Pytanie dot. wypalania pieczątek.

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: deflection » 21 mar 2012, 15:14

pochwal się odbitką :) jak masz inny kolor niż czarny będzie więcej widać jak się tusz rozchodzi po gumce :)

Tagi:

Autor tematu
Jason
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Jason » 22 mar 2012, 09:43

Zdjęcie robione na szybko, jednak różnicę daje się zauważyć. Te po lewej są z przed poprawy. Patrząc krytycznie myślę, że można to jeszcze poprawić, chociaż na żywo wyglądają lepiej.

Obrazek
Trotec Speedy 300 45W

Awatar użytkownika

guardian_angel
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 13 lip 2012, 10:20

Sorki za zwłokę i to dużą :) rzadko tu zaglądam :)

Jeśli chodzi o te kropreczki. Pracuj w corelu na palecie barw RGB zgodną z RGB JobControla. czarny to czarny a nie 95 % szarości. Przy wypuszczaniu pracy w ustawieniech zaawansowanych rastra zmień na default.

Chyba prędkość masz trochę za małą przy tej mocy. Nie pali ci gumy ?
Zmniejsz moc na 90 % dla oszczędności tuby i dobierz odpowiednią prędkość żeby wysokość reliefu była mniej więcej 50/50 grubości gumy.

Zawsze włączaj airasist

Pieczątki wypuszczaj na 600 DPI i 600 PPI - 1000 to już przesada, 500 dopuszczalne przy bardzo dużych pieczęciach gdzie nie ma małych liter np ramki tabele itp.

Stożkami możesz pobawić się ręcznie w opcjach i ułożyć krzywą do własnych potrzeb - dla mnie to bardzo istotne, ustawienia fabryczne odbiegają w dyżym stopniu od idealnego stożka który powinien wynosić 15 % od podstawy do 1/4 wysokości znaku.

w razie pytań szczegółowych pisz na priv

Nie musisz każdorazowo ustwaić stołu tym wskaźnikiem, wystarcy że podasz grubość materiału np 2.3 mm dla gumy trodat classico - najlepsza i włączysz opcję ogniskuj przed rozpoczęciem. Oczywiście bez stołu do cięcia.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com

macmark
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: macmark » 15 sie 2012, 19:52

Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem. Mianowicie pojawiła się potrzeba grawerowania gumy do pieczątek. Próbowałem różne ustawienia.. od pełnej mocy i dużej prędkości do mniejszej mocy i mniejszej prędkości, a efekt ciągle jest mało zadowalający. Litery są poszarpane, niektóre w ogóle się nie odbijają, zabawa stożkiem nie pomaga. Guma bezzapachowa i zielona tak samo reagują. Czy to kwestia palenia soczewką 2.0 i braku air assista? Czy nadmuch i soczewka 1,5 tutaj pomogą? Mam tez problem z doczyszczeniem gumy po wypaleniu, mam wrażenie, że pył się wulkanizuje z gumą. Proszę o sugestie..

PS.
Laser RF.

Tutaj foto, jak litery wyglądaja zazwyczaj. Nie mogę utrzymać płaskiego lica...
Obrazek

Awatar użytkownika

guardian_angel
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 17 sie 2012, 14:46

Tak zmień soczewkę na 1.5" + air asist uzyskasz większą dokładność chociaż na 2" też wychodzą. Dobrze zogniskuj materiał. No i sama guma też ma ogromne znaczenie.
Nie wiem czemu wszyscy robią na najgorszym "G" jakieś chińskie wynalazki pseudo gumowe, bezzapachowe. Żeby co ? gumka była najtańsza na rynku? Przecież to wasza praca, skład graficzny, wykonanie wycięcie, przyklejenie. Po co sobie psuć nerwy, nie dość że guma bezzapachowa jest droższa to i samej gumy w tej gumie jest za mało tylko jakieś nieśmierdzące wypełniacze i dodatki. Polecam jedną i najlepszą gumę Trodat Classico i pochodne tej firmy.
Po to jest wyciąg spalin z lasera żeby nie śmierdziało i szło wszystko w komin chyba że nie ma takiej możliwości - to współczuję warunków pracy.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com

macmark

Post napisał: macmark » 17 sie 2012, 20:57

Żeby nie było.. ja próby robiłem na gumach Colopa - szarej i zielonej. Po wielu próbach udało mi się osiągnąć odbitkę, którą można przeczytać. Oczywiście ustawienia zgoła inne niż zaleca dystrybutor i kalibracja na -10. Gumy zamówiłem teraz z Troteca, nie zamierzam wypalać na gumie spożywczej, która zdominowała allegro, gdzie gumka kosztuje 3 zł brutto ;) Soczewka 1,5 tez mnie niestety czeka, a air assist mam fabrycznie, jedynie kompresora nie było w zestawie i muszę nabyć np. POMPKA. Widziałem, że niektórzy stosują pompki do napowietrzania oczek wodnych, ktoś korzysta? Jak to się sprawuje?

