Jak zrobić coś plastikowego w domu ?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

robson24-78
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Post napisał: robson24-78 » 25 maja 2012, 09:43

Mam nadzieję że autor wątku wybaczy mi "podłączenie się".

A czy któryś z kolegów próbował z przeróbką PET-u? Zaletą jest to że mamy go pełno wokół siebie, dobrze się obrabia mechanicznie, jest dość wytrzymały i obojętny biologicznie - nadałby się pewnie do wykonania wielu elementów maszyn. Teoretycznie wystarczy rozdrobnić i przetopić np. na tafle/kostki i frezować dowolne kształty.

Teoretycznie sprawa wygląda obiecująco, pytanie jak wygląda od strony praktycznej?

Z tego co wiem PET topi się w temp. około 230 st. C, więc wykonanie jakiegoś małego urządzenia do przetopu to w zasadzie niewielki problem.

Pytania jakie się nasuwają - czy opary nie są szkodliwe dla zdrowia (przypuszczam że nie) oraz czy po przetopieniu, tworzywo nie straci swoich właściwości fizykochemicznych?

Pytam o to bo wiadomo że przemysł odzysku PET-u rozwija się dynamicznie więc można by też spróbować na mniejszą skalę, dla własnych potrzeb.

Pozdrawiam!

Tagi:

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: oskaeg » 25 maja 2012, 16:43

PET jest bardzo niestabilny termicznie a tworzące się podczas degradacji dioksyny są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i środowiska (są rakotwórcze). Dlatego nie wolno palić śmieci w piecach i są za to wysokie kary.

PET jest tworzywem nie łatwym w obróbce nawet jak kupisz oryginalny worek granulatu to w ciągu 10 min złapie wilgoć z powietrza i nie będzie się nadawać do żadnej obróbki nic z PETem w domu nie zrobisz bo nie masz odpowiedniego sprzętu.

Żeby przerobić butelki na coś innego potrzebujesz specjalnego młynka, suszarki i wtryskarki ślimakowej lub wytłaczarki.

Pozdrawiam i polecam żywice epoksydowe inne chemoutwardzalne tworzywa.

PS : Co do recyklingu to bywa różnie bo najczęściej jest on w ogóle nie opłacalny lepiej zrobić nowe a stare zutylizować.

robson24-78
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: robson24-78 » 28 maja 2012, 09:16

oskaeg pisze:PET jest bardzo niestabilny termicznie a tworzące się podczas degradacji dioksyny są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i środowiska (są rakotwórcze). Dlatego nie wolno palić śmieci w piecach i są za to wysokie kary.
Kolego oskaeg, trochę za daleko idące wnioski wyciągasz - czy ja słowem wspomniałem o paleniu butelek? Skoro pytam o przetop to mam na myśli urządzenie z termostatem trzymające zadaną temperaturę - to przecież żaden problem aby takowe wykonać czy na upartego kupić...
oskaeg pisze:PET jest tworzywem nie łatwym w obróbce nawet jak kupisz oryginalny worek granulatu to w ciągu 10 min złapie wilgoć z powietrza i nie będzie się nadawać do żadnej obróbki nic z PETem w domu nie zrobisz bo nie masz odpowiedniego sprzętu.
O jakiej obróbce piszesz? Bo jeśli idzie o obróbkę mechaniczną to mam zgoła odmienne zdanie.
Mógłbyś rozwinąć myśl o łapaniu wilgoci? Z tego co wiem to PET faktycznie ma zdolność absorbowania wilgoci, ale pod działaniem wysokich ciśnień - to chyba jedna z metod jego utylizacji o ile się nie mylę...
oskaeg pisze:Żeby przerobić butelki na coś innego potrzebujesz specjalnego młynka, suszarki i wtryskarki ślimakowej lub wytłaczarki.

