Sterowanie 3 osiami - pytanie

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: diodas1 » 10 kwie 2012, 22:25

E-tam. Nikt? Nikt oczywiście nie domyśli się jaki sprzęt akurat rozszarpujesz i nie powie dokładnie co trzeba zrobić żeby wykorzystać konkretnie jego sterowniki. Trudno też udzielić rady komuś kto nic nie wie na temat elektroniki. Jednak samo wykorzystanie oprócz silników czegoś jeszcze jest możliwe. O ile drukarki mogą być kłopotliwe bo są ogromnie zróżnicowane układowo to z napędami do dyskietek jest już dużo łatwiej. Nie ma potrzeby (oprócz ewentualnie względów estetycznych) żeby elektronikę napędu rozbierać na czynniki pierwsze. Płytka sterująca napędem nie jest zwykle duża ani zbyt prądożerna. Można ją więc wykorzystać w całości. Tym bardziej że na złączu tej płytki są sygnały potrzebne do ożywienia silnika. Trzeba napęd zasilić standardowym czterostykowym złączem (napięcia +5V i +12V), jednym z wielu które wychodzą z komputerowego zasilacza ATX Ważne jest też aby podać odpowiednie poziomy logiczne na niektóre styki (odpowiednik ENABLE) i wówczas mamy dostęp do wysterowania silnika krokowego również istniejącymi na złączu sygnałami STEP i DIR. Sytuację nieco komplikuje potrzeba zadeklarowania zgodnego ze zworkami na płycie numeru napędu ale kombinacji nie jest dużo więc nawet drogą prób da się to zidentyfikować. Kabelkologię złącza można znaleźć w internecie. Jest znormalizowana. Choćby tutaj http://www.interfacebus.com/PC_Floppy_Drive_PinOut.html

Tagi:

majki1995
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: majki1995 » 14 kwie 2012, 19:38

Cześć próbowałem zrozumieć ten artykuł, ale mój angielski znowu poległ
Miałby ktoś troszkę czasu żeby mi to wytłumaczyć?
Z góry dzięki

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: diodas1 » 14 kwie 2012, 19:50

Nie znając biegle języka zawsze można posiłkować się prostym dostępnym narzędziem http://translate.google.pl/
Metodą kopiuj-wklej wrzucasz do tłumacza cały tekst, bądź interesujący fragment i po krzyku. Tłumaczenie jest często koślawe albo śmieszne ale do zrozumienia treści wystarczy. W zasadzie do eksperymentów wystarczy ta tabela sygnałów na złączu napędu.

[ Dodano: 2012-04-14, 22:20 ]
Przypomniałem sobie Ciebie z innego wątku gdzie przyznałeś się do posiadania na strychu... dlatego naprowadzę Cię lekko.
Sygnały logiczne na złączu napędu są na poziomach TTL http://portalwiedzy.onet.pl/91471,,,,te ... haslo.html Sprawa upraszcza się jeszcze bo nie podpięte do niczego wejście sygnału widziane jest przez układ jako "1" logiczna. Żeby natomiast nadać temu wejściu wartość "0" logicznego, wystarczy zewrzeć je na krótko z którąkolwiek masą układu (GROUND)

Żeby dany napęd zechciał odebrać jakąkolwiek komendę, trzeba go zaadresować czyli na wejściach DRVSA i DRVSB podać sygnały zgodne ze zworkami na płytce. Możesz tę ustaloną kombinację traktować jak ENABLE. Chodzi o to że w komputerze mogą być zainstalowane 4 napędy i przy składaniu takiego komputera monter nie tylko wpina wiązki drutów ale także gmera przy różnych zworkach i przełącznikach. Drogą prób znajdziesz właściwą (jedną z czterech) kombinację tych sygnałów Analogiczną kombinacją sygnałów MOTEA i MOTEB uruchomisz silnik obracający dyskietkę. Możesz tę możliwość także wykorzystać, choćby do mieszania herbaty :) Mając wciąż włączone ENABLE sygnałem /STEP wymuszasz skok silnika krokowego o jeden krok a sygnałem /DIR określasz kierunek w którym ten silnik będzie się obracał.
Pozostałe sygnały są mniej istotne jeżeli nie masz zamiaru wykorzystywać tego napędu do zapisu czy odczytu dyskietki, chociaż...
Jest taki sygnał /index. Pochodzi on z fotoukładu który odczytuje otworek w dyskietce który z kolei pojawia sie w okienku obudowy dyskietki raz na obrót. Możesz zewrzeć sygnał /INDEKS z wyjsciem /STEP i włożyć dowolną starą dyskietkę. Jeżeli uruchomisz silnik napędzający dyskietkę to z każdym jej obrotem silnik krokowy będzie się przemieszczał o jeden krok. Ty zwierając do masy lub rozwierając wejście /DIR będziesz tylko dbał o to żeby silnik krokowy nie obijał się o bandę. Na szczęście napęd jest tak skonstruowany że silnik krokowy nie rozwali konstrukcji po dojściu do końca drogi co może się zdarzyć we frezarce więc takie eksperymenty niczego nie uszkodzą. Oczywiście żeby w ogóle zrobić cokolwiek napęd trzeba zasilić (+5 i +12V) Przyjemnej zabawy.
Na deser, kiedy opanujesz napęd dyskietek, tutaj http://pinouts.ru/pin_Storage.shtml są tabele sygnałów innych peryferiali. Mogą się przydać kiedy zechcesz urozmaicić swoją wiedzę i ożywić także inne elektroniczne złomy.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Krauz » 19 kwie 2012, 16:08