deflection

Post napisał: deflection » 18 sie 2012, 12:51

macmark pisze: zestawie i muszę nabyć np. POMPKA
a na co ci pompa próżniowa? to ma być nadmuch a nie zasysanie....
Kup jakiś mały kompresorek albo pompkę membranową, wszystko zależy w sumie co chcesz ciąć i palić, im większy przepływ powietrza tym imho leprzy przedmuch spalin i gaszenie płomienia. NIe kupuj olejowych bo mogą "żygać" olejem, chyba że założysz filtry...

to co prezentujesz to raczej nie jest kwestia gumy tylko samego lasera... pali lico... prawdopodobnie potrzebna kalibracja bo pewnie są duże luzy mechaniczne. No chyba że robisz pieczątkę w rastrze i nie dajesz 100% czerni.
Jaki masz laser? Jak wyglądają wygrawerowane małe literki na np laminacie? Mają ostre krawędzie?
W jakiej rozdzielczości robisz?

macmark

Post napisał: macmark » 18 sie 2012, 13:58

deflection pisze: a na co ci pompa próżniowa? to ma być nadmuch a nie zasysanie....
Kup jakiś mały kompresorek albo pompkę membranową, wszystko zależy w sumie co chcesz ciąć i palić, im większy przepływ powietrza tym imho leprzy przedmuch spalin i gaszenie płomienia. NIe kupuj olejowych bo mogą "żygać" olejem, chyba że założysz filtry...
O jakim Ty zasysaniu mówisz? To mocna pompka, polecana przez przedstawiciela Universala to ich laserów.
deflection pisze: to co prezentujesz to raczej nie jest kwestia gumy tylko samego lasera... pali lico... prawdopodobnie potrzebna kalibracja bo pewnie są duże luzy mechaniczne. No chyba że robisz pieczątkę w rastrze i nie dajesz 100% czerni.
Jaki masz laser? Jak wyglądają wygrawerowane małe literki na np laminacie? Mają ostre krawędzie?
W jakiej rozdzielczości robisz?
Pieczątkę robię w wektorze na 100% czerni w RGB. Maszyna świeżo po serwisie, więc nie sądzę, że jakieś luzy. Grawer na alumamarku jest ok, jak na 2 calową soczewkę. Rozdzielczość z corela ustawiam na 1000, w sterowniku tez daje 1000ppi.
Laser Universal PLS 100W.

deflection

Post napisał: deflection » 18 sie 2012, 17:37

macmark pisze:O jakim Ty zasysaniu mówisz? To mocna pompka, polecana przez przedstawiciela Universala to ich laserów.
pod linkiem jest specyfikacja próżniowa, z tego co widze pompa działa w 2 biegach jako próżniowa i jako kompresor:

http://www.gd-thomas.com/productlist.aspx?id=9858&tp=p

a wracając do pytania odnośnie gumki, zrób test zrób kilka prostokątów 5x10 mm w lini powiedzmy ok 6 ustaw 100%K i wygraweruj na najmniejszej rozdzielczości...
Jak linie - ich końce będą się tak samo kończyć to jest ok jak nie to serwis lub jak masz wiedzę to kalibracja samemu.

co do gumy to efekt jest nieakceptowalny. Sam robiłem gumki na gumie colopa tej bezzapachowej i wyglądają ok, twoje są paskudne...

macmark

Post napisał: macmark » 25 sie 2012, 21:55

Udało mi się chyba rozwiązać problem z paleniem gumy pieczątkarskiej. Reasumując, guma bezzapachowa szara Colopa i eco zielona Colopa nie lubią się z moim laserem. Guma śmierdziuch z Colopa jest przyzwoita, a Trodat to mistrzostwo świata jeśli chodzi o gumy. Z soczewką i bez air assista spokojnie wypala czytelne 5 pkt. litery. Zastanawiam się teraz nad sensem kupowania soczewki 1,5", no chyba tylko po to, żeby uzyskać mniejszą stratę materiału w miejscu palenia sklejki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”