Marzenia małego chłopca, teraz starego byka....

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 06 kwie 2012, 05:03

diodas1 pisze:Geje też są oburzeni że należą do mniejszości.
Jestem oburzony bo pisałeś o użytkownikach Linuxa a nie o fanatykach. Też znam takich (a nawet mam w rodzinie :)) Osobiście mam o Linuxe pojęcie mniej niż nikłe a używam Emca na wszystkich maszynach. Tylko dlatego że spełnia wszelkie moje wymagania a to proste nie jest .
Aż się boję iść tropem Twojego rozumowania. Wychodzi mi , że geje sią w mniejszości tylko dlatego że reszta sie boi spróbować :) . Jest tu paru kolegów co przeszli z Macha na Emca a jakoś nie słychać o transferach odwrotnych :)

Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 06 kwie 2012, 08:26

kamar pisze: Jest tu paru kolegów co przeszli z Macha na Emca
oj tak, sam to zrobiłem nawet.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pascalPL » 06 kwie 2012, 09:32

Jaszuk88 pisze:Zapytam na marginesie - czy Linux jest darmowym programem do zastosowań komercyjnych?
Trudno to zrozumieć na początku, ale Linux to tylko Kernel. Jednak z drugiej strony Linux to zwyczajowa nazwa określająca system operacyjny oparty na jądrze Linuxa.
Pod pojęciem Linux, kryje się dystrybucja tego jądra wraz z oprogramowaniem, czyli pełny system operacyjny wraz ze środowiskiem pracy. Większość dystrybucji jest darmowa. Ale jest wiele tak zwanych komercyjnych, w których trzeba opłacać wparcie/support czyli dostęp do aktualizacji, dodatkowych narzędzi, itd.
Nie ważne czy dystrybucja jest komercyjna czy nie, czy jest na serwery czy na komputer osobisty można go używać zarówno w firmie jak i w domu legalnie.
Na Linuxa dostępne są również aplikacje komercyjne wymagające zakupienia oddzielnie licencji. Ale generalnie system np. Kubuntu wraz z ogromną ilością oprogramowania np. libreoffice, mozilla,chrome, librecad itd.. jest za darmo bez ograniczeń czy stosujemy w pracy czy w domu.
Dodatkowo pod Linuxem dostępny jest pakiet WINE, który umożliwia uruchomienie niezbyt złożonych programów Windowsowych pod Linuxem. Np. w ten sposób można uruchomić program Google Sketchup do rysowania 3D pod Linuxem.
Jeżeli soft pod Windowsa jest dobrze napisany to można go uruchomić pod emulacją windowsa w WINE np. tutaj lista softu który działa pod WINE, a dokładnie TOP25: http://appdb.winehq.org/votestats.php

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: diodas1 » 06 kwie 2012, 17:24

kamar, po co jątrzysz? Napisałem jedno nie obrażające nikogo zdanie że odrębna społeczność to użytkownicy LINUXa. Na wypadek gdyby akurat guru79 nim się posługiwał. Całkiem niepotrzebnie wyjeżdżasz z tekstem :
"?????
Poczułem się jak jakaś mniejszość seksualna"
Tak odległe skojarzenia zwalcza się afobanem.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 06 kwie 2012, 17:39

Mnie to tylko się tak lużno skojarzyło, armaty to Ty wytoczyłeś :)
diodas1 pisze: Większość żyje sobie spokojnie a mniejszość wciąż o coś walczy, podsuwa nachalnie pod oczy innym swoją odmienność... organizuje marsze równości :) Nie mam nic do mniejszości byle nie trąbiła przez megafony kiedy inni chcą spokoju. .

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: diodas1 » 06 kwie 2012, 17:50

No to zakopujemy topory bo guru79 na dzień dobry pogubi się w dygresjach.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 kwie 2012, 20:38

Kolego diodas1, sprawy wyglądają nastepująco :

Niedawno stałem się posiadaczem netbooka Samsung NC110 i jako bonus dostałem preinstalowany Windows 7 Starter.
Na początku nawet się ucieszyłem, bo Windowsa od kilku lat nie używam, więc pomyślałem że fajnie będzie się dowiedzieć co nowego w nim słychać.

Na netbooku zainstalowałem za darmo najnowsze Xubuntu 12.04, masę darmowego oprogramowania i zrobiłem personalizację systemu pod moje gusta i nawyki.
Kompletny system zgrałem na drugi twardy dysk i uruchomiłem bez większych problemów na komputerze stacjonarnym.
Jest to nie tylko możliwe, ale też absolutnie legalne.
Jak wyjdzie nowsze Ubuntu to sobie zrobię za darmo i legalnie upgrade.

Na Windows 7 Starter nie mogę zmienić tapety jeśli nie dopłacę Billowi G.
To nie działa w tej wersji, tamto nie jest obsługiwane w tej wersji, tego się nie da, tamtego nie wolno.
I na dodatek system jest na całe swoje życie przypisany do tego jednego, oznaczonego co do tożsamości netbooka.
Na łaskę Cygan kładzie laskę,więc już nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz Windows uruchomiłem.

Takie są fakty i nie widzę powodu aby o tym nie mówić.

A teraz najważniejsze :

Mam głęboko gdzieś jakiego systemu używasz.
Do niczego Cię nie namawiam.
Twoj komputer i rób sobie z nim co zechcesz.

.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 06 kwie 2012, 21:21

Tux: xfce bardziej bo wydajność, czy bardziej, bo wrażenia estetyczne?

Ja tam pracuję na Gnomie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 kwie 2012, 21:50

Unity nie trawię od pierwszego spotkania.
Gnome używam na 10.04 i specjalnie nie narzekam, ale doszedłem do wniosku że nie potrzebuję gumowych okien i pulpitów na kostce.
Xubuntu Precise okazał się takim systemem jakiego potrzebuję.
Wygląda jak stare Gnome i sporo rzeczy podobnie działa, nawet menu jest prawie takie samo.
Pewne ustawienia są gdzie indziej, ale często się ich przecież nie zmienia.
Ja używam komputerów z procesorem Intel Atom, które wcale takie słabe nie są żeby Compiza nie pociągnąć, ale jednak warto mieć lekki system jak się myśli o poważnej pracy.
Taki Heekscad na przykład sporo mocy potrzebuje.
Szczególnie na netbooku, bo on ma tylko jeden rdzeń HT i demonem prędkości ewidentnie nie jest.

.

Autor tematu
guru79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: guru79 » 08 kwie 2012, 14:56

Pomijając wszystkie wypowiedzi odnośnie linux kontra Windows - chociaż nie jestem zwolennikiem żadnego....Korzystam zarówno z systemów microsoftu jak i różnych wersji Linuxa.

To fakt...czytać czytać czytać czytać...

Co do samych programów tu dopatruje najmniejszego problemu.

Zobaczymy co czas pokarze...

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi.

Przemek
Guru

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”