laser SERII FIBER POWER 3015 produkcji techinwest

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: HUD » 22 kwie 2012, 18:04

EuroBLECH 2012 - Międzynarodowe Targi Technologii i Obróbki Blach
23.10.2012 - 27.10.2012 | Niemcy - Hanower
Ja myślałem o tych

Pozdrawiam Krzysztof G.

Tagi:

lewy10psdw
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 22 kwie 2012, 21:06

Nawiązując do temtu, to nikt nie widział w zeszłym roku w poznaniu lasera dragon? To właśnie techinwest, obudowy były skręcone blachowkrętami, chyba z castoramy:) Ogólne laser wyglądał jakby był produkowany w kuźni, no i nie nie był uruchomiony.

HUD
Posty w temacie: 4

Post napisał: HUD » 22 kwie 2012, 21:21

Niestety dobre musi kosztować !!!
Sam się teraz przekonałem robiąc modernizacje prasy krawędziowej dlaczego dobre maszyny znanych producentów kosztują prawie dwa razy więcej od innych maszyn.
Pozdrawiam Krzysztof G.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: numerek » 22 kwie 2012, 21:27

no dobra co nieco napiszę ...

więc tak dane poniżej pochodzą sprzed roku - od roku nie mam na ich temat wiadomości
więc tak laser który popełnili został sprzedany i jakoś nie pracuje poprawnie - z jakich przyczyn - nie wiem - nie zagłębiałem się
ale nie ma się co dziwić jak konstruował go właściciel firmy -" konstruktor" z tych co wszystkie rozumy pozjadał

obudowy do lasera (niektóre ) robiłem ja przez pośrednika :)
dodam że główne elementy były poprawiane 4 razy zgodnie z rysunkami
a to nie ten kąt nie w tym miejscu gięcie itd itp
i to wszystko na tym samym kawałku blachy ! chłopcy jak nie pasowało to prostowali blaszkę 3 i 4 mm - potem przywozili do nas i a piać gięcie

widziałem ten" laser " dragon czy jak go tam nazwali przy pracy - porażka
blacha 2 mm i za diabła nie mogli ustawić maszyny żeby nie robiła smarków
objeżdżają wszystkie targi ale na żadnym nie pracuje - znaczy nie tnie

na koniec napiszę że rok temu nie mieli żadnego serwisanta - myślę że filozofią firmy jest robić takie maszyny które nigdy się nie zepsują
nie wiem czy teraz mają ale szczerze w to wątpię ...

aha i jeszcze jedno
dawno temu w swojej niewiedzy chciałem zamówić u nich plazmę - na szczęście mi przeszło
kupowali maszyny w Czechach bez żadnej dokumentacji - jak coś nawaliło to olaboga ... maszyna stała kilka tygodni zanim coś "wykombinowali" - to jest fakt potwierdzony przez nieszczęśnika który u nich kupił

mój prawnik prokuruje pozew sądowy przeciw tej firmie więc nie jestem bezstronny - wręcz przeciwnie jest bardzo stronniczy

to tyle

do admina :
tak jestem gotowy na sprawę sądową za podanie prawdy
tak jak to już chciał zrobić i kimla i techjet -
trochę rozrywki mi się przyda

jacbosz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: jacbosz » 23 kwie 2012, 20:12

Kiedyś byłem oglądać maszynę dragon
Jedynie nazwa robi wrażenie
Cena była do przyjęcia ponizej 200 tyś eur
Cieszę się że nie kupiłem tzw fibera dragon tylko co2, jak ktoś wspomniał widziałem go na targach nie pracował.
Byłem z operatorem w tej firmie i nawet nie przygotowali maszyny na pokaz wiedząc o spotkanie kilka tygodni wcześniej.
Moim zdaniem lepiej kupić używany laser co2 z gwarancją i serwisem, który spokojnie zarobi na siebie i serwisy optyki i jeszcze trochę w kasie zostanie.
Co do innego fibera to byłem w innej firmie właściciel konkretny i kwota za maszynę również; 400 tyś eur zwaliło mnie z nóg i szczerze żadne prędkości cięcia.
3 blacha z ładną krawędzią 3900 przy 2 kw.
Według mojej opinii za 5 lat można pomyśleć o fiberze na ten czas temat raczkuje.
Kupić maszynę za grube pieniądze po to żeby ją testować i producent mógł czerpać z nas wiedzę i ulepszać nowe maszyny bez sensu.

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11

Post napisał: lolo2 » 23 kwie 2012, 22:20

zgadzam sie z przedmówcą, też napaliłem sie na Fibera ale chyba będę w czerwcu kupował CO2, no chyba że fibera ale od Trumfa. Szkoda kasy i nerwów na kupowanie czegoś co będzie stało.

www.kimla.pl
Posty w temacie: 21

Post napisał: www.kimla.pl » 23 kwie 2012, 23:26

Szanowni koledzy,

Sprawa z laserami fiber na dzień dzisiejszy wygląda tak, że jak ktoś wspomniał w poprzednich postach "garażowcy" próbują zakładać głowice fiber na plotery i twierdzą że produkują lasery do cięcia stali.

