Budowa lasera CNC - praca dyplomowa

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

holender007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: holender007 » 28 kwie 2012, 10:35

Z tego co widzę to zdjęcie pierwsze co przychodzi mi na myśl to bardzo dziwna konstrukcja przy zastosowaniu taniego źródła lasera czym jest tuba szklana to cała maszyna będzie miała ponad 2 m wysokości chyba że chce się zmieniać elementy na kolanach. Nie twierdzę że nie można zastosować tuby postawionej pionowo ale z praktycznego punktu widzenia jest to niepotrzebne utrudnianie sobie życia. Jeżeli mamy tubę laserową postawioną pionowo napełnioną chłodziwem to jaka stabilna konstrukcja musiał by być osi X chyba że tuba będzie stała nieruchomo a stół będzie się ruszał co i tak jest dla mnie bez sensu .
I jak chodzi o same koszta budowy takiej maszyny to konstrukcja była by dużo droższa i trudniejsza w wykonaniu niż zastosowanie luster odbijających. Gdzie konstrukcja takiej maszyny jak sam kolega Piotr wie jest dużo delikatniejsza i co za tym idzie tańsza w budowie.

Tagi:

sq9bzy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: sq9bzy » 28 kwie 2012, 11:03

Kolego Bajtelo.

Chciałbym podzielić sie z tobą kilkoma wnioskami dotyczących budowy lasera, jako że takich maszyn zrobiłem już kilka.
1. Laser musi być szybki - zainwestuj w układ fruwającej optyki - ruchomy system zwierciadeł płaskich. W tym rozwiązaniu bez zmian konstrukcyjnych możesz stosować różne źródła lasera w zależności od portfela i potrzeb
2. Podstawa solidna - belka ruchoma lekka - ze względu na duże przyspieszenia
3. Szklane tuby laserowe nie nadają się do pracy na ruchomych elementach - chyba, że tuby bardzo małej mocy, które są krótkie. Minimalne odkształcenie wewnętrznej rury z gazem powoduje zniekształcenie wiązki (plamka zmienia kształt) i utratę mocy. Warto zainwestować w lepszą tubę laserową, np serii upgrade. Ja osobiście używam takich o mocy 80W. Tubę podeprzeć stabilnie w dwóch miejscach.
4. Jeśli tuba szklana to koniecznie z elektrodami ze zwijanej blachy. Nigdy napylane. Przejechałem się na takich już dwa razy. Jak dobrze poszukasz w internecie to znajdziesz. I zobacz tu:

Pozdr.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 28 kwie 2012, 11:42

Może by tak frezarko-wycinarko(nożem aktywnym-wibrującym lub pasywnym-wleczonym)-laser? Przy niewielkim budżecie (jak domniemuję) można by się pokusić o coś takiego. Kombajn zrobić z elementów stalowych, ciętych usługowo laserem + elementy z profili aluminiowych (konstrukcyjnych). Byłoby:

- względnie niskobudżetowo,
- szybko,
- uniwersalnie.

Z oprogramowaniem mogłoby być trochę "kiszkowato", bo o ile np. mój STEP2CNC nadaje się to większości zastosowań, to nie generuje sygnału PWM (istotnego do sterowania mocą tuby szklanej). Mach generuje sygnał PWM.

PS. Moc tuby możesz nastawiać potencjometrem, więc nie ma wielkiego problemu.

PPS. Możesz także podejść do problemu pracy dyplomowej "niszowo", robiąc np. maszynę do produkcji pralin czekoladowych lub czekolad okolicznościowych: "dla Krzysia, co ma piąte urodziny dzisiaj", "dla Jurka, za ukończenie kursu na płetwonurka", itd. ;-)
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
bajtelo
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10

Post napisał: bajtelo » 03 maja 2012, 11:09

Piotr Rakowski pisze:Może by tak frezarko-wycinarko(nożem aktywnym-wibrującym lub pasywnym-wleczonym)-laser? Przy niewielkim budżecie (jak domniemuję) można by się pokusić o coś takiego. Kombajn zrobić z elementów stalowych, ciętych usługowo laserem + elementy z profili aluminiowych (konstrukcyjnych). Byłoby:

- względnie niskobudżetowo,
- szybko,
- uniwersalnie.
Nie wiem, czy będzie to miało sens. Za bardzo nie widzę zastosowania.
Malutki nóż obrotowy jak w ploterach tnących w reklamach, przy frezowaniu, zaraz by się złamał.
Nóż pasywny, wleczony - tego jest jeszcze więcej niż frezarek.

