Witam,
Mam taki problem. Przerobiłem tokarkę na numeryka, jestem w trakcie jej uruchamiania. Próbuję na wersji demonstracyjnej Mach 3 Turn. Nie mam makr do tarczy narzędziowej i nie umiem ich napisać.
Chciałem na razie sterować obrotem tarczy narzędziowej za pomocą G kodu.
Komenda G1 obraca tarczą narzędziową. Problem jest w pozycjonowaniu tarczy, (tarcza nie jest na zatrzaskach tylko na przekładni ślimakowej napędzanej silnikiem krokowym blokowana sprzęgłem elektromagnetycznym). Program wykrywa czujnik na osi A (oś obrotu tarczy) natomiast nie reaguje na komendę G28.1 A0. Próbowałem na osi Y, też nie działa. Na Z brak czujnika bo nie potrzebuję.
Wydanie polecenia G28.1 X0 ustawia home na osi X bez zarzutu. Uprzejmie proszę o podpowiedź co może być przyczyną.
Problem z pozycjonowaniem tarczy narzędziowej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Przekładnia jest duża, wałek zdawczy fi 35, redukowała silnik 3kW, więc powinna wystarczyć, wałek zdawczy jest blokowany sprzęgłem elektromagnetycznym 36 W. Sprzęgło jest po to aby ewentualny luz (tarcza będzie się obracać tak aby nóż podchodził do pozycji od dołu a wiec bez luzu) nie powodował odbijania noża przy toczeniu sześciokątów, oraz pnie było problemów przy wierceniu. Czy będzie dobrze przekonam się jak zadziała home osi A. Natychmiast się podzielę informacjami co udało mi się wytoczyć zdjęciami itd. Docelowo będę toczyć największy element: gniazdo z ze ślepym gwintem fi 39x1 w PA6
monoceros