PS : Co do recyklingu to bywa różnie bo najczęściej jest on w ogóle nie opłacalny lepiej zrobić nowe a stare zutylizować.
Mógłbyś również rozwinąć tematykę urządzeń o których wspomniałeś - co to za specjalny młynek?
Recycling PET nieopłacalny powiadasz? Tak się składa że mam w okolicy firmę która się tym nieopłacalnym procederem zajmuje - rozmawiałem z człowiekiem który tam pracuje i okazuje się że opłaca im się sprowadzać zużyte butelki z zagranicy i sprzedawać granulat producentom opakowań, więc chyba tak źle nie jest? Poza tym mnie nie interesuje przerób na wielką skalę.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

oskaeg

Post napisał: oskaeg » 28 maja 2012, 13:03

Wiesz dlaczego poświęcam swój czas i odpisuje Ci ? Bo myślałem kiedyś tak jak Ty.

Poszukaj starego garnka z grubym dnem i postaw go na kuchence z termostatem, pokrojonymi butelkami zasyp cały garnek temperaturę ustawiaj powoli i zobacz jak ciało stałe zaczyna się uplastyczniać, tworzywo od spodu zacznie się już degradować i powstaną bąble wsadź śrubokręt i spróbuj to zamieszać gęstość powinna być taka jak zimnej plasteliny, jeżeli jest jak budyń tworzywo jest już zdegradowane.

Pod spodem masz układ plastyfikujący od wtryskarki tworzywo może przebywać w takim układzie nie dużej jak 8 min.

Obrazek

Do ruszenia tego układu potrzebujesz takiego silnika : ( + pompa )

Obrazek

Specyfikacja Techniczna przykładowej wtryskarki ślimakowej :

Typ: ARBURG 270M 350-90
Rok produkcji:1990

Elementy wtrysku
Średnica ślimaka:30mm
Waga wtrysku:58g/PS
Ciśnienie wtrysku:1290bar
Objętość wtrysku:70ccm

Elementy zamknięcia
Siła zamknięcia:35ton
Prześwit między kolumnami: 270x270mm
Wymiar płyt stołu max. 400x400 mm

Wypychacz: hydrauliczny
Układ zamknięcia: hydrauliczny

Sterowanie: MULTRONICA (z możliwością tłumaczenia na język polski)

Wyposażenie dodatkowe
Euromap
Interface
Zawór powietrzny
Ciąg rdzeni 1-krotny

Wymiary
Waga 1800kg
Długość/Szerokość/Wysokość: 3.7x1.75x1.92 m

Zasilanie
Pompa/Silnik:11kW
Całkowite:14.5kW

Co do recyklingu to bardzo ciekawe przemyśl to jeszcze raz weź pod uwagę obecne ceny paliw :)

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 28 maja 2012, 13:36

Fakt jest, że PET jest wrażliwy na przegrzanie. Kolega oskaeg tylko wspomniał o zagrożeniu wyjaśniając dlaczego domowy przerób jest "niezdrowy". Już w trakcie podgrzewania emituje niezbyt przyjemne związki. Jednak z punktu widzenia energetycznego jest bardzo dobrym paliwem zastępczym do cementowni. Pet za kilkadziesiąt złotych za kilogram to dość tanie paliwo.

Jeśli nie z PET to może przetapianie nakrętek i butelek LDPE byłoby łatwiejsze w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu? Nie bez powodu zbiera się nakrętki.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

oskaeg

Post napisał: oskaeg » 28 maja 2012, 13:52

Najmniejsze ciśnienie przy którym udało mi się wtrysnąć PE to 630 At. Aby wypraski nie miały zapadów potrzeba min 850 Kg\cm2. Wystarczy przemnożyć przez powierzchnię tłoka i wyjdzie siła potrzebna do wtrysku.

Dla PP Stosować należy dość wysokie ciśnienie wtryskiwania, w granicach od 100 do 180 MPa
Nie uzyskacie tego na zwykłych podnośnikach samochodowych, musi być tłok hydrauliczny sterowany ciśnieniem pochodzącym z pompy.

Jeżeli chodzi o tworzywa masowe to bez wtryskarek zapomnijcie o wtrysku.

