witam
nie mogę sobie poradzić z obróbką wpustu frezem tarczowym. Kiedy zadaje obróbkę mill_planer wybieram właściwe narzędzie to podczas obróbki na "górnej" powierzchni zostaje mi naddatek. Głębokość oraz powierzchnie do dolnej krawędzie obrabia ładnie a na górnej zostawia naddatek.
Dodam, że kanałek ma szerokość 10 mm a frez 8 mm
Więcej informacji na filmach.
Wspomagałem się książką bo jest tam opisany taki przykład ale dalej mam ten sam problem.
obróbka wpustu frezem tarczowym
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
- do wartości naddatku ( = szerokość rowka - długość frezu) należy dodać wartość stosowanej głębokości skrawania

- zastosuj raczej operację Profile 3D, jest bardziej elastyczna i możesz stosować rownież boczne ściąganie naddatku (zobacz na filmie)

- zastosuj raczej operację Profile 3D, jest bardziej elastyczna i możesz stosować rownież boczne ściąganie naddatku (zobacz na filmie)
- Załączniki
-
- AVI_NX_75_walek_rowek.rar
- - obrobka rowka frezem tarczowym
- (2.41 MiB) Pobrany 254 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
witam
dzięki za odpowiedz ale chyba nie do końca to do mnie przemówiło. Próbowałem na wiele sposobów i dalej efektu nie ma.
Załączam plik na którym się bawiłem i mam prośbę jak byś mógł poprawić go we właściwy sposób.
Może coś jest nie tak z narzędziem ?
Pozdrawiam i dziękuję
dzięki za odpowiedz ale chyba nie do końca to do mnie przemówiło. Próbowałem na wiele sposobów i dalej efektu nie ma.
Załączam plik na którym się bawiłem i mam prośbę jak byś mógł poprawić go we właściwy sposób.
Może coś jest nie tak z narzędziem ?
Pozdrawiam i dziękuję
- Załączniki
-
- konalek1_par.rar
- (71.99 KiB) Pobrany 247 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
- dobrze robiłeś Profilami 3D, tylko zerknij jeszcze w opcje (plik w załączniku)
- Załączniki
-
- AVI_NX75_PRT_kanalek_CAM.rar
- - parametry operacji
- (809.5 KiB) Pobrany 256 razy