Cieszę się, że temat się rozwija. Baaaardzo przydatne będzie rozważanie na temat sterowania. Nie wiem jak szybko zacznę budować sterownik (a może faktycznie kupię gotowy) i skupię się na oprogramowaniu, ale postanowiłem, że skoro mam Arduino to je faktycznie wykorzystam. Na początku oczywiście będę używał mojego Arudino Uno z ATmega 328, ale gdy wszystko ruszy zaprojektuję po swojemu takie arudino-panel z wyświetlaczem do sterowania.
Nadal mam dużą niewiedzę gdzie leży optymalny punkt w wyborze silnika/sterownika jeżeli ma to być w miarę mobilne. Chodzi o zasilanie. Czas działania zestawu też jest ważny, ale też nie potrafię sobie wyobrazić jak długo wytrzyma żelowy akumulator
12V. Zakładając, że parę godzin np. gwiazdy. Poza tym nadal nie wiem czy silnik
57H76-2008B zastosowany w analogicznym projekcie jest wystarczający, czy nie zastanowić się nad innym wyborem, mocniejszym, bardziej optymalnym.
Oczywiście dla mnie priorytetowy obecnie jest wybór szyny, czy też konstrukcja szyny. Ciągle mówię o tym igusie, ale korespondencje z różnymi ludźmi, oraz projekty które oglądam skłaniają mnie to przemyślenia zrobienia własnej konstrukcji. Szyna igus podobno ma za duże opory, najlepiej stosować rolki lub śrubę. Jednak sam Igus ma ładną gotową konstrukcję - stąd moje zainteresowanie - w dodatku na videodslr.pl powstało kilka projektów o to opartych. Ale czekam na fajne propozycje.
W kwestii aparatów robiłem wyzwalacz czasowy pod Canona 350D na arduino i tam zastosowałem transoptor do zwierania do masy. Kwestia zwarcia odpowiednich pinów jest akurat najmniej istotna