Są gotowe arkusze sprzedawane w necie do termoformowania np. PP

Tu macie link też wam się powinno udać. To co jest na filmie to najprawdopodobniej Polistyren biały HIPS arkusz 200*300* 1,00mm

1,35 zł za arkusz.

http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... rozniowego

Obrazek

https://www.cnc.info.pl/topics73/termof ... t35134.htm

http://www.wizartreklama.com.pl/frezowa ... wanie.html

robson24-78
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: robson24-78 » 28 maja 2012, 14:50

oskaeg pisze:Wiesz dlaczego poświęcam swój czas i odpisuje Ci ? Bo myślałem kiedyś tak jak Ty.
Mówiąc szczerze, nie rozumiem mentalności niektórych ludzi - robisz łaskę odpisując w temacie? To nie odpisuj... Marnujesz swój cenny czas? Nikt Cię nie do tego nie zmusza... Uważasz się za guru w temacie tworzyw sztucznych? Uważaj tak dalej...
Moje pytania wynikają z czystej ciekawości, nie mam zamiaru otwierać firmy i robić Ci konkurencji ;)
oskaeg pisze:Pod spodem masz układ plastyfikujący od wtryskarki tworzywo może przebywać w takim układzie nie dużej jak 8 min.

Do ruszenia tego układu potrzebujesz takiego silnika : ( + pompa )

Bardzo ładna specyfikacja, silnik 11 kW - to pewnie miało mnie przerazić i ostatecznie zniechęcić? Na codzień mam do czynienia z silnikami o znacznie większych mocach :)
Tyle że ja zapytałem Cię nie o budowę wtryskarki a o specjalny młyn o którym napisałeś wcześniej, nie wspomniałem słowem o żadnej wtryskarce, bo nie mam zamiaru bawić się w budowę czegoś takiego.
oskaeg pisze:Co do recyklingu to bardzo ciekawe przemyśl to jeszcze raz weź pod uwagę obecne ceny paliw :)
Nad niczym nie muszę myśleć - firma w której pracuje mój znajomy działa i ma się dobrze - pracują na 2 zmiany a mogliby na 3 gdyby mieli więcej źródeł zużytych butelek :)

Mimo wszystko dziękuję Ci za poświęcony czas, ale mógłbyś go zaoszczędzić zawężając swoją wypowiedź do przykładu dla prostaków z garnkiem - chodziło mi o pójście w tym kierunku. Już sam fakt wydzielania przez PET szkodliwych związków podczas próby jego topienia wystarcza mi do nie podejmowania żadnych prób - zdrowie ma się jedno...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

oskaeg

Post napisał: oskaeg » 28 maja 2012, 15:01

Nad niczym nie muszę myśleć - firma w której pracuje mój znajomy działa i ma się dobrze - pracują na 2 zmiany a mogliby na 3 gdyby mieli więcej źródeł zużytych butelek :)
A możesz napisać co ta firma wytwarza z tych butelek ?

Ja piszę ogólnie bo amatorów tworzyw sztucznych jest jak widać wielu na tym forum.

A oto młynek :

Obrazek

http://www.100pa.com/mlynki-do-tworzyw/ ... ztucznych/

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: diodas1 » 28 maja 2012, 20:57

Jakiś czas temu na jednym z programów poznawczych TV pokazano co między innymi robi się z zużytych butelek po napojach. Otóż ogromna ilość tego materiału wędruje do Chin gdzie przetwarza się go na dzianiny polar. Po cyklu oczyszczania i szatkowania wytłacza się to tworzywo na gorąco przez drobną siatkę. Powstaje rodzaj bardzo wytrzymałej waty itd.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: triera » 28 maja 2012, 21:40

Sam widziałem w Pekinie i w Szanghaju, zbierających zużyte butelki PET.
Czasem byli nawet gotowi czekać, na opróżnienie naczynia...
Co ciekawe, puszki aluminiowe nie budziły większego zainteresowania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”