Maktek 750x250,czyli "spasiony" Nutool. UPDATE

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 13 mar 2012, 21:10

Ani łożyska, ani zastosowanie nie są czymś szczególnym i w zasadzie każdy smar standardowy do łożysk tocznych bedzie dobry np.Liten ŁT 43. Ważne, aby wypłukać ten Hipol bo smary z tym się nie lubią.

Awatar użytkownika

Autor tematu
c64club
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: c64club » 14 mar 2012, 21:56

ŁT43 mam cały zapas. Wypłuczę, wysuszę, zapaćkam ŁT, dzięki za odpowiedź. "Pomógł" poszło.

[ Dodano: 2012-03-16, 00:19 ]
Znów dzisiaj stałem 4h przy tokarce. Dopóki nie będę miał porządnych wzorców - wałka, kątownika oraz możliwości np. przeszlifowania szczęk, zostaję przy obecnej geometrii, obecnym biciu na 4 setki i uczę się noży oraz materiałów.

Pojawił się problem - po 3h łupało mnie w krzyżu. Za wysoko tokarka czy za nisko?

Stoczyłem wiertło 16 ze zjechanym chwytem na 12mm. Przy okazji zauważyłem, że szczęki w czasie obróbki się lekko luzują. Raz mi stanął materiał na przecinaku., drugi raz spierniczyłem już niemal gotową oś do ustawiacza. Za to następna wyszła wyśmienicie :) Na szczęście dużo materiału nie poszło, bo detal 35mm z wałka 10mm.

Mam krzywe koło pasowe, przez co od 500 obrotów w górę maszyną nieco telepie.

Sztywność też coś nie bardzo. Przecinałem stalowy wałek fi 20, jakieś 40mm od uchwytu, wyżej wspomnianym przecinakiem. jak mi nagle w rezonans wpadło, to się nóż złamał :cry: A nie wjeżdżałem w materiał brutalnie. Nawet stalki do zabaw w plastiku z niego nie będzie, bo to krótki nożyk - wyrób własny jakiejś narzędziowni - trzonek 40mm. Pierwszy w życiu nóż na złom.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”