jak Obliczac podzialki i wymiary
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 29
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
pawianosb92, tylko dwie bo to jest przekrój. I narysuj te które widzisz
W tabeli rys. złożeniowego będziesz musiał podać faktyczną liczbę śrub mocujących pokrywę.
Zwane też precyzyjnymi.
Dla odmiany zaznaczyłem na różowo...

W tabeli rys. złożeniowego będziesz musiał podać faktyczną liczbę śrub mocujących pokrywę.
A to: http://www.hexagon.biz.pl/oferta/podkla ... p-133.htmlpawianosb92 pisze:a co to jest
Zwane też precyzyjnymi.

Dla odmiany zaznaczyłem na różowo...

Pozdrawiam Sławek
-
-
no ok to jutro to dokoncze i biore sie za wykonawczy... mam nadzieje ze jutro rowniez bedziesz osiagalny zeby wesprzec mnie rada?
Pozdrawiam i ide spac bo mnie plecy bola od tego siedzenia nad kartka!:P
[ Dodano: 2012-05-31, 12:05 ]
dobra zlozeniowy skonczony tylko brakuje mi oznaczen i srednicy lozysk... no wlasnie z tymi srednicami to podac je rzeczywiste a nie w powiekszeniu? widzalem projekt kolegi i on mial jakos dziwinie zaznaczone np znak srednicy liczba i jakas literka.... co ta literka oznacza?
aha i jeszcze jak mam podpisac ta pokrywe?
pozdrawiam:)
Pozdrawiam i ide spac bo mnie plecy bola od tego siedzenia nad kartka!:P
[ Dodano: 2012-05-31, 12:05 ]
dobra zlozeniowy skonczony tylko brakuje mi oznaczen i srednicy lozysk... no wlasnie z tymi srednicami to podac je rzeczywiste a nie w powiekszeniu? widzalem projekt kolegi i on mial jakos dziwinie zaznaczone np znak srednicy liczba i jakas literka.... co ta literka oznacza?
pozdrawiam:)
-
Ustalone już było wcześniej w temacie, że rysunki robisz w skali jaka Ci odpowiada, natomiast wymiary wpisujesz rzeczywiste.pawianosb92 pisze:no wlasnie z tymi srednicami to podac je rzeczywiste a nie w powiekszeniu? widzalem projekt kolegi i on mial jakos dziwinie zaznaczone np znak srednicy liczba i jakas literka.... co ta literka oznacza?
Łożyska masz już dobrane, podane są ich symbole i podstawowe wymiary.

Zapewne chodzi o tolerowane wymiary pasowania w gnieździe osadzenia łożyska i bezpośrednio na wałku np: ø30h7
http://zszjanow.ddl2.pl/praca/luzywcisk ... czesci.htm
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 13:58 przez dudis69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Sławek
-
-
Osadzenie na wałku to średnica wewnętrzna łożyska, w gnieździe to średnica zewnętrzna.pawianosb92 pisze:chodzi mi o to na walku
Podcięcia wykonuje się wszędzie tam gdzie elementy współpracujące muszą idealnie przylegać, np: jak stopniujesz wałek.

http://www.itcimp.pwr.wroc.pl/~rysunek_ ... y/waly.htm
[ Dodano: 2012-05-31, 14:25 ]
Zapomniałem o tym...pawianosb92 pisze: jeszcze jak mam podpisac ta pokrywe?

np: opisz jako Pokrywa uszczelniacza , podaj ilość sztuk, materiał z którego jest wykonana i numer rysunku wykonawczego na którym, jest rozrysowana i zwymiarowana

Pozdrawiam Sławek
-
dobra porobilem kreski wymiarowe. Teraz musze zaznaczyc chropowatowsci? jakie tam liczby sie wstawia i od czego to zalezy?:D i z czego bierze sie ogolna chropowatosc? ze sredniej?
aha i jeszcze musze wstawic tabelke z obliczeniami kola zebatego i mam pytanie czy wszystkie tabelki sa takie same czy np do stozkowego ejst inna itd?
aha i jeszcze musze wstawic tabelke z obliczeniami kola zebatego i mam pytanie czy wszystkie tabelki sa takie same czy np do stozkowego ejst inna itd?
-
Proszę, tu masz to bardzo przystępnie opisane:pawianosb92 pisze:Teraz musze zaznaczyc chropowatowsci? jakie tam liczby sie wstawia i od czego to zalezy?:D i z czego bierze sie ogolna chropowatosc? ze sredniej?
http://www.anok.ceti.pl/download/04_tol ... watosc.pdf
A tak łopatoligicznie..., im mniejsza chropowatość, tym dokładniejszy wyrób, ale...
Bardziej pracochłonny, a zarazem kosztowny.

pawianosb92 pisze: musze wstawic tabelke z obliczeniami kola zebatego
Napisz zębnik i podaj moduł (kąt), nr rys wykonawczego i czapki....
tabelki są znormalizowane i mają taką samą ilość kolumn.
Pozdrawiam Sławek