Chińczyk czerwony - TB65603v2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Stracę w waszych oczach, ale muszę spytać bo mam już dość oglądania zdjęć tego sterownika z aukcji internetowych.
Jak podpiąć wrzeciono do przekaźnika w niebieskiej wersji sterownika 3x osie
Nie mam jak popatrzeć na płytce bo wlutowałem proste gniazda i nie widzę żadnych wyprowadzeń, nie mogę znaleść w sieci dokładnego zdjęcia, najlepiej jak by ktoś machnął w paincie schemacik, bo kiedyś któryś mądry postraszył i wolę być pewny co i gdzie, z góry dzięki
[ Dodano: 2012-04-07, 13:00 ]
acha jeszcze jedno, czy ktoś może zerknąć ta tą poprawkę sterownika, po angielsku, a tłumaczenie mi nic nie wyjaśniło.
http://www.cnczone.com/forums/general_e ... se-19.html
Jak podpiąć wrzeciono do przekaźnika w niebieskiej wersji sterownika 3x osie
Nie mam jak popatrzeć na płytce bo wlutowałem proste gniazda i nie widzę żadnych wyprowadzeń, nie mogę znaleść w sieci dokładnego zdjęcia, najlepiej jak by ktoś machnął w paincie schemacik, bo kiedyś któryś mądry postraszył i wolę być pewny co i gdzie, z góry dzięki
[ Dodano: 2012-04-07, 13:00 ]
acha jeszcze jedno, czy ktoś może zerknąć ta tą poprawkę sterownika, po angielsku, a tłumaczenie mi nic nie wyjaśniło.
http://www.cnczone.com/forums/general_e ... se-19.html
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
W niebieskim sterowniku jakiś baran dał na złączu masę pomiędzy styki przekaźnika.
Wystarczy chwila nieuwagi żeby sterownik, komputer i operatora podpiąć na potencjał 230 woltów.
Pomijając już zupełnie fakt, że wtyczkę da się wcisnąć gdzie indziej niż potrzeba.
Dlatego ja żadnych podpowiedzi dawać nie będę.
Jak się ktoś wystarczająco nie zna, to niech się nie dotyka.
.
Wystarczy chwila nieuwagi żeby sterownik, komputer i operatora podpiąć na potencjał 230 woltów.
Pomijając już zupełnie fakt, że wtyczkę da się wcisnąć gdzie indziej niż potrzeba.
Dlatego ja żadnych podpowiedzi dawać nie będę.
Jak się ktoś wystarczająco nie zna, to niech się nie dotyka.
.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
Pierwszy post ze strony, którą podałeś: "By w prosty sposób naprawić problemy zegara(czyli gubienie kroków) należy wyjąć optoizolator i zastąpić go zworką. Po tym zabiegu moja maszyna zaczęła pracować dobrze, ale nie ma już galwanicznej izolacji sterownika z komputerem". To tak z skrócie i nie dosłownie, ale o to tam chodzi. Nie polecam tego robić. Płytka niebieska ogólnie ma trochę błędów i możesz usmażyć port lpt. Na pierwszej stronie w/w wątku jest jak to ustrojstwo przerobić. Trzeba jeszcze dołożyć na każdą oś 74hc14 by zdaje się odwrócić sygnał.
Co do podłączenia wrzeciona, to musisz w machy ustawić i włączyć output1 jako pin9 i podłączyć się z nim do ostatniego zielonego złącza. Po przeciwnej stronie zasilania. Tylko tam są trzy piny, a ty musisz wykorzystać dwa. Jakbyś miał miernik to na wyłączonym sterowniku sprawdź, które dwa są zwarte. Zakładam, że będzie to środkowy i na skraju płytki. Później włącz program, skonfiguruj j.w. i włącz wrzeciono. Powinno być wtedy przejście pomiędzy środkowym i tym trzecim (licząc od brzegu płytki). Wtedy jeden przewód zasilający wrzeciono rozcinasz i podłączasz dwa końce do dwóch pinów które się zwierają, gdy włączasz wrzeciono w programie.
Aha, to jednak zwierają się dwa skrajne styki. Ja też słyszałem, że tam jakiś zonk jest z tym przekaźnikiem od wrzeciona. Cały numer polega na tym, że masa nie ma izolacji w tym sterowniku. Najlepiej tym przekaźnikiem załączaj właśnie inny, ale jeszcze bezpieczniej gdyby on był na 5V.
Co do podłączenia wrzeciona, to musisz w machy ustawić i włączyć output1 jako pin9 i podłączyć się z nim do ostatniego zielonego złącza. Po przeciwnej stronie zasilania. Tylko tam są trzy piny, a ty musisz wykorzystać dwa. Jakbyś miał miernik to na wyłączonym sterowniku sprawdź, które dwa są zwarte. Zakładam, że będzie to środkowy i na skraju płytki. Później włącz program, skonfiguruj j.w. i włącz wrzeciono. Powinno być wtedy przejście pomiędzy środkowym i tym trzecim (licząc od brzegu płytki). Wtedy jeden przewód zasilający wrzeciono rozcinasz i podłączasz dwa końce do dwóch pinów które się zwierają, gdy włączasz wrzeciono w programie.
Aha, to jednak zwierają się dwa skrajne styki. Ja też słyszałem, że tam jakiś zonk jest z tym przekaźnikiem od wrzeciona. Cały numer polega na tym, że masa nie ma izolacji w tym sterowniku. Najlepiej tym przekaźnikiem załączaj właśnie inny, ale jeszcze bezpieczniej gdyby on był na 5V.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Smouki, jeśli wiesz jak wygląda przekaźnik, to jaki masz problem znaleźć gdzie ma styki wyprowadzone na złączu ?
Noel20, wystarczy transoptory pomierzyć na CTR i wybrać odpowiednie egzemplarze.
Niestety już nie pamiętam szczegułów, ale gdzieś na forum to opisywałem.
Z zakupionej partii połowa się nadawała a połowa nie.
Chińczykom podobny wynik wychodzi, tylko oni nie mierzą a montują jak leci.
.
Noel20, wystarczy transoptory pomierzyć na CTR i wybrać odpowiednie egzemplarze.
Niestety już nie pamiętam szczegułów, ale gdzieś na forum to opisywałem.
Z zakupionej partii połowa się nadawała a połowa nie.
Chińczykom podobny wynik wychodzi, tylko oni nie mierzą a montują jak leci.
.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
Ale ja też jestem pokoleniem internetu. Pierwszą rzeczą było szukanie schematu niebieskiej płytki. I chyba znalazłem ten co trzeba:

