Chinczyki z ebay

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Andrzej_kw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 18 kwie 2012, 13:06

Oczywiście że to prawda. Przecież tak właśnie robi m.in. DHL, UPS i inni. Kurier poprosi o dokumenty, oświadczenie, upoważnienie do odprawy itd. Za to wszystko oczywiście skasują. W przypadku DHL-a odprawa jest wykonywana przez komórkę macierzystą. UPS przy przesyłkach lotniczych kieruje je do Warszawy, a następnie "podpiera się" Agencją Celną, której nazwa jest bardzo myląca i kojarzy się z kurierem. Jest to jednak całkowicie odrębna firma i w przypadku jakichkolwiek problemów osiąga mistrzostwo świata w olewaniu klienta. Nie jest to żadne pomówienie, a fakt. Po półtora roku od odprawy wyszło szydło z worka - nie taka pozycja taryfy celnej, ponowna odprawa, naliczenie cła, VAT-u plus odsetki. Zero kary tylko i wyłącznie dlatego że Agencja sama wykonywała wszystko na podstawie upoważnienia. Warto pamiętać, że agencja celna nie jest stroną przed Urzędem Celnym. Serdecznie nie polecam tego kuriera w obrocie międzynarodowym. Do rzeczy drobnych Poczta Polska (dostarcza przesyłki w przypadku zakupu w opcji Standard International Post) a bardziej wartościowych DHL.

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej

Tagi:

Awatar użytkownika

AOLEK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: AOLEK » 18 kwie 2012, 13:48

To ja mam jedno pytanie. Braciak mieszkający w angli kupił mi pod koniec lutego na ebayu u chinczyka 6 nakrętek do śrób kulowych. Po około 2 tygodniach dzwoni domnie, że musi cło zapłacić !!! To ja się pytam ile ? a on na to niecałe trzy funty :) a ja mu mówię to płać :) Tylko problem jest taki, że w marcu miał przyjechać do polski ale przedłużyli mu prace i będzie w sierpniu :( Czy powiedzieć mu żeby wysłał to pocztą ? ...ale boję się że niedojdzie no i znów trza by cło płacić. POLSKA TO DZIWNY KRAJ
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 18 kwie 2012, 14:15

:mrgreen: Nie jest aż tak tragicznie. Z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że odprawa została dokonana przez pocztę (nasza również nie kasuje za odprawę w przypadku kontroli zawartości przez Urząd Celny) i naliczono do zapłaty przy niewielkiej wartości tzw. podatek importowy, (czyli u nas VAT). Bardzo często osoby nie mające częstych kontaktów z UC mylnie kojarzą opłaty.
Btw. Może spokojnie przysłac to zwykłą przesyłką. Jeżeli nie wprowadzasz tego do obrotu (działalność gospodarcza) i nie są potrzebne "kwity" typu faktura nic nie będziesz miał naliczane. Jeżeli wprowadzasz do obrotu, oraz jesteś tzw. czynny podatnikiem VAT, konieczna jest faktura z wartością netto oraz europejskie numery NIP. W takiej sytuacji należy naliczyć sobie samemu podatek VAT, a następnie odliczyć go. Wygląda zabawnie, ale tak naprawdę obie operacje znajdują się w różnych miejscach deklaracji podatku VAT. No i oczywiście obowiązkowo deklaracja VAT-UE.

pozdrowienia
Andrzej

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarekk » 18 kwie 2012, 14:16

pit pisze:wszystkie te opłaty plus zgłoszenie celne może dokonać firma kurierska.
Za dodatkową opłatą - między 80 a 200zł. Poza tym jeżeli nie ma się (jako firma) kilku papierków ( np. EORI albo PDR) to dochodzą jeszcze inne jednorazowe daniny 100..200zł ( nie mówiąc o opłacie skarbowej za upoważnienie do odprawy celnej przez agencję).

kasztan

Post napisał: kasztan » 18 kwie 2012, 15:59

Jak ostatnio coś ściągnąłem bodajże z USA(jako osoba prywatna) to dostałem wezwanie do UC.
Podjechałem napisałem oświadczenie co to jest i ile warte (faktura była w przesyłce).
Miałem do wyboru odbiór za kilka dni i zapłacenie zło+VAT lub przesyłka za pobraniem zło+VAT+przesyłka. Sprawa załatwiona szybko i bez problemu.

Innym razem jak coś kupiłem (chyba płytka elektroniczna za 50$) to od razu dostałem przesyłkę na poczcie z pobraniem zło+vat.

Z tego co pamiętam jak się przesyła rzeczy o UE to nie ma cła i vatu. Dobrze pamiętam?
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, 16:01 przez kasztan, łącznie zmieniany 1 raz.

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 18 kwie 2012, 16:01

tak

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 18 kwie 2012, 17:16

jarekk pisze:
pit pisze:wszystkie te opłaty plus zgłoszenie celne może dokonać firma kurierska.
Za dodatkową opłatą - między 80 a 200zł. Poza tym jeżeli nie ma się (jako firma) kilku papierków ( np. EORI albo PDR) to dochodzą jeszcze inne jednorazowe daniny 100..200zł ( nie mówiąc o opłacie skarbowej za upoważnienie do odprawy celnej przez agencję).
Znowu jakie legendy?

W zyciu nie zaplacilem za odprawe ani w DHL ani w Fedexie.

DHL pobiera okolo 70zl "prowizji", Fedex nigdy ani grosza.

q

pit
Posty w temacie: 3

Post napisał: pit » 18 kwie 2012, 21:41

Aby potwierdzić lub zaprzeczyć tym legendom jutro wezmę telefon i zadzwonie do tych firm kurierskich i się dowiem i się ty napisze :mrgreen:

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: KAJOS » 18 kwie 2012, 23:28

oprawcafotografii pisze:Fedex nigdy ani grosza
- no to ja byłem wyjatkiem bo za kazdym razem wzieli 35zł czy cos koło tego za załatwienie formalnosci .....
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 19 kwie 2012, 07:13

pit pisze:Aby potwierdzić lub zaprzeczyć tym legendom jutro wezmę telefon i zadzwonie do tych firm kurierskich i się dowiem i się ty napisze :mrgreen:
Ja to testuje kilka razy w miesiacu, ale pewnie dowiesz sie czegos innego ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”