Sterownik 4 osie Polskiej produkcji E5030X4
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
To co mówisz nadal nie ma sensu.
aktywny = wciśniety
Według ciebie:
- używasz pary NC, po wciśnięciu przycisku zostaje przerwany obwód -> wrzeciono działa
- używasz pary NO, po wciśnięciu przycisku obwód zostaje zamknięty -> wrzeciono działa
z tego wynika, że albo wrzeciono działa w obydwu przypadkach albo coś pokręciłeś z opisem.
Pozdrawiam,
GSM
aktywny = wciśniety
Według ciebie:
- używasz pary NC, po wciśnięciu przycisku zostaje przerwany obwód -> wrzeciono działa
- używasz pary NO, po wciśnięciu przycisku obwód zostaje zamknięty -> wrzeciono działa
z tego wynika, że albo wrzeciono działa w obydwu przypadkach albo coś pokręciłeś z opisem.
Pozdrawiam,
GSM
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
no nie do końca, powiedzmy że dla NC w machu pin jest skonfigurowany jako aktywny stan wysoki, to dla użycia pary NO trzeba odwrócić stan pinu żeby e-stop nadal zadziałał przy wciśnięciu grzybka a nie przy podniesieniu.GSM pisze:To co mówisz nadal nie ma sensu.
aktywny = wciśniety
Według ciebie:
Pozdrawiam,
GSM
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
dokladnie tak zacharius. sprawdzilem, odlaczylem estop, dezaktywowalem pin na estop, aktywowalem piny na przekazniki i zalaczaja sie oba po wylaczeniu estopu, albo wylaczaja oba ( w zaleznosci od ustawienia stanu niskiego albo wysokiego) i nie moge przekaznikami sterowac, reaguja tylko na programowy estop. czy cos przeoczylem w machu?
ustawilem w machu w zakladne output signal: enable 1 active i nr pinu.
czy cos pomieszalem, zapomnialem?
ustawilem w machu w zakladne output signal: enable 1 active i nr pinu.
czy cos pomieszalem, zapomnialem?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
przewertowałem pdf'a z ustawieniami macha z płytą główną od sponsora i przeczytałem to co zapomniałem jeszcze napisać, co ustawiłem. enable służy do załączania sterowników osi, ale ten sterownik działa bez tego. Ustawiłem też tak jak pisze w pdf że do przekaźników służą output#1 i to też próbowałem, ale reakcja przekaźników była taka sama
zacharius, dzisiaj już screenshotów nie będzie, za późno na powrót do warsztatu, jutro po pracy jeszcze będę walczył, to dam znać. Pewnie to jakaś bzdura którą po prostu przeoczyłem (mam nadzieję)
zacharius, dzisiaj już screenshotów nie będzie, za późno na powrót do warsztatu, jutro po pracy jeszcze będę walczył, to dam znać. Pewnie to jakaś bzdura którą po prostu przeoczyłem (mam nadzieję)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Mam na jednym z moich komputerów Macha 3 demo i obserwuję takie samo zjawisko - przy aktywnym ESTOP program załącza oba przekaźniki. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, może jakaś interakcja ustawień w programie.
Ale uruchomienie charge pump usuwa to zjawisko.
Czyli w Output Pins -> Charge Pump ustawiona na pinie nr 17 i w sterowniku zworka założona na JP1 w pozycji CH_P
Ale uruchomienie charge pump usuwa to zjawisko.
Czyli w Output Pins -> Charge Pump ustawiona na pinie nr 17 i w sterowniku zworka założona na JP1 w pozycji CH_P