Rzeczywiście na środkowym złączu jest masa. Jak już będziesz miał w rękach miernik to możesz dla pewności sprawdzić, czy środkowy terminal jest podłączony do masy. A jakbyś chciał podłączyć tam wysokie napięcie, to byłoby rozsądnie tą masę stamtąd odłączyć. Najszybciej zrobić pokaźną przerwę w ścieżce jakimś wkrętakiem

Rzeczywiście na środkowym złączu jest masa. Jak już będziesz miał w rękach miernik to możesz dla pewności sprawdzić, czy środkowy terminal jest podłączony do masy. A jakbyś chciał podłączyć tam wysokie napięcie, to byłoby rozsądnie tą masę stamtąd odłączyć. Najszybciej zrobić pokaźną przerwę w ścieżce jakimś wkrętakiem

Zgadza się, to powinno problem rozwiązać, choć w ogóle te transoptory się tam nie nadają bo są za wolne. Tak czy inaczej trzeba będzie coś kupić i coś przerabiać, albo wymieniać.tuxcnc pisze:wystarczy transoptory pomierzyć na CTR i wybrać odpowiednie egzemplarze
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
74HC14 za transoptorem rzeczywiście odwraca sygnał,
ale co ważniejsze wzmacnia go i odpowiednio formuje.
"The 74HC14; 74HCT14 provides six inverting buffers with Schmitt-trigger action.
They are capable of transforming slowly changing input signals
into sharply defined, jitter-free output signals"...
Załączyłem zdjęcie swojej modyfikacji.
Idea była taka, aby w razie potrzeby zawsze można było
powrócić do konfiguracji oryginalnej.
Dlatego przeciąłem nóżki TB odpowiadające
za krok/kierunek - pozostawiając tyle pola,
aby móc je potem ewentualnie zlutować.

Pozostaje tylko dodanie optoizolacji na osobnej płytce
- co daje nam znaczne możliwości zmian w konfiguracji sterowania.
ale co ważniejsze wzmacnia go i odpowiednio formuje.
"The 74HC14; 74HCT14 provides six inverting buffers with Schmitt-trigger action.
They are capable of transforming slowly changing input signals
into sharply defined, jitter-free output signals"...
Załączyłem zdjęcie swojej modyfikacji.
Idea była taka, aby w razie potrzeby zawsze można było
powrócić do konfiguracji oryginalnej.
Dlatego przeciąłem nóżki TB odpowiadające
za krok/kierunek - pozostawiając tyle pola,
aby móc je potem ewentualnie zlutować.

Pozostaje tylko dodanie optoizolacji na osobnej płytce
- co daje nam znaczne możliwości zmian w konfiguracji sterowania.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 16:09 przez triera, łącznie zmieniany 2 razy.