stworzenie przygotowki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Ustaw Insert- WCS - Origin tam gdzie chcesz ........... potem taj Verify - IPW - Save IPW as component , bądź 3D Dynamic - IPW Resolution - Fine , IPW - Save ...... NX wygeneruje Ci plik z ostatniej operacji z układem współrzędnych X0 Y0 tam gdzie chcesz mieć. Nie zapisuj podstawowego pliku *.prt jak nie chcesz sobie zepsuć oryginału , a STL będzie miał początek tam gdzie ustawiłeś ....
Powodzenia
Powodzenia
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 20:59 przez radeko, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
a to nie wiem ........... może weryfikacja albo coś takiego, kliknij spod prawego przycisku myszy na ostatniej operacji i daj weryfikacja ( tam gdzie widzisz ubytek materiału) a potem znajdzieszrollaz pisze:ale ja mam po polsku meni gdzie to szukac
To nie dawaj auto-kostki tylko normalnie sobie stwórz bryłę na drugiej warstwie i daj na geometria - bryła
-
A to o to chodzi
.... To w menu Format masz pozycjonowanie Układów Współrzędnych
Format - WCS - Origin
Potem klikając na widoki Geometrii i na MCS i Edit ....tam masz pozycjonowanie Specify MCS - do WCS-a ( tak najszybciej w sumie będzie)
albo :
1 Możesz zapozycjonować np MCS układ współrzędnych maszynowy wpisując jego położenie z ręki ( X,Y,Z) - Specify Orientation
2. Możesz dynamicznie złapać go myszą i przesunąć gdzie chcesz ...
3. Możesz najpierw przesunąć Układ a potem "po swojemu" zrobić to wyciągnięcie jako tymczasową geometrię przygotówki
Sposobów jest przynajmniej kilkadziesiąt
Tymczasowa przygotówka poprzez wyciągnięcie nie jest tak do końca wybieralna żeby tam coś wstawiać .....
Stwórz sobie przygotówkę z dodatkowej bryły ( narysuj kostkę a potem ją wskaż poleceniem Geometria ) Myślę że nikt Ci nie przygotuje na innej obrabiarce dokładnie materiału tak jak to pokazałeś w Twojej przygotówce, tylko będziesz zaczynał frezowanie od kostki.
A nawet gdyby, to zawsze można się wrócić do modelingu i ją normalnie narysować poprzez wyciągnięcie .
Jak nie masz modułu Modeling to pozycja MCS z ręki ( X,Y,Z) w odniesieniu do WCS-a

Format - WCS - Origin
Potem klikając na widoki Geometrii i na MCS i Edit ....tam masz pozycjonowanie Specify MCS - do WCS-a ( tak najszybciej w sumie będzie)
albo :
1 Możesz zapozycjonować np MCS układ współrzędnych maszynowy wpisując jego położenie z ręki ( X,Y,Z) - Specify Orientation
2. Możesz dynamicznie złapać go myszą i przesunąć gdzie chcesz ...
3. Możesz najpierw przesunąć Układ a potem "po swojemu" zrobić to wyciągnięcie jako tymczasową geometrię przygotówki
Sposobów jest przynajmniej kilkadziesiąt
Tymczasowa przygotówka poprzez wyciągnięcie nie jest tak do końca wybieralna żeby tam coś wstawiać .....
Stwórz sobie przygotówkę z dodatkowej bryły ( narysuj kostkę a potem ją wskaż poleceniem Geometria ) Myślę że nikt Ci nie przygotuje na innej obrabiarce dokładnie materiału tak jak to pokazałeś w Twojej przygotówce, tylko będziesz zaczynał frezowanie od kostki.
A nawet gdyby, to zawsze można się wrócić do modelingu i ją normalnie narysować poprzez wyciągnięcie .
Jak nie masz modułu Modeling to pozycja MCS z ręki ( X,Y,Z) w odniesieniu do WCS-a