Chińczyk czerwony - TB65603v2

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: noel20 » 02 kwie 2012, 07:58

Niestety nie pomogę z tym programem. Choć i machu to wszystko ustawione mam na książkę, bez żadnej filozofii i działa. Może program inaczej impulsy wysyła, może kontroler na płycie od portu LPT inne delikatnie sygnały puszcza. Możliwości trochę jest. U mnie na lapku działa dobrze z tymi optoizolatorami.

Tagi:

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: triera » 02 kwie 2012, 14:57

To nie był problem z programem:
niezależnie od sposobu sterowania - czy "active low" czy "active high",
czasu wyprzedzenia sygnału zmiany kierunku przed sygnałem kroku
- silnik "rzęził" i gubił kroki.

Steruję z poziomu DOS, zatem nie mam problemów związanych z Windozą
- silniki pod sterownikami na TA8435 po prostu "śpiewają".

Robiłem próby porównawcze na sterownikach JAWO
- aż miło było słuchać pracy silników.

Komputer na co dzień steruje ploterem i nie ma problemów.
Po godzinnej pracy mogę powtórnie puścić plik do obróbki
- nożyk jedzie dokładnie po linii.

Wolałbym sterowniki bez optoizolacji + dobry OPTO-BOB.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 02 kwie 2012, 17:01

A i ja dziś znalazłem problem (kolejny).
Jak sterownik dostaje 10000 impulsów kroku na minutę, czyli ok 166/s to silnik źle pracuje, nie chce właściwie ruszyć, tylko nim szarpie na wszystkie strony. Wprawdzie nie wpadłem na pomysł, żeby sprawdzić czy i na innych silnikach też to występuje, niemniej jednak jest to niedopuszczalne. Dokładnie jak ustawię jog na 5%. Mam nadzieję, że coś zmienić trzeba jedynie w ustawieniach i będzie chodzić, bo obecna sytuacja jest nie do zaakceptowania.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Leoo » 02 kwie 2012, 23:02

noel20 pisze:Jak sterownik dostaje 10000 impulsów kroku na minutę, czyli ok 166/s to silnik źle pracuje, nie chce właściwie ruszyć, tylko nim szarpie na wszystkie strony.
Kolega testuje silnik w maszynie czy na biurku?
Każdy silnik krokowy posiada częstotliwość rezonansu mechanicznego. Zwykle druga harmoniczna tej częstotliwości też jest zauważalna. Użycie mikrokroku może pomóc w tym przypadku.
Niektóre silnik oferowane na Alledrogo mają zainstalowane tłumiki drgań skrętnych (koła zamachowe), które zmniejszają wpływ częstotliwości rezonansowej na płynność pracy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 02 kwie 2012, 23:38

Testuje na maszynie z podłączoną śrubą. Na jednym silniku miałem takie koło zamachowe na gumie. Spodziewałem się tego do czego ono jest. Ale zdjąłem. Jeśli to jest rzeczywiście częstotliwość rezonansowa to po odłączeniu śruby powinna się przesunąć. Jutro to sprawdzę. Zamieszam jeszcze trochę parametrami, bo może to jakiś błąd w ustawieniach.
No dobrze, a jeżeli rzeczywiście tak jest to w trakcie pracy gdy mach akurat z taką prędkością wysteruje silnik to program pójdzie w maliny, bo silnik zacznie robić głupoty. Da się jakoś to zniwelować, żeby to ustąpiło?

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 03 kwie 2012, 00:23

Tłumik MUSI być zamontowany bezpośrednio na osi silnika

Idealny jest silnik z podwójną osią - nie ma problemu z montażem,
w najprostszym wykonaniu po prostu jakiś metalowy krążek.
Dlatego unikam silników z pojedynczą osią.

Właściwie dobrany potrafi znacząco zwiększyć zakres
użytecznych prędkości obrotowych.
Bez problemu uzyskiwałem wzrosty rzędu 100%.

Na CNCzone jest cały poradnik z opisem jak wykonać taki lepszy.

Ponownie zamieszczam link, warto poczytać i zastosować:

http://www.cnczone.com/forums/stepper_m ... amper.html

"Unbelievable results..."