Z obudową problemu nie będzie - jak mówiłem - mam warsztat i dostęp do obrabiarek.

Piotr Rakowski pisze:
PPS. Możesz także podejść do problemu pracy dyplomowej "niszowo", robiąc np. maszynę do produkcji pralin czekoladowych lub czekolad okolicznościowych: "dla Krzysia, co ma piąte urodziny dzisiaj", "dla Jurka, za ukończenie kursu na płetwonurka", itd. ;-)
To jest ciekawy pomysł.
Poczytałem trochę o tym i jest bardzo mało gotowych elementów do tego. Nie wiem czy nawet oprogramowanie jakieś się znajdzie. No i czy nie będzie to przerastający mnie temat...

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Raven » 03 maja 2012, 12:23

Blok stali... blok drewna... blok czekolady...

Wycięcie obudowy łożyska... jakiejś płaskorzeźby... napisu z czekolady...

Co to za różnica dla oprogramowania sterującego? żadna...

Co za różnica dla maszyny? patrząc materiałowo od lewej do prawej żadna.

Są również gotowe maszyny do cięcia ciast i innych tego rodzaju wyrobów, na pewno na bazie WJ, laserowe może też by się coś znalazło.

Autor tematu
bajtelo

Post napisał: bajtelo » 08 maja 2012, 00:13

Raven pisze:Blok stali... blok drewna... blok czekolady...

Wycięcie obudowy łożyska... jakiejś płaskorzeźby... napisu z czekolady...

Co to za różnica dla oprogramowania sterującego? żadna...

Co za różnica dla maszyny? patrząc materiałowo od lewej do prawej żadna.

Są również gotowe maszyny do cięcia ciast i innych tego rodzaju wyrobów, na pewno na bazie WJ, laserowe może też by się coś znalazło.
Nie mówimy tu o urządzeniu do cięcia czekolady, tylko drukowaniu w 3D.
Tu już niekoniecznie sprawdzi się taki sam program jak do drukowania w plastiku.
Trzeba uważać, aby nie stopić dolnej warstwy dopiero co nakładaną warstwą czekolady...

Raven

Post napisał: Raven » 08 maja 2012, 12:06

Kolega naprawdę uważa, że nikt tego nie zrobił?
Czy tylko usiłuje nas przekonać, że google nie zwraca żadnych podpowiedzi?

Polecam frazę "Reprap chocolate".

Autor tematu
bajtelo

Post napisał: bajtelo » 08 maja 2012, 13:21

To, ze taka drukarka istnieje to wiadomo od dawna.
Nigdzie nie napisałem, że chcę kogoś przekonać.

Po prostu jest na pewno mniej w internecie informacji odnośnie drukowania czekoladą niż plastikiem. Wynika to z tego, że zdecydowanie później pojawił się pomysł druku tym słodkim źródłem.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 03 paź 2012, 01:38

bajtelo pisze:Frezarki są już zbyt popularne. Chciałem zrobić coś innego. Najlepiej innowacyjnego.

Twój manipulator mi się podoba. Po pierwsze nowość, a po drugie - służy do czegoś konkretnego.
Laser z automatycznie zmienną ogniskową to znakowania karpatki :)

Coś takiego było by bardzo przydatne bo zrobienie graweru na nierównym przedmiocie jest w zasadzie nie możliwe.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 03 paź 2012, 02:12

Musiałoby być wyposażone w taki sam system jak odtwarzacz, czy nagrywarka CD/DVD, gdzie jest śledzona moc sygnału wracającego i jeśli jest za słaby (zbyt rozproszony), to dodaje się korekcję, do takich malutkich cewek, które od razu służą jako zawieszenie soczewki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”