c64club pisze:ebrał z niego jakiś milimetr, to już powinno dać jakiś obraz?
oczywiście, jeśli zabieli cała powierzchnię to można wnioskować o równoległości osi łoża i wrzeciona. Osi obrotowej wrzeciona, czyli do zewnętrznej powierzchni rury wrzeciona na której osadzone jest łożyskowanie.

I o to w praktyce chodzi, bo oś obrotowa jest przecież bazą wrzeciona i powinna być równoległa do osi łoża, czyli bazowej całej tokarki.
Jest też bazą do dalszego sprawdzania bicia poszczególnych części wrzeciona(współosiowości kołnierza i zamka wrzeciona do mocowania zabieraka czy bezpośrednio uchwytu, jak w niektórych modelach, osiowości (bicia) wewnętrznego stożka Mk4, czy przelotu rury (w sumie nieistotne dla obróbki ).
Natomiast czy jest współosiowa, czyli czy osie obrotowa (bazowa dla naszych pomiarów) i zamka oraz wewnętrznego stożka się pokrywają to już tylko czujnik może określić (dla badania wewnętrznego stożka przyrządem może być np szlifowane wytaczadło, rozwiertak jak opisałem wcześniej)
Bo jeśli bicie jest mimośrodowe, ale oś wrzeciona jest równoległa do łoża, to i tak uzyskam płaską powierzchnię, dobrze kombinuję?
dobrze, ale to byłby wynik bicia tylko promieniowego (mimośrodowego) na samym zamku (stożku zewnętrznym) kołnierza wrzeciona, co powinien wykazać czujnik przy pomiarach, natomiast powierzchnia samego kołnierza do którego przylega zabierak uchwytu, bicia by nie wykazywała.
tu o biciu szczęk, biciu uchwytu, biciu wrzeciona, może się przydać
https://www.cnc.info.pl/topics56/dorabi ... t32957.htm
[ Dodano: 2012-03-06, 12:19 ]
c64club pisze:Sposób z podstawą czujnika postawioną na łożu a końcówką dotykającą szufladki narzędziowej jest tożsamy, prawda?
nie, i to z dwu powodów.
Pierwszy→ jeśli czujnik postawimy na łożu, a szufladka poprzeczna (nie mylić z szufladką imaka) będzie miała skośny przesuw (prowadzenie w jaskółce) do teoretycznej linii prostopadłej do osi łoża, to w miejscu przyłożenia końcówki czujnika do szufladki poprzecznej odczyt
będzie stały mimo przesuwania się szufladki (bo punkt pomiarowy jest nieruchomy względem poprzecznej linii łosi łoża. Żeby coś pokazało szufladka poprzeczna musiała by być nieprostokątna czy trapezoidalna.
Dla zobrazowania tego przypadku, połóż na stole ołówek i przyłóż do niego skośnie linijkę. Linijkę będziesz przesuwał wzdłuż jej osi w te i nazad, ale nacisk na ołówek się nie zmieni. co innego jak będziesz przesuwał ołówek prostopadle do krawędzi stołu nie linijki, bo nasz stół będzie jakby łożem. Mam nadzieję, że jasno to przedstawiłem.
A my chcemy zbadać czy teoretyczny wierzchołek noża przesuwa się prostopadle do osi łoża, więc sytuację można dla ułatwienia odwrócić, stawiając czujnik na sankach poprzecznych i przesuwając końcówkę pomiarową po czymś prostopadłym do osi łoża (kątownika pomiarowego przyłożonego do pryzmy.).
Czyli czy powierzchnia przez niego splanowana jest płaska a nie stożkowa. A stożkowa może wychodzić z trzech powodów
1- jeśli linia przesuwu poprzecznego wierzchołka noża nie jest prostopadła do osi łoża, (pomimo osiowości łoża i wrzeciona. Bicie samego uchwytu nie gra tu roli, bo planowana powierzchnia i tak będzie prostopadła do osi obrotowej wrzeciona.)
2- linia przesuwu wierzchołka noża jest prostopadła do osi łoża, ale oś wrzeciona nie jest równoległa do osi łoża
3- i linia przesuwu wierzchołka noża nie jest prostopadła do osi łoża, i również oś obrotowa wrzeciona nie jest równoległa do osi łoża, wtedy kształt stożka będzie wypadkowa tych dwu odchyłek.
Mamy tu równanie z dwoma niewiadomymi, i aby je rozwiązać trzeba zlikwidować jedną z nich. Najprościej sprawdzić prostopadły do osi łoża przesuw wierzcholka noża.
Drugi → Poza tym czujnik nie powinien sprawdzać przesuwu sań poprzecznych dotykając szufladki pod imakiem, bo może być ona niedokładnie ustawiona względem szufladki poprzecznej, i odczyty mogą być trudne do interpretacji. Lepiej było by bezpośrednio do szufladki poprzecznej, ale jak napisałem wyżej jest to błędne podejście
Uf, dużo tego, ale mam nadzieje, że zrozumiale napisałem. Jeśli nie służę dalszymi wyjaśnieniami