pokręciło tą płytę szlifowaną.
Dziękuję za opinie i przepraszam za błędy. Po tych latach zaczyna mi pisanie po polsku robic problemy.

ops