Nie jest to takie proste. Od kinematyki lasera oczekuje się zupełnie innych właściwości niż od frezarki. Zupełnie inne prędkości, przyspieszenia i charakterystyka obciążeń.
Kolejna sprawa to dobór optyki. Ogniskowa kolimatora, ogniskowa soczewki skupiającej, a nawet średnica światłowodu ma kolosalne znaczenie dla parametrów cięcia.

Największym problemem laserów fiber jest to co niektórzy nie doświadczeni jeszcze konstruktorzy uważają za największa zaletę -średnica skupionej wiązki.
Wszyscy się podniecają tym, że jest mniejsza niż w CO2. I jest, tylko czy to oznacza że jest to lepsze do cięcia?
W przypadku cienkich blach tak, ale przy grubszych blachach szczelina cięcia jest nie wystarczająca do dostarczenia odpowiedniej ilości gazu i pozorna zaleta staje się ograniczeniem.

Właśnie z tego powodu lasery fiber mają znaczną przewagę nad CO2 tylko przy cienkich blachach, a konieczność sztucznego zwiększania średnicy plamki do cięcia grubszych blach powoduje zatarcie różnicy wynikającej ze zwiększonej koncentracji energii.

Właśnie z powyższego wynika, że lasery fiber mają "problemy" przy grubszych blachach.

Nie znaczy to jednak, że lasery fiber są gorsze od CO2.
Wręcz przeciwnie, przy cienkich blachach, powiedzmy do 6mm koszt wycięcia detali laserem fiber może być nawet 10 razy niższy niż laserem CO2. Im cieńsza blacha tym większa różnica.

I tu właśnie zaczyna się ujawniać różnica pomiędzy flegmatycznymi konstrukcjami frezarek i szybkich i dynamicznych konstrukcji do laserów.

Jeśli ktoś założył głowicę lasera fiber na frezarkę i mówi, że lasery robi to, może rzeczywiście lepiej dać sobie spokój. Zastanawia również fakt, że rozrzut cen tych maszyn jest tak duży, że aż podejrzany i myśląc o ich zakupie należy z udziałem zdrowego rozsądku odrzucić skrajne oferty.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 24 kwie 2012, 16:08

Mądre słowa, dodatkowym problemem, który przedstawiał Trumpf to: wraz z grubością palenia zmienia się kąt padania wiązki, co powoduje zmniejszenie się absorpcji ciepła.

Kolejnym problemem z którego nikt nie zdaje sobie sprawy to kable. Pochytrzyłem się i kupiłem plazmę robioną przez jedną polską firmę, plazma ma w miarę szybkie przejazdy i wszystkie przewody łamie, czy też luty nie wytrzymują.
A co dopiero taki laser robi paląc "fast cutting" blachę 1mm z małymi otworami? Przecież ta dynamika to wszystko rozrywa.

I teraz porównanie
Cena katalogowa techinwest jeżeli dobrze widziałem zaczyna się od 200 000euro
Cena Eagle też polskiej firmy laser na silnikach liniowych 500 000 euro
Trumpf - 800 000 euro
Amada podobnie do trumpfa.

Więc ciekawe przeskoki cenowe, fakt że innej mocy źródła, ale raczej to nie robi tej różnicy cenowej.

O ile pamiętam to pan kimla też buduje Fibera - zapewne też na źródle IPG. Tylko trzymać kciuki aby pan tego lasera w pośpiechu nie robił :P

www.kimla.pl
Posty w temacie: 21

Post napisał: www.kimla.pl » 24 kwie 2012, 19:25

Przyznaję racje, że źle dobrane prowadniki i kable poskutkują samymi problemami.
I tu właśnie doświadczenie robi swoje, jaśli zostanie instalacja elektryczna zaprojektowana poprawnie to nic nie powinno się dziać.

http://www.kimla.pl/gal/4

Oczywiście zastosowanie tanich kabli nie przystosowanych do pracy w prowadnikach to katastrofa. Firma Kimla stosuje prowadniki i przewody niemieckiej firmy Igus która dostarcza produkty najwyższej klasy.

A co do Trumpfa, to bardzo dobra firma, z której wszyscy powinni brać przykład jak się robi maszyny. Tyle, że oni nie maja lasera fiber dużej mocy do cięcia stali w swojej ofercie.

Wiem wiem, zaraz się zacznie, że bzdury plotę.
Jednak technologią fiber zwykło się nazywać lasery z rezonatorem światłowodowym, a Trumpf przecież światłowodem tylko rozprowadza wiązkę generowaną w laserze na ciele stałym Trudisk i nie są to maszyny zbyt popularne.

Firma Kimla już rozpoczęła produkcję maszyn tnących z laserem fiber nad którymi pracowała kilka lat. Najnowszy model już niedługo ujrzy światło dzienne.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 24 kwie 2012, 23:20

Jeszcze jedno pytanie do Kimli.

O ile pamiętam to wasz laser będzie na napędach śrubowych? Wszystkie osie? Dlaczego nie chcecie zrobić na zębatkach a Zetki na silniku liniowym? Wszyscy tak teraz już chyba robią. A napędy śrubowe w laserach to porażka, bystronic na tym wiele stracił.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”