Niestety moje plany spaliły na przysłowiowej panewce :/ Nikt nie chciał się podjąć prowadzenia cytuję : "tak zaawansowanego projektu" ... Brak słów. Tak czy inaczej mam nową misję. Otóż muszę zrobić napęd cnc do pikowarki. Mniejsza o samą maszynę. Istotne jest tylko to, że mam do wysterowania tylko dwie osie, X oraz Y. Igła maszyny pozostaje cięgle w jednym i tym samym miejscu i tej samej wysokości. Muszę zmusić wózki by poruszały się jeden w prawo - lewo, drugi również tyle że prostopadle do niego. I tu moje pytanie. Czy takim sterownikiem :

http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 36183.html

... będę mógł spełnić moje życzenia? Jest on zintegrowany tak? Czyli do niego potrzebowałbym jeszcze zasilacz oraz dwa krokowce czy tak? Zakładając że tak, czy wówczas rysując coś w jakimś programie, układ zachowa się tak jak chcę, i ta grafika zostanie wyszyta na materiale??

Bardzo liczę na waszą specjalistyczną pomoc.
Pozdrawiam

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Raven » 19 kwie 2012, 16:44

Sterownikowi nie robi żadnej różnicy jak i gdzie są zamontowane silniki... czy też czym one poruszają.

Silnik to silnik - potrzebujesz poruszać dwiema osiami, więc np. dwa silniki...

Wskazany sterownik obsługuje trzy kanały, więc jesteś w stanie podłączyć do niego swoje dwa silniki.

Jakie sygnały sterujące podasz na sterownik - to tak się on zachowa.

Czy zachowa się dokładnie tak jak zostanie wysterowany? tak.

Czy to będzie dokładnie to czego chcesz? to zależy jakie sygnały sterujące wyślesz na sterownik.

W twoich postach strasznie dużo słów "jakimś" i innych sugerujących, że coś byś chciał ale nie wiesz co, do tego niestety kompletnie mieszasz ze sobą zagadnienia.

1. Zrobienie obrazka;
2. Zamiana obrazka na instrukcje dla oprogramowania sterującego (np. na GCode);
3. Wczytanie instrukcji w oprogramowaniu sterującym;
4. Przetwarzanie i wysyłanie sygnałów sterujących do sterownika (w oprogramowaniu sterującym, skonfigurowanym odpowiednio do parametrów maszyny);
5. Maszyna na której będą silniki...

Może po prostu zbyt ogólnikowo przedstawiałeś temat potencjalnym promotorom.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 25 kwie 2012, 07:16

Dzięki za odpowiedzi. Cóż, tokarka w najbliższym czasie napewno nie powstanie. Ale mam na oku inną rzecz. Otóż, muszę przerobić pikowarkę (maszynę przeszywającą środek kołdry) tak, by wyszywała taki wzór, jaki chce operator. Decyzja została już podjęta. Nim rusze finanse chciałbym dowiedzieć się jeszcze kilku rzeczy.

Wstępnie wybrałem taki kontroler :

http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 71073.html

Chciałem, by 2 osie były sterowane za pomocą linuxa CNC. I tu moje pytania : Czy za pomocą takiego zestawu, można sprawić że wózek ustawia się w miejscu X, następnie po rozpoczęciu pracy (szycie) dojeżdża do końca wzoru Y, tam jest rozłączany napęd ogły, następnie do kliknięciu jakiegoś przycisku (czyli potwierdzenia że igła jest w górnym położeniu), wózek ma sam powrócić do miejsca X (nie szyjąc). To mój pierwszy wymóg.

Drugi jeszcze bardziej złożony. Otóż maszyna szyje. Nagle zrywa się nitka. Czy czujnik zerwania może zatrzymać maszynę? Następnie program cofa wzór o tyle ile chce operator i po wciśnięciu przycisku lub innym sposobem kontynuuje pracę. Czy to możliwe?

Ewentualnie zakładając że nie ma czujnika : nitka się zrywa, operator sam zatrzymuje maszynę, następnie cofa wzór do miejsca zerwania, tam gdy nawinie ją na nowo, wznawia program.

Wiem że to trochę skomplikowane, ale jeżeli wy mi nie pomożecie to chyba nikt inny. A jest to sprawa honoru. Nie sztuka wyrzucić kasę i zupełnie niczego nie ruszyć.

Pozdrawiam

Raven

Post napisał: Raven » 25 kwie 2012, 13:52

Powtórzę jeszcze raz to co napisałem powyżej... chyba musiałeś pominąć:

Sterownik silnika krokowego tylko wykonuje polecenia które otrzyma.

Jeżeli każesz sterownikowi wykonać 100 kroków to wykona 100 kroków.

Sterownik silnika krokowego nie działa w układzie X/Y.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 25 kwie 2012, 15:19

Hmm . . . w takim razie wszystko jest zależne tylko i wyłącznie od oprogramowania dobrze rozumiem?

Raven

Post napisał: Raven » 25 kwie 2012, 17:36

Nie wszystko, ale jak program nie będzie kazał w przypadku X/Y odpowiednio robić kroków sterownikom osi X i Y to bez najmniejszej wątpliwości nic nie zadziała.

Tak samo ewentualne "krańcówki" i stany wyjątkowe... to też kwestia "programu" czy innego źródła sygnałów sterujących dla sterowników silników krokowych.

Jeśli poza sterowaniem układ zasilanie -> sterownik krokowca -> krokowiec -> maszyna będzie niewydolny to też nie zadziała.

Poczytaj trochę teorii z forum - wszystkie niezbędne informacje są zawarte na tym forum.

Obecnie niestety swoimi pytaniami wykazujesz kompletny brak zrozumienia materii CNC.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”