zmieniarka - jak ?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

zmieniarka - jak ?

Post napisał: pit202 » 12 paź 2006, 16:46

do tokarki oczywiscie , jestem totalnym "lajkonikiem" w toczeniu wiec mam pare "jak`ów"

jak :
- sie nazywa to w czym są zamocowane narzedzia - to takie wielokątne co sie kreci aby narzedzie zmienic - oczywiscie cnc , nie manualna
- jest realizowane napedzanie narzędzi ? chodzi mi o to jak jest przekazywany naped do aktualnego narzędzia
- jest realizowany jest obrót zmieniarki
- jest blokowany mechanizm zmieniarki , o ile jest
- sie ustawia narzędzia aby byly w osi

to na tyle :D

PiteR

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 12 paź 2006, 17:05

nazywa sie to po prostu magazyn narzedzi
mowiac "napedzanie narzedzi" amsz na mysli narzedzia obrotowe ktore mozna mocowac na niektory centarch tokarskich? wklada sie do magazynu caly taki "klocek" ktory ma wbudowane nale wrzeciono ze stozkeim an tulejki zaciskowe. z tego klocka wystaje ci walek ktory wchodziw otwor w magazynie. naped odbywa sie poprzez ten walek.
obrot magazynu i ustyal;enie jego polozenia do rpacy odbywa sie na rozne sposoby, czesto jest tak, ze silwonik pneumatyczny lekko wypych magazyn do przodu, nastepnie osobny anped realizuje jego obrot. ustalenie katowe polozenia magazyny zwykle odbywa sie na sprzegle hirtcha (albo chirtha, albo chirtcha albo hirtha, alebo ejszcze jakios podobnie, nie wiem jak sie psize jego nazwisko) ktore skalda sie z tarcz na ktorch czolach umieszczony jest rzad kulek. kulki z jednej tarczy zazzebiaja sie z kulkami z drugeij tarczy dajac bardzo duza powtarzalnosc ustawienia katowego.
narzedzia w osi ustawia sie podobnie jak zw zwyklych tokarkach, lub za pomoca szlifowaneych podkaldek, lub poprzez stosowanie naredzi wymairowych, ktore same sie znajda w osi jesli sie je dosunie gorna powierzchnia trzonka do powierzchni mocujacej uchytu
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Autor tematu
pit202

Post napisał: pit202 » 12 paź 2006, 17:14

no to juz mi się wiele wyjaśniło , ciekawe czy ktos takie cos juz sobie zrobił w swoim HOME MADE :)

http://www.doriantool.com/2005_MTA_Cata ... oupling%22
wyglada jak zmieniarka do tokarki

pare linków:
http://www.issintl-inc.com/latheturret/
http://www.cnczone.com/forums/showthrea ... ight=hirth
PiteR

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olo_3 » 12 paź 2006, 21:40

- sie nazywa to w czym są zamocowane narzedzia - to takie wielokątne co sie kreci aby narzedzie zmienic - oczywiscie cnc , nie manualna
rewolwer

- jest realizowane napedzanie narzędzi ? chodzi mi o to jak jest przekazywany naped do aktualnego narzędzia
jeżeli chodzi o tz „żywe narzędzia”, za osia rewolweru (w jego wnętrzu, niecentrycznie) jest zębatka napędzająca 2 zębatkę w oprawce (np. VID40)

- jest realizowany jest obrót zmieniarki
są rożne możliwości, np. hydrauliczne, na osi rewolwer jest tarcza która uruchamia odpowiedni czujnik, odpowiadający narzędziu (np.12) lub kombinacja czujników.

- jest blokowany mechanizm zmieniarki , o ile jest
ryglowany na zębatce dodatkowo kolek stożkowy z tylu rewolweru Specjalnej tylko do tego celu .

- sie ustawia narzędzia aby byly w osi
korekcja narzędzia w programie (wcześniej wymierzona (oprawka+ narzędzie))

generalnie jest wiele rozwiązań, każde dobre...
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Piracik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Piracik » 16 paź 2006, 19:12

pit202 czyzbys bral sie w koncu za tokarki? :) co za info tobie potrzeba? wiedzialem ze w koncu cie na to namowie ;)
poprawka do odpowiedzi wczesniej: narzedzia napedzane sa poprzez odpowiednie sprzegla ktore wysowane sa dopiero po obrocie i ustaleniu glowicy w odpowiednim polozeniu. zazebienie nastepuje poprzez specjalne wielokliny (ogolnie w sprzedazy sa 3 rodzaje jesli chodzi o glowice sautera)
glowice nazywane sa potocznie rewolwerami, producenci uzywaja czasem takich nazw jak glowica rewolwerowa gwiazdzista itp. jesli cos wiecej chcesz to wal na gg a zrobie fotki jakichs szczegolow... troche widac na fotkach ktore tobie kiedys podeslalem.
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

Autor tematu
pit202

Post napisał: pit202 » 16 paź 2006, 21:09

toczenie zaczelo mnie bardziej ciekawic , powoli ale coraz mocniej , moze poprostu brakuje mi tego ze nie potrafie sobie nic wytoczyc a nie wszystko da rady wyfrezowac.
PiteR

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 17 paź 2006, 17:14

teoretycznie wszystko co jest toczone da sie rowneiz wyfrezowac, jesli ma sie czym i na czym. pare razy zdazalo sie ze frezowalem czysta tokarszczyzne, bo akurat mialem wolna frezare cnc.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Piracik
Posty w temacie: 4

Post napisał: Piracik » 17 paź 2006, 17:59

DZIKUS, pod warunkiem, ze sie ma frezarke bez luzow :) inaczej w miejscu zmiany kierunku frezowania bedzie mial uskok na okraglym detalu :)
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -

Autor tematu
pit202

Post napisał: pit202 » 17 paź 2006, 18:32

nie tylko, elementami ciezko do wynania moga byc wrzeciona czy wałki wielostopniowe i kazdy dlugi element bedzie stanowil problem ze wzgledu na dlugosc ( a moze krótkość ) narzędzi, reszta wiadomo.
PiteR

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 17 paź 2006, 22:14

pit202 pisze:bedzie stanowil problem ze wzgledu na dlugosc ( a moze krótkość ) narzędzi,
Chyba ze ktoś posiada os obrotowa :wink: Może przetestujesz swoja na tym polu :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”