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: diodas1 » 03 kwie 2012, 02:37

noel20, Na początku tego wątku napisałeś : Przy pracy ze znamionowym prądem silnika, na pełnej cewce, bo mam silniki 6-cio przewodowe i w pełnym kroku osiągnąłem prędkość 6300rpm, co daje ponad 100 obr/s. Czyli przechodziłeś przez te magiczne 166kroków/s. Trochę to przypomina przechodzenie samolotu przez barierę dźwięku :)
Czy ten ostatni mankament o który podejrzewa się częstotliwość rezonansową ujawnił się kiedy chciałeś wystartować silnik podając mu gwałtownie akurat tę felerną częstotliwość impulsów STEP? Ciekawe co dzieje się w takim razie z silnikiem kiedy równie raptownie zechcesz go wysterować na przykład z częstotliwością 250 czy 300 Hz?
Ten tłumik z cnczone jest bardzo interesujący. Pewnie wydaje sam dziwne dźwięki skoro te wałeczki są tam ulokowane luźno w otworach. Szkoda że nie ma jakoś opisanej metody projektowania tej "grzechotki" w zależności od częstotliwości rezonansowej silnika i jego momentu obrotowego, ewentualnie innych parametrów. Skoro tak to ewentualne próby można wykonać jedynie metodą chybił- trafił.
Następna zagadka do ewentualnego sprawdzenia w drodze testów- jeżeli taki tłumik dałby rzeczywiście poprawę pracy silnika leżącego poziomo to czy sprawdziłby się również w osi z? W takim położeniu silnika te rolki nie biegałyby tak ochoczo w swoich gniazdach. Chociaż można by to lekko usprawnić i w te gniazda włożyć kulki stalowe zamiast wałeczków :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 03 kwie 2012, 07:36

Czy ten ostatni mankament o który podejrzewa się częstotliwość rezonansową ujawnił się kiedy chciałeś wystartować silnik podając mu gwałtownie akurat tę felerną częstotliwość impulsów STEP? Ciekawe co dzieje się w takim razie z silnikiem kiedy równie raptownie zechcesz go wysterować na przykład z częstotliwością 250 czy 300 Hz?
Otóż nie, nie ujawnił się. Mam sobie ustawione 250kroków/obrót, przyśpieszenie 100 i max prędkość aktualnie 800mm/min. Otwieram tabem konsolę i wpisuję prędkość 4%-jest ok. Wpisuję 6%-jest ok. Wpisuję 5%-silnik wariuje. Tylko w tym wąskim zakresie, co rzeczywiście pasowałoby jako objawy rezonansu. Gdy wciąż mam ustawione 5%, ale przyśpieszenie zmienię na 2, to silnik włącza się, obraca jak trzeba, a dopiero pod koniec przyśpieszania wariuje gdy osiąga zakładaną prędkość. Dziś sprawdzę na wyższej prędkości z bardzo małym przyśpieszeniem czy jak przechodzi przez tą prędkość, ale końcowa jest poza tym obszarem też to występuje. Jeśli to objawy rezonansu to niepożądane zjawisko również powinno się pojawić.
Tłumik z cnczone to rzeczywiście ciekawy wynalazek. Ilością wałeczków i z jakiego materiału są zrobione można regulować jego wagę więc i działanie. Ja bym tylko każdy wałeczek owinął cienkim paskiem gumy, bo teraz to musi grać niemiłosiernie. I wg mnie przecież dla niego nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest zamontowany. Na pewno równie dobrze może pracować w poziomie jak i pionie.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 03 kwie 2012, 10:50

Wałeczki muszą poruszać się całkowicie swobodnie.
W innym przypadku po prostu nie działają skutecznie.
Jeśli dźwięk będzie irytujący, można pomyśleć
o jakimś lekkim oleju, np. maszynowym ew. silnikowym.

Jeden z forumowiczów CNCzone stwierdził:
- w 90-95% rezonanse redukuje sama bezwładność tłumika
- wyjmując wałeczki mamy nadal ok. 80% skuteczności.

są tam linki do filmików na Youtube pokazujących skuteczność tłumika.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 03 kwie 2012, 11:19

triera pisze:...
Na CNCzone jest cały poradnik z opisem jak wykonać taki lepszy.
Ponownie zamieszczam link, warto poczytać i zastosować:
http://www.cnczone.com/forums/stepper_m ... amper.html
"Unbelievable results..."
Dzieki za poruszenie tego tematu! Walcze wlasnie z rezonansami na jednej
z maszyn i chyba musze to przetestowac...

Czary po prostu:

Juz wiem co bede w swieta robil ;)

q
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 11:32 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”