q
no ja ostatnio przeczytałem uważnie noty aplikacyjne wielu transoptorów... i sam sobie mogłem wyjaśnić parę wcześniej nie zrozumiałych zjawisk (w sumie fizycznych)oprawcafotografii pisze:No u mnie wyklulo sie juz dwa razy, w razie czego sluze pomoca
LED Degradation over Time
One concern for optocoupler lifetime is that LED light-output (LOP) decreases over time. Generally, light-output degradation gets worse with increasing operating temperature and operating LED current. A worstcase scenario is that over time, as the LED becomes dimmer, the LOP will fall below the minimum value needed for a part to switch properly.
...
optocouplers requiring an input current-setting resistor (i.e., without an input driver IC) require that the circuit designer guardband the minimum recommended operating IF by an amount sufficient to account for expected LOP degradation.
Wlasnie takich silnikow uzywam...zelrp pisze:...
Najbardziej polecane silniki do tego sterownika: ok. 2Nm 2,8A (indukcyjność uzwojeń rzędu 3,6mH).
Na szczęście jak na razie nie skarżyli mi się inni odbiorcy (w tym wytwórcy maszyn uznawanych za komercyjne).
Zupelnie nie wiem dlaczego piszesz takie cos? Jakie nastawienie, o czym piszesz?zelrp pisze:...
Także moje nastawienie do autora tego wątku było takie i nadal takie pozostaje...
Niedawno uruchomiłem taki układ - Kolega "M" nie miał takiego motorka na stanie, więc zakupiłem z innego źródełka. Rezonanse około 1obr/sek były nie do opanowania.zelrp pisze: Najbardziej polecane silniki do tego sterownika: ok. 2Nm 2,8A