Mam pytanie Który system możecie mi polecić EDGE CAM czy NX CAM
Wiem że pytanie jest akademickie ale potrzebuje się dowiedzieć jak najwięcej o zaletach i wadach bo chcemy wdrożyć CAM w naszej firmie. Bardzo proszę o merytoryczna odpowiedź
ZbyszioMT
Pytanie o system CAM
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Moim zdaniem NX jest programem skomplikowanym jeśli chodzi o początki pracy na programach CAM, EDGE CAM jest programem o wiele bardziej prostszym na pocątek (moim zdaniem oczywiście) dodatkowy plus jest taki, iż samemu można tworzyć postprocesory dla różnych obrabiarek wykorzystując kreator postprocesorów. Zerknij sobie na również na program HyperMill (evatronix), moim zdaniem fajne narzędzie do pracy(miałem przyjemność popracować na tym programie, polecam!!!
http://hypermill.pl/
http://hypermill.pl/
MAR-TOOLS
www.mar-tools.com.pl
www.mar-tools.com.pl
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Osobiście przetestowałem kilka CAM-ów godnych uwagi, dostępnych w Polsce. Mam na myśli EdgeCAM, NXCam, SolidCAM, ZW3D 5Axis, no i oczywiście HyperMill. Nie mam złudzeń, że najlepszy wybór to HyperMill. Świetny program, intuicyjny, no i co najważniejsze na tym programie wygenerujesz ścieżkę na każdy detal, choćby nie wiem jak był skomplikowany i nie będziesz miał kolizji na maszynie (w moim przypadku frezarce 5-osi). Na pomoc ze strony dostawcy oprogramowania, tj. Evatronix też możesz liczyć, dosłownie o każdej porze nawet jak trzeba to w weekend. Gorąco polecam, choć nie jest tani. Jak chcesz coś więcej wiedzieć na temat współpracy pomiędzy dostawcami Cam-ów, to pisz, bo miałbym co opowiadać.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Pytanie o najlepszy system Cam regularnie pojawia się na forum, poszukaj trochę, znajdziesz kilka dyskusji. Po pierwsze, trochę to zależy od tego co robicie w firmie. Po drugie, moim zdaniem, programy Cam osiągnęły pewien stopień dojrzałości, przy którym możesz znaleźć kilka które cię zadowolą. Jest jeden problem: człowiek, to znaczy pracownik który dogłębnie poznał dany system. Bo szkolenia dają tylko podstawy, a bardziej zaawansowane systemy wymagają doświadczenie jeżeli masz skomplikowane detale do wykonania. Dobry technolog z gruntowną znajomością nawet teoretycznie słabszego Cama poradzi sobie lepiej niż człowiek bez doświadczenia z teoretycznie mocniejszym systemem. Tu warto poruszyć ponownie kwestię tego co robicie w waszym zakładzie. Systemy wcześniej wymienione przeznaczone są ogólnie do wszystkiego, ale jest jeszcze wiele systemów specjalizowanych, dedykowanych np do wirników itd.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Chyba wszyscy twierdzą, że nx jest trudnym systemem. Z tego co ja wiem to trudność polega również na tym, że wiele opcji ma pochowanych i czasem bez szkoleń po prostu tego nie da się ogarnąć i spamiętać.zbysiomt pisze:EDGE CAM czy NX CAM
Masz dział o nx chyba tam się lepiej podpytać...
Edegcam nie należy do zbyt rozbudowanych systemów, chyba że coś się zmieniło..
Kiedyś słyszałem, że obecnie głównie rozwijane jest przez producenta toczenie.
P.S.
Camów masz naprawdę wiele i nie ograniczałbym się tylko do tego wyboru.