Wymiarowanie, prośba o sprawdzenie

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Juve44
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: Juve44 » 24 maja 2012, 20:51

Dzięki za pomoc bad_spider z tym wałkiem. Ta blaszka naprawdę jest aż tak tragiczna?

Tagi:

bad_spider
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: bad_spider » 24 maja 2012, 22:17

Poprostu brakuje za duzo wymiarow, do tego jest pare praktyk ktorych nalezy sie trzymac zeby rysunek byl przyjazny dla ludzi ktorzy potem beda sie nim poslugiwac, np. taki slusarz na zakladzie. Jezeli da sie ladnie oznaczyc kat to pasuje to zrobic, zeby ktos nie musial sobie go skladac z 3 wymiarow przy uzyciu kalkulatora stojac na hali z rekami calymi w smarze(podkoloryzowalem;). Umieszczanie lini wymiarowych "wewnatrz" przedmiotu powinno byc ostatecznoscia, gdyz czestio zaciemnia to rysunek, z reguly nie powinno sie wymiarowac bezposrednio do grubych lini zarysu przedmiotu(wyjatek promienie, srednice). Odstep pierwszego wymiaru od krawedzi przedmiotu wymiarowanego opisany jest norma i zalezny od arkusza na jakim rysujemy. Polozenie otworu czasami pasuje podac jezeli jest nieoczywiste;) no i takie tam uwagi, jednym zdaniem ciezko mi to poprawic, musial bym to narysowac od nowa po swojemu, a mi sie nie chce przelaczac systemu nawet, poza tym: dasz rade.

Autor tematu
Juve44

Post napisał: Juve44 » 25 maja 2012, 11:29

Dzięki za wskazówki i za wiarę we mnie. :grin:

Autor tematu
Juve44

Post napisał: Juve44 » 31 maja 2012, 16:23

To znowu ja :mrgreen: . Mam jeszcze tylko jedno małe pytanko czy dobrze zwymiarowałem te "zęby"?
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”