mam corela,rhino i mach2 nie wiem zabardzo jak sie do tego zabrać?!
jeszcze raz od poczatku?!
-
pitkowski
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 9
jeszcze raz od poczatku?!
na początku witam i małe ale obszerne pytanko zadać chcę , które sie zapewne juz powtórzyło? chce zrobić grawerke jakiegoś napisu lub bryły ,posiadam dostęp do frezarki cnc małej ale jarej oraz pare programików tj:
może ktoś z tu obcnych na forum pomoże troszeczke i pokieruje mnie w właściwą strone?! 
Tagi:
-
olo_3
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
pitkowski pisze:chcę np: wyfrezowac bryłe w kawałku drewna którą narysowałem w corelu
Jeśli to prosty rysunek to wystarczy z corela exportowac (krzywe) do .plt a w mahu2 otworzyć .plt i przepisać automatycznie do g-kodu.
Natomiast problem się pojawi jak to bryła przestrzenna – tylko raczej corel nie służy do takich rysunków.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
lysy_78
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 1
Witam
Akurat sześcian nie jest skomplikowaną bryłą przestrzenną
Do obróbki skomplikowanych brył ( a raczej powierzchni) polecam wygenerowanie modelu typu iges, sldprt, prt(pro-e) itp.
Pliki te wczytujemy do programu np edgecam, mastercam, camworks i ustawiamy parametry skrawania dla kolejnych operacji (obróbka zgrubna i wykańczająca).
Następnie generujemy z tego kod NC i do dzieła.
pozdrawiam
Akurat sześcian nie jest skomplikowaną bryłą przestrzenną
Do obróbki skomplikowanych brył ( a raczej powierzchni) polecam wygenerowanie modelu typu iges, sldprt, prt(pro-e) itp.
Pliki te wczytujemy do programu np edgecam, mastercam, camworks i ustawiamy parametry skrawania dla kolejnych operacji (obróbka zgrubna i wykańczająca).
Następnie generujemy z tego kod NC i do dzieła.
pozdrawiam
-
DoctorX
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
chyba najpierw potrenuj na przerabianiu bmp/jpg plików graficznych mach2 posiada wewn.konwerter do tego celu,pobaw się machem trochę ,poznaj jakie formaty on obsługuje a potem zajmij się konwertowaniem z innych programów do zjadliwych przez macha formatów...
BTW
3D to nie jest tak do końca,bo nie zrobisz na maszynce z 3ma osiami bryły w pełnym 3D tylko hmmm...rozszerzone 2D ?
w każdym bądź razie nie zrobisz kuli tylko półkulę no...
BTW
3D to nie jest tak do końca,bo nie zrobisz na maszynce z 3ma osiami bryły w pełnym 3D tylko hmmm...rozszerzone 2